'' Gebelikte Ödem Tedavisi '

'' Gebelikte Ödem Tedavisi '

Hamilelikte Ödem Nasıl Atılır?
 
Hamilelik döneminde en sık karşılaşılan sorunlardan biri, bacaklarda oluşan ve zamanla ayaklara kadar inen ödemlerdir. Özellikle hamileliği yaz aylarına denk gelen kadınlarda, bu sorun daha sık görülür.
Hamilelikte ödem, rahat hareket etmeyi önlediği gibi yorgunluğa, böbreklerin az çalışmasına, baş ağrısına ve yorgunluğa neden olabilir.
Hem fiziksel olarak hem de biyolojik olarak hamilelik sürecini zorlaştıran ödemden kurtulmak için sıvı tüketimini artırmak, düzenli egzersiz yapmak ve kullanılan kıyafetlere dikkat etmek gerekiyor.
 
Uzun Süre Ayakta Kalmayın
 
Hamilelikte ödem sorununu azaltmak için dikkat edilmesi gereken ilk unsur, gün içerisinde fazla ayakta kalmamaya özen göstermektir. Akşam saatlerinde eve gelindiğinde, ayakların altına yüksek bir yastık koyarak oturmak şişliklerin azalmasında etkili olacaktır.
Bacak bacak üstüne atarak oturmak, vücudu sıkan kıyafetler giymek doğru değildir.
 
Sıvı Tüketimine Dikkat Edin
 
Hamilelik döneminde yeterli miktarda su tüketilmesi, şişliklerin azalmasında da önemli bir faktördür. Anne adayında oluşan ödemin nedeni bazen, az sıvı tüketimine bağlı olarak böbreklerin az çalışması olabilir. Su alımının kontrol edilmesi ve böbreklerin normal düzeyde çalışması ile doktor kontrolü, bu sorunun büyümesini engelleyecektir.
Özellikle yaz aylarında, günde 2-3 litre su tüketmek önemlidir. Su içmenin, ödemi arttırdığı düşüncesi kesinlikle yanlıştır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer unsur ise, tuz tüketimidir. Yemeklerde çok fazla tuz kullanılmamalı, ancak tamamen tuzsuz yemeklerden oluşan bir diyet de uygulanmamalıdır.
 
Egzersiz ve Yürüyüş Yapın
 
 
 
Yapılması gereken bir diğer şey de, doktor kontrolü altında hafif egzersizler ve yürüyüşlerdir. Fiziksel aktiviteler içerisinde anne adayı için en uygun olanlar yürüyüş ve yüzmedir.
Yüzme, vücuttaki tüm kas sistemlerini çalıştırdığından hamile kadının hem formda kalmasını sağlayacak, hem de kan dolaşımını düzenleyecektir. Ancak anne adayının bu noktada dikkat etmesi gereken şey, yüzülen suyun temiz olduğundan emin olması ve yürüyüş süresini 30 dakikadan fazla tutmamasıdır.
 
Kıyafetlerinize Dikkat Edin
 
Hamilelik döneminde, özellikle vücutta ödem varsa, ayağı sıkmayan ayakkabılar giyilmeli, parmağa sıkı gelen yüzükler takılmamalıdır. Açık renkli ve ısı geçirgenliği olan kıyafetler tercih edilmelidir.
Anne adayının vücudunda dinlenmekle kaybolmayan ve gitgide artan ödem var ise, mutlaka doktora başvurulmalıdır.
 
 
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Op. Dr. Cengiz YEŞİLBAŞ

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler