"Camiler Müslümanların buluşma yerleridir"

1-7 Ekim tarihleri arasında "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" münasebetiyle Batman İl Müftülüğü tarafından konferans verildi.

​1-7 Ekim tarihleri arasında "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" münasebetiyle Batman İl Müftülüğü tarafından konferans verildi.

 

Diyanet İşleri Başkanlığı’nca "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" etkinliği, Batman İl Müftülüğü tarafından saat 14.00’de İl Kültür Merkezi Konferans Salonunda düzenlendi. Programa konuşmacı olarak Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Hasan Tanrıverdi katıldı.

Programa, Batman Valisi Ahmet Deniz, Vali Yardımcısı Mekan Çeviren, İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, İl Müftü Vekili Ahmet Duran, bazı kurum müdürleri ve müftülük çalışanları katıldı.

Müftülük çalışanı Mehmet Afif Demir’in sunuculuğunu yaptığı program, Batman İl Vaizi İbrahim Halil Yakut’un Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Kur’an-ı Kerim tilavetinin ardından programın açılış konuşmasını İl Müftü Vekili Ahmet Duran, yaparak cami ve din adamların önemine değindi. Duran, ardından "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" münasebetiyle tüm diyanet çalışanlarının haftasını kutladı.

"Esentepe Külliyesi en kısa zamanda halkımızın istifadesine sunulacaktır"

 "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" ile ilgili bilgi veren Duran, "Cami ve mescitlerimizin önemine binaen Diyanet İşleri başkanlığımız 1986 yılında Ekim ayının ilk haftasını ‘Camiler Haftası’ olarak ilan etmiştir. 2003 yılından itibaren de değerli din gönüllüsü arkadaşlarımızın emek ve gayretlerinden dolayı haftanın ismini ‘Camiler ve Din Görevlileri Hastası’ olarak yeniden düzenlenmiştir." dedi.

 Batman’da yapılan ibadet mekânlarından söz eden Duran, "İbadet mekanlarını şehrin en güzel mekanlarında yapılabilmesi için müftülüğümüz tarafından azami gayret gösterilmektedir. Dört gözle beklediğimiz Esentepe Külliyesi de başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Valiliğimizin de destekleriyle en kısa zamanda halkımızın istifadesine sunulmuş olacaktır. Haftamızın hayırlara vesile olmasını Allah’tan (celle celaluhu) niyaz ediyorum." ifadelerini kulandı.

"Camiler Müslümanların etnik ve kültürel yapısı ne olursa olsun buluşma yerleridir"

Açılış konuşmasının ardından Batman Valisi Ahmet Deniz, "Camiler ve Din Görevlileri Haftamızı yürekten kutluyorum. Rabbim din görevlilerimize sağlıklı ömürler nasip etsin. Camilerimizin toplumumuz için çok büyük bir önemi var. Camilerimiz istişare ve ibadet ettiğimiz yerlerdir. Huzur bulduğumuz yerlerdir. Camiler Müslümanların etnik ve kültürel yapısı ne olursa olsun buluşma yerleridir." dedi.

"Bilime ve bilgiye değer verdiği dönemlerde İslam dünyaya örnek olmuş"

Geçmişte şehirleşmeler camiler etrafında oluşturulduğunu belirten Vali Deniz, "Bizim kültürümüzde önce cami yerleşir etrafında ibadethanesi, okulu ve kütüphanesiyle medeniyet yerleşir. Öz eleştiri yapıyorum. Şimdi cami yapacağız maalesef günümüzde birçok şehirlerimizde şehir planlaması iyi yapılmadığından cami yapacak yer bulamıyoruz. Yüz yıl önce atalarımız ne yapmış biz ne yapıyoruz. Bu öz eleştiriyi yapmak gerekir. Bizim medeniyetimizin temelinde bilgi ve kültür vardır. Şimdi dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 25’i Müslüman birçok zenginliğimiz olmasına rağmen zenginliklerimizin yüzde birini kullanıyoruz. Yani geri kalmışız. Birileri bu geri kalmışlığı kasıtlı olarak Müslümanlığa İslam’a mal etmeye çalışıyor. Tarihe bakalım Osmanlı İmparatorluğu bilime ve bilgiye değer verdiği dönemlerde İslam dünyaya örnek olmuş. İbni Sinalar, Ali Kuşçular, El-Cezireler ve daha sayamayacağımız kadar bilim adamı yetiştirmişiz. Ne zaman öz değerlerimizden uzaklaşmışız sorunlar o zaman büyüyerek bizi ezmeye başlamış." şeklinde konuştu.

Daha sonra ‘Camiler ve Din Hizmetine Adanmış Ömürler’ konulu konuşmasını yapmak üzere Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Profesör Doktor Hasan Tanrıverdi, söz aldı.

Tanrıverdi, ‘Camiler ve Din Görevlileri Haftası’ gibi programların kutlanmasındaki amaca değinerek bu gibi etkinliklerin hatırlanması gerektiğini söyledi.

 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler