''Kısa Çalışma Ödeneği'' Toplantısı

BATSO Başkanı Abdulkadir Demir başkanlığında, İŞKUR İl Müdürü Besim Eviz, OSB Mütevvelli Heyeti Başkan Vekili Hifzullah Özoğul, Batman–Siirt SMMMO Başkanı Hayrettin Başaran ve TEKSİAD Başkanı M. Ali Öztürk Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle kısa çalışma uygulaması ile ilgili bir araya geldi.

İŞKUR İl Müdürü Besim Eviz, salgına yönelik ekonomik tedbirlerden kısa çalışma ödeneği hakkında açıklamalarda bulundu.

Kısa çalışma uygulaması hakkında bilgiler aktaran Eviz, “İşverenler genel ekonomik, sektörel veya bölgesel kriz ile zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak önemli ölçüde azaltılması, işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durdurulması hallerinde kısa çalışma uygulamasına başvurabilirler. Türkiye İş Kurumu Yönetim Kurulu kararıyla yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını olası etkileri de dikkate alınarak ‘dışsal etkilerden kaynaklanan dönemsel durumlardan ileri gelen zorlayıcı sebep’ kapsamına dahil edilmiştir. Başta, salgına yönelik tedbirler kapsamında faaliyeti durdurulan işyerleri olmak üzere Covid-19 salgınının olumsuz etkileri sebebiyle işyerindeki haftalık çalışma süreleri geçici olarak en az üçte bir oranında azalan veya faaliyetini durduran işverenler başvurabilir.” dedi.

Başvuruların online olarak yapılacağını ifade eden Eviz, “Kısa Çalışma Ödeneğine başvurmak isteyen işverenler İŞKUR’a elektronik posta yoluyla ([email protected])  başvuru yapacaklar. İşverenin talebiyle kapsam dahilindeki sigortalı çalışanlara İŞKUR tarafından kısa çalışma ödeneği sağlanmaktadır. Ödemeler, çalışanın kendisine ve aylık olarak, her ayın beşinde PTT Bank aracılığı ile yapılmaktadır. Kapsam dahilindeki çalışan adına genel sağlık sigortası primlerinin ödenmesine devam edilmektedir.” diye konuştu.

Açıklamasının devamında Eviz şunları söyledi: “İşverenin personel sayısında azalmaya gitmemesi, işverenlerin Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanabilmek için çalışanların; kapsam dahilindeki kişilerin kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 60 gün boyunca hizmet akdine tabi olarak çalışmaya devam etmiş olmaları ve son üç yıl içinde 450 gün işsizlik sigortası primi ödenmiş olmaları gerekmektedir. Kısa çalışma ödeneği, çalışanın son on iki aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 60’ıdır. Kısa çalışma ödeneğinin aylık üst sınırı ise ilgili dönemde yürürlükte olan brüt asgari ücretin yüzde 150’sidir.”

Ödenek süresinin üç ayı aşmamak koşuluyla kısa çalışma süresi kadar olduğunu vurgulayan Eviz, “Covid-19 salgınından olumsuz etkilendiği gerekçesiyle; çalışma süresinin 1/3 oranında azalan veya faaliyetini 4 hafta süreyle durduran işverenler, kısa çalışma başvurusunda bulunacak işverenler kısa çalışma talep formu ve kısa çalışma uygulanacak çalışanlara ilişkin listeyi bu duruma ilişkin kanıtlarla birlikte bağlı oldukları İŞKUR birimine elektronik posta yoluyla ([email protected]) göndererek başvurularını gerçekleştirebilirler. Başvuruların hızlı bir şekilde sonuçlandırılabilmesi açısından işyerinin Covid-19 salgınından olumsuz etkilenildiğine dayanak teşkil edecek belgelerin başvuruya eklenmesi önem taşımaktadır. Başvurular uygunluk tespiti amacıyla Rehberlik ve Teftiş Başkanlığına gönderilecektir.” ifadelerini kullandı

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler