​ Çiftçilerin tarlada Ramazan mesaisi serin saatlerde

​Batman’daki çiftçiler, Ramazan dolayısıyla tarladaki mesai saatlerini günün en serin saatlerini seçiyorlar.

Batman merkez Balpınar (Girêsîra) beldesine bağlı Yeniköy (Sêgirka) köyünde sebze ekimiyle uğraşan köylüler Ramazan dolayısıyla tarladaki mesai saatlerini günün en serin saatlerine denk getiriyorlar.

Batman’ın sebze ve meyve halinin ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan çiftçiler, Ramazan ayına denk gelen tarla işlerinde oldukça zorlandıklarını bu yüzden çalışma saatlerini değiştirerek sahurdan sonra 04.30 ile 10.00 arasında tarlada çalıştıklarını söylediler.

Çiftçiler, yıl boyunca tarlalarına ektikleri yerli domates, kabak, salatalık, biber ve patlıcan gibi ürünlerin bakımını devam ediyorlar.

Nisan ve mayıs aylarında yağan yağmurlardan dolayı tarladaki ürünlerin çapa gibi bakım işlerinin Ramazan ayına denk geldiğini söyleyen çiftçiler, bu yüzden mesai saatlerinde değişikliğe gittiklerini ifade ettiler.

Yıllardır tarım işiyle uğraşan çiftçilerden Eşref Aslan, Ramazan dolayısıyla sahurdan sonra saat 04.30 sıralarında çalışmaya başladıklarını saat 10.00’da ise paydos ettiklerini söyledi.

Aslan, “Yaklaşık 15-20 seneden beridir sebze ekimiyle uğraşıyorum. Domates, kabak, salatalık, biber ve patlıcan gibi ürünler ekiyoruz. Mayıs ayında yağan yağmurdan dolayı fidelerimize hastalık bulaştı. Yağmur dolayısıyla işlerimiz Ramazan ayına denk geldi. Ramazan dolayısıyla sahurda sonra saat 10.00’a kadar çalışıyoruz. Saat 10.00’dan sonra sıcaklıklardan dolayı artık çalışamıyoruz. Eve gidip istirahat ediyoruz. Öğle namazından sonra ikindiye kadar uyuyoruz. İkindiden sora acil işimiz varsa serin saatte tekrar tarlaya gidip çalışıyoruz.” dedi.

Bu seneki Ramazan'ın önceki senelerin Ramazanlardan daha kolay olduğunu belirten Aslan, “Önceki seneler Ramazan tam işin yoğunluğuna denk geliyordu. Ramazan hasada denk geldiği zaman daha zordu. Bu yıl elhamdülillah Ramazan mayıs ayına denk geldi. Mayıs ayında çok yoğunluğumuz yok. Bu yıl şansızlığımıza yağmur işimizi aksatırdı Ramazan öncesi yapacağımız işler Ramazan'a denk geldi. Şimdi çapa yapıyoruz. Hasat için hazırlık yapıyoruz. Yaklaşık 20 gün sonra verim başlar. 15-20 gün boyunca aralıksız her gün yağışlıydı bu yüzden ürünlerimizi hastalıklara karşı ilaçlayamıyorduk. İlaçladığımızda da bir sonraki yağmur ile yıkanıyordu. Bundan dolayı fidelerim hastalandılar. 10 Haziran’dan sonra domateslerde verim almaya başlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ramazan ayında mesai değişikliğine gittiklerini söyleyen Hamit Toprak, ise şunları söyledi: “Ramazan'da saat 05.00’da işi gelip saat 09.30’a kadar en fazla saat 10.00’a kadar işimiz bitse bitmese paydos edip eve gidiyoruz. Eve gidip dinleniyoruz. Hava serinse bile biz akşama doğru tarlaya gelmiyoruz. Çünkü Ramazandır çok susuyoruz. Buranın yazı çok sıcaktır. Saat 10.00’a kadar ancak çalışabiliriz. Saat 10.00’dan sonra çalışılabilecek durumda değiliz.” 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler