"Sigara 50’nin üzerinde sağlık sorununa yol açıyor"

​“Dünya Tütünsüz Günü” dolayısıyla bir açıklama yapan Batman İl Sağlığı Müdürlüğü, sigaranın çocuk ve erişkinlikte ölüme kadar götüren 50’nin üzerinde sağlık sorununa yol açtığını belirtti.

“31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü” ile ilgili Batman İl Sağlığı Müdürlüğü tarafından yazılı bir açıklama yapıldı.

Tütün kullanımının koroner kalp hastalığı, inme ve periferik vasküler hastalık gelişimi için önemli bir risk faktörü olduğu belirtilen açıklamada, sigaranın doğum öncesi dönemden başlayarak çocuk ve erişkinlikte ölüme kadar götüren 50’nin üzerinde sağlık sorununa yol açtığı ifade edildi.

Sigaranın önlenebilir hastalık ve ölüm sebeplerinin en önde gelenlerinden biri olduğuna işaret eden açıklamada, “Tütün kontrolünde temel amaç, tütün ürünleri tüketimini azaltarak başta kanser olmak üzere onlarca hastalığın yarattığı sağlık, sosyal ve ekonomik zararların önüne geçilmesini sağlamaktır. Günümüzde yüzde 80’i gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, dünyada 1,3 milyar kişi ülkemizde ise 15 milyon kişi sigara içmektedir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Sigara içenleri olduğu kadar çevresindekileri de etkilemektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, 700 milyon çocuk yani dünyadaki çocukların yarısı sigara dumanına maruz kalmaktadır.” denildi.

“Her yıl 600 binin üzerinde kişi sigara dumanından ölüyor”

Her yıl dünyada 600 binin üzerinde kişinin sigara dumanına maruz kalmasının sonucu öldüğüne vurgu yapılan açıklamada, “Kapalı alanlarda tütün ürünü kullanımı durumunda vatandaşların ihbarda bulunabilecekleri ALO 184 SABİM hattı ve Yeşil Detektör uygulaması hakkında gerekli bilgilendirmelerin yapılması önem arz etmektedir.  Dünya Sağlık Örgütüne üye devletler 1987 yılında bu günü, sigara salgını ile oluşan önlenebilir hastalık ve ölümlere dikkat çekebilmek için etkinlik günü olarak belirlemişlerdir. Tütün ürünlerinin zararlarından korunmak için Batman Bölge Devlet Hastanesi’nde faaliyet gösteren Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi Sigara Bırakma Polikliniği’ne davet ediyoruz.”

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler