“21. YÜZYILIN PETROLÜ...”

“21. YÜZYILIN PETROLÜ...”

İki iktisatçı profesörün katıldığı panelde Dünyadaki ekonomik eğilimler ışığında Batman konuşuldu
 
“TÜM KURUMLARIN STRATEJİK PLANI OLMALI”
 
“BEYİN GÖÇÜNÜN ÖNÜNE GEÇMELİYİZ”
 
** Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti ile BATSO’nun ortak düzenlediği ‘Batman ekonomisi ve Ekonomik gelişmeler’ paneli ilgi gördü. Ege ve Pamukkale üniversitelerinden iki uzman profesörün katıldığı panele katılan Vali Hulusi Şahin, petrol şehrinin potansiyeline dikkat çekti.
 
**Panelde ilk sözü alan Ege üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aykut Lenger: “Plansız kalkınma yanlış bir stratejidir. Her kurumun stratejik planı olmalı. Batman’ın güçlü bir sanayi kültürü var. Yazılımdan üretime Batman’daki girişimciler birçok alanda öncü olabilir” dedi. Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet İvrendi ise şehirlerin makro planlarının olmasına dikkat çekti.
 
EKONOMİ PANELİ İLGİ GÖRDÜ
 
Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti’nin 10 Ocak Çalışan gazeteciler günü etkinliği kapsamında BATSO ile ortak düzenlediği ‘Batman Ekonomisi ve Ekonomik gelişmeler’ paneli, hafta sonu BATSO konferans salonunda gerçekleştirildi. Vali Hulusi Şahin, Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, İl Sağlık Müdürü Dr. Hakan Pamukçu, BATSO Başkanı Abdulkadir Demir, ASKON Şube Başkanı Selman Nasıroğlu, Esnaf Odalar Birliği Başkanı Salih Kaplan, STK temsilcileri, iş dünyası ve vatandaşlar katıldı. Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti Başkanı Arif Arslan’ın açılış konuşmasıyla başlayan etkinlikte BATSO Başkanı Abdulkadir Demir de kentin ticari hayatına dikkat çekti.
 
VALİ ŞAHİN: “BATMAN’DA GÜZEL İMKANLAR VAR”
 
Panel öncesi açıklamalarda bulunan Vali Hulusi Şahin, Batman’ın potansiyeline dikkat çekerek: “Batman Gazeteciler Cemiyeti ve BATSO’yu düzenledikleri bu önemli panelden ötürü kutluyorum. Batman’dan başlayarak ülkemizi büyüteceğiz. Burada kaliteli insan ve sermaye var. Yeni istihdam alanlarını hep birlikte oluşturacağız. Batman’ın diğer şehirlere göre birçok artısı var. Girişimcisi var, sermayesi var. Yatırımcılar yatırım için yer bulamıyor. Bu imkanları sunacağız. Daha çok gayret edip üreteceğiz. Turizmde, sağlıkta, sanayide Batman çok iyi yerlere gelecek. Organize Sanayi Bölgesinde 2. Etap için 70 parseli daha yatırımcıya sunacağız. Bu parsellerin yatırımcılara tahsis edilmesiyle en az 7 bin insanın daha istihdamı sağlanacak. Yeni yatırımlarla OSB’de çalışan sayısı 15 bine çıkacak. Bunlar güzel gelişmeler” dedi.
 
PROF. DR. LENGER: “KADIN OLMADAN  KALKINMA OLMAZ”
 
 
Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Odası Başkanı Hayrettin Başaran’ın moderatörlüğündeki panelde ilk sözü alan Ege Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aykut Lenger, Dünyadaki mega trendlere dikkat çekti. Lenger şöyle devam etti: “Dünyada artık güçlü birey, bilişimin daha fazla yaygın kullanımı, sağlık alanında daha bilinçli bireyler, çok kutuplu siyasal düzen gibi unsurlar ön plana çıkıyor. Kalkınmada kadınların rolü daha fazla artıyor. Kadın olmadan kalkınma olmaz. Artık çevreyle barışık olmayan yatırımların sürdürülebilirliği daha da güç olacak. Endüstri 4.00 önemli. Katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz. ARGE, tasarım, pazarlama ve gömülü hizmetler önem kazanıyor. Bu anlamda Batman’ın güçlü bir sanayi kültürü var. Özellikle tasarım alanına yönelim olmalı.”
 
“GELECEK ELEKTRİKLİ BATARYADA”
 
Prof. Dr. Lenger, şunları kaydetti: “Üniversite bünyesinde Tasarım Fakültesinin kurulması, gençlere yurtdışı olanaklı eğitimlerle sağlanarak ilin gelişimi-kalkınması sağlanabilir. Gençlerimizin çoğu artık Kuzey ülkelerini tercih ediyor. Yurtdışına ciddi bir yönelim var. Beyin göçünün önüne geçmeliyiz. Gençleri, buraya gelecek akademisyenleri şehirde tutmak için Batman’ı daha yaşanabilir kılmalısınız. Önümüzdeki yıllarda büyük veri analizini yapacak firmalar daha çok gerekli olacak. Bakın Hindistan şu anda yazılımda neredeyse dünyada bir numara olacak. Plansız kalkınma ciddi bir stratejik hatadır. Tüm kurumların stratejik planı olmalı. 21. Yüzyılın petrolü elektrikli bataryalar olacak. Benzinli motorların ömrü en fazla 10 yıl. Gelecek artık elektrikli bataryalar. Batman’daki yatırımcılar bu alana yönelebilir. Bunlar hayal değil. Batmanlı yatırımcılar güç birliği yaparak bunu başarabilir. İzmir’de yatırımcılar bunu başardı. Batman neden başarmasın?”
 
PROF. DR. İVRENDİ: “ŞEHİR KENDİYLE BARIŞIK OLMALI”
 
Daha sonra söz alan Batmanlı akademisyen Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet İvrendi ise şunları söyledi: “Şehirler, dünya ekonomilerinin dinamosudur. Bu anlamda büyük şehirler her zaman ön planda olur. Şehirlerin makro planlarının olması gerekir. Gerek yurt dışında gerekse de Batı illerinde Batman’da kalan birçok dostum oldu. Sağ olsunlar petrol şehrinden çok övgüyle söz ettiler. Batmanlıların misafirperver ve sıcakkanlılıklarını anlattıklarında mutlu oldum tabi ki. Bu şehir yabancıya her zaman sıcakkanlılığını göstermiştir. Fakat nedense iş kendisine gelince kendisi ile barışık olmuyor. Gerek ailesi gerek çevresi ile barışık olmadıkça şehir de markalaşamıyor. Bursa, Denizli ve Gaziantep gibi şehirler bunu başarmışsa kendileri ile barışık olmaktan geçmiştir. Kentin tüm bileşenleri bir araya gelirse Batman’ın önü de çok aydınlık olur.” Soru-cevap bölümüyle sona eren programın sonunda Vali Hulusi Şahin, BGYC Başkanı Arslan ve BATSO Başkanı Demir konuklara petrol sondaj maketlerini armağan etti.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler