45 derece altında domates hasadı

Batman’daki çiftçiler, 45 derece sıcağın altında, geçimlerini sağladıkları domates hasadına başladı.

Batman merkeze bağlı Yeniköy (Segirkan) köyünde yerli domatesin hasadı 45 derece kavurucu sıcaklar altında başlandı. Batman'ın sebze ve meyve halinin yazlık sebze ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan çiftçiler, domates veriminin olduğu ve fiyatlarının da iyi olduğunu söylediler.

Çiftçiler, yıl boyunca bahçelerine ektikleri yerli domates, kabak, salatalık, biber ve patlıcan gibi ürünlerin hasadına domatesten başladı. Dedelerinden kalma geçim kaynağı olan sebzeleri satarak buradan geçimini sağlayan köylüler hasattan memnun.

Yaklaşık 45 derece sıcaklık altında çalışmak zorunda kalan çiftçiler, sıcaklardan korunmak için sabahın erken ve serin saatlerinden başlayarak günün en sıcak olduğu öğle vaktine kadar çalışıyor. Sıcakların etkisini artırması nedeniyle çalışmaya bir müddet ara veren çiftçiler, dinlendikten sonra kavurucu sıcaklar altında çalışmaya devam ediyor. Sıcaktan etkilenmemek için çiftiler, başlarına su dökerek serinlenmeye çalışıyor.

Batman Hali’nin yaklaşık yüzde 60 oranında sebze ihtiyacını karşıladıklarını söyleyen çiftçilerden Şemsettin Balin, domatesi bir lira 20 kuruş ile bir lira 50 kuruş arasında sattıklarını dile getirdi.

Dedelerinin mesleği olan çiftçilikle uğraştıklarını belirten Balin, "Yaklaşık 35 yıldır tarım işiyle uğraşıyorum. Geçimimizi sebze ile yapıyoruz. Bu işi baba mesleği olarak yapıyoruz. Elhamdülillah bu şekilde geçimimizi sağlıyoruz. Domates ekimine Nisan ayından itibaren başladık. Ekiminden sonra çapa, sulama işleriyle uğraştık ve şimdi de verim aldık. Verimi iyi olduğu gibi fiyatları da iyidir. İnşallah bu şekil devam eder. Yaptığımız hasatla topladığımız ürünleri Batman Sebze ve Meyve Hali’ne götürüp komisyoncular bize satıyor. Bu şekil bizler için rahat ve güzeldir.” dedi.

“Sıcaklardan dolayı adeta yanıyoruz”

Bu sene hava sıcaklıklarının normalin üzerinde olduğundan sıcak saatlerde ise serinlemek için farklı yolları denediklerini dile getiren Balin, “Bu yıl havalar aşırı derecede sıcaktır. Sıcaklardan dolayı adeta yanıyoruz. Sabah erkenden işe geliyoruz ki hava serinken işimizi bitirebilelim. Tabi serin saatler bize yetmiyor. Mecburen sıcak saatler de de çalışıyoruz. Zamanımız sıcağın altında geçiyor. Havalar baya sıcak, yanıyoruz. Bunun için başımıza su döküyoruz. Hem hemen her zaman tarlalarda su çıkarılıyor. Başımıza su dökerek serinlemeye çalışıyoruz. Domateslerimizi topluyoruz biraz terleyip rahatsızlandığımızda bir daha serinlemek için başımıza su döküyoruz. Bu şekilde serinleyerek işimizi bitirene kadar devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler