Batman’da domates bereketi

​Batman'da 2 yıldır hastalık ve az yağış nedeniyle mağdur olan domates üreticisinin yüzü bu yıl gülüyor.

Batman’ın domates üretimi ile özdeşleşen Kozluk ilçesine bağlı Çayönü köyünde domates bereketi yaşanıyor.

Son 2 yıldır hastalık ve az yağış nedeniyle umduğunu bulamayan üreticinin, bu yılki verimli hasat sezonuyla yüzü gülüyor.

Üreticilerden Mikail Parlak, bu yıl Çayönü’nde tam bir domates mevsimi yaşadıklarını söyledi.

Geçtiğimiz son 2 yılın üretici için çok kötü geçtiğini aktaran Parlak, "Önceki yıl hastalığa ve kuraklığa yakalandık. Geçen yıl da yağışlardan dolayı verim düşüklüğü yaşadık. Köyümüzde yaklaşık 100 dönüm arazide domates ekildi. Bölgede bu yıl sanayi domatesi dediğimiz yerli sofralığa da hitap edebilen yeni bir çeşit bu sene daha ön plana çıktı. Şu an bu domatesi de sofralık olarak ilçelere göndermeye devam ediyoruz. Kalan son kısımları da salçalık olarak değerlendirilecek." dedi.

Domates üreticilerinin geçtiğimiz yıllarda fiyat anlamında da zorluklar yaşadığını dile getiren Parlak, "Geçen yıllarda hastalık ve yağış nedeniyle fiyatlar da yüzümüzü güldürmedi. Bu sene toptan domates satışlarına 25 Haziran’da 2 TL’den başladık. 2-3 günde bir gerilemeler oldu. Civar bölge ve illerde de domates çıkmaya başlayınca şu anda sofralık domatesi, bir ile bir buçuk liradan satıyoruz. Çok memnun olmasak da çiftçi açısından baktığımızda iyi durumdayız. Yerli domateste bayram sonrasına kadar hasat ve satışa devam edeceğiz. Bu yıl fiyatlar çok iyi olmasa da geçen 2 yılda üreticimizin oluşan zararını telafi edecek boyutta gerçekleşti." diye konuştu.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler