​'112'nin gereksiz meşgul edilmesi ölümlere neden olabilir'

112'nin gereksiz çağrılarla meşgul edildiğini belirten Batman SAĞ-ÇEV Başkanı Sıtkı Güneş, bunun acil ambulans bekleyen bir hastanın ölümüne neden olabileceği uyarısında bulundu.

Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Başkanı Sıtkı Güneş, "1-7 Aralık Acil Sağlık Hizmetleri Haftası" münasebetiyle bir açıklama yaparak 112 acil sağlık personellerinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.

Her yıl aralık ayının ilk haftasının 112 Acil ve Sağlık Haftası olarak kutlandığını anımsatan Güneş, "Bu vesileyle tüm sağlık çalışanlarının haftasını kutluyoruz. İnsanlık, tarih boyunca pek çok hastalıklarla savaştı. Kayıplardan öğrendikleri ile mücadeleye devam etti. Yüzyıllar boyu süren, nice hayatlara mal olan, tecrübelerle yoğrulmuş uçsuz bucaksız bir bilgi birikimi kazandı. Bu birikim elbette çok önemli aşamalar kaydetti. Ancak insanların hastaları tanımak, hastalıkları fark etmek, nedeni bulmak, tedaviyi sağlamak döngüsündeki zamana karşı savaş mücadelesi hiç hız kesmedi." diye konuştu.

"Zor anlarımızda aklımıza ilk gelen numara 112"

Geçmişte olduğu gibi günümüzde de insan doğasını tehdit eden sayısız hastalık ile baş etmeye çalışıldığını belirten Güneş, "Bu etkenlerin üstesinden gelmeye çalışırken de mevcut bilgilerimiz ışığında artık biliyoruz ki, pek çok yaşamı tehdit edici hastalık ya da yararlanmanın tedavi başarısı, hastaların hastanede aldıkları bakım hizmetleri kadar, hastane öncesi uygulanan acil sağlık hizmetinin kalitesi ile ilişkilidir. Artık hepimizin hayatının bir parçası olan, sağda solda duyduğumuz; kalp krizi, felç, ciddi enfeksiyonlar ve benzeri modern toplumlarda insanların başta gelen ölüm sebepleriyle mücadelede hızlı olmak, doğru tedaviye erken başlamak en önemli gücümüzdür. Bu da yalnızca iyi organize olmuş, bilgi ve ekipman yönünden donanımlı sağlık personelinin yer aldığı etkin bir acil sağlık hizmeti ile mümkündür. Zor anlarımızda aklımıza ilk gelen numara 112, bu anlamda en büyük şansımız ve fırsatımızdır." dedi.

video

"112 personeli 365 gün 24 saat hayatını can kurtarmaya adıyor"

Konuşmasının devamında Güneş, şunları söyledi: "112 personelinin sınırlı imkânlarla en iyi hizmeti vermeye çalışan fedakâr sağlık çalışanları olduğu unutulmamalıdır. Ölüm ile yaşam arasındaki o ince çizginin kaderini tayin eden, gecenin en kuytu vaktinde, en çaresiz zamanlarda ulaşılması güç olan en ücra yerlerde yardıma muhtaç olanlara ulaşılan yağmur, çamur, kar kış, gece gündüz, bayram, tatil bilmeden 365 gün 24 saat hayatını can kurtarmaya adamış kahramanların haftasıdır bu hafta."

"O acil hasta hepimiz olabiliriz"

112 acil sağlık personelinin en önemli sorunlarına işaret eden Güneş, "Bu sorunlardan birincisi şudur; 112 gereksiz ve acil olmayan çağrılarla meşgul ediliyor. Bu sorun çok önemlidir. O anda çok acil bir hasta için arandığında, eğer gereksiz ve acil olmayan aramalardan dolayı 112'ye ulaşılmıyorsa büyük sorun oluşmaktadır. O kısa süre hasta için çok önemlidir ve hastanın ölümüne bile neden olabilir. O acil hasta hepimiz olabiliriz ya da hepimizin yakını olabilir. Onun için diyoruz ki halkımız bu konuda duyarlı olmalıdır. Kesinlikle gereksiz bir şekilde ve acil olmadığı müddetçe 112'yi meşgul etmeyelim." ifadelerini kullandı.

"Lütfen ambulansa yol verelim"

Sağlık çalışanlara yapılan şiddete de değinen Güneş, "İkinci sorun ise ne yazık ki sağlıkçılara yönelik artan şiddettir. Şiddetin olmadığı, çalışanların rahat, mutlu ve güvenilir bir ortamda çalışmaları en temel arzumuzdur. Öte yandan, ambulansın tepe lambası veya sirenleri açıksa lütfen ambulansa yol verelim ki hastalarımızı çabuk bir şekilde alıp hastaneye götürsünler.  Böyle olması takdirde zaman kaybı olmadan hastalarımıza gereken tedavi uygulanmış olur." dedi.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler