“Adalet, Ombudsmanlık ve Üniversiteler” Konulu Konferans

“Adalet, Ombudsmanlık ve Üniversiteler” Konulu Konferans

Batman Üniversitesi Ombudsman Topluluğu tarafından organize edilen ve Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un konuşmacı olarak katıldığı “Adalet, Ombudsmanlık ve Üniversiteler” konulu konferans Merkez Kampüs Konferans salonunda yapıldı.
 
Kamu BaşdenetçisiŞeref Malkoç’un konuşmacı olarak katıldığı Konferansa, Batman Valisi Hulusi Şahin, Rektörümüz Prof. Dr. Aydın Durmuş, Şırnak Rektörü Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan, Kamu kurumu temsilcileri, İş Adamı Ferhat Nasıroğlu, STK temsilcileri, Üniversite personeli ve öğrencileri katıldı.
 
Kamu Denetçiliği Kurumu'nun amacının vatandaşın hak arama kültürünü yaygınlaştırmak, idarenin kaliteli hizmet standardını yükseltmek, iyi yönetim ilkelerinin oluşmasında idareye yol göstermek ve kamuda şeffaflığı sağlamak olduğunu belirten Rektörümüz Durmuş, “Sayın Malkoç, Kamu Denetçiliği Kurumu'na yapılan müracaatları, insan hakları, adalet, hakkaniyet açısından nasıl incelendiğini ve bunların üniversiteler ayağını inşallah bizlere anlatacaktır.” dedi.
 
Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın her fırsatta dile getirdiği ülkemizin 2023 vizyonu olduğunu belirten Rektörümüz Durmuş, “Ülkemizi 2023'e hazırladığımız bu süreçte elbette hepimize görevler düşüyor, hepimizin elini taşın altına koyması gerekiyor.” dedi.
Batman Üniversitesi olarak değil elimizi, gövdemizi taşın altına koyarak bilimsel ve akademik çalışmalarla gerek kentimizin ve gerekse ülkemizin gelişimine katkı sunmak için çalıştıklarını aktaran  Rektörümüz Durmuş,  “Merkezi Araştırma laboratuvarımızda son derece modern cihaz ve ekipmanları, akademik bilgi ve tecrübe ile birleştirip bu alanda öncü olmayı hedefliyoruz.”dedi.
BATMAN TEKNOKENT KURULDU
Üniversite Sanayi İş birliği kapsamındaki projelere önem verdiklerini belirten Rektör Durmuş, Üniversitemizde 01.06.2018 tarihi itibariyle Batman Üniversitesi Teknoloji Geliştirme A.Ş.’nin (Batman Teknokent) kurulduğunu söyledi.
 
Batman TEKNOKENT ile ar-ge faaliyetleri için kurumsal bir yapı oluşturduklarını söyleyen Rektör Durmuş, “İnovasyonun ve teknolojik üretimin desteklendiği, insanlığa katma değer katacak ürünlerin üretildiği bir ekosistem yaratmanın gayreti içerisindeyiz.” dedi.
 
Rektörümüz Durmuş, Fakülte, Enstitü, Yüksekokul ve Meslek Yüksekokullarında yer alan bölümlerle adından söz ettiren Üniversitelerinin güçlü akademik yapı ve özverili idari personeli ile Batman’a hizmet verdiğini ifade etti.
 
TIP, HUKUK, EĞİTİM FAKÜLTELERİNİN KURULMASI GEREKİYOR
 
Bölge öğrencilerinin talebi olan; Tıp, Hukuk, Eğitim Fakültelerinin kurulması için YÖK’e gerekli başvurularını yaptıklarını belirten Durmuş, “Bu fakültelerin kurulması ile Batman Üniversitesi olarak en büyük isteğimize kavuşmuş olacağız.” dedi.
 
 
“BATMAN KARDEŞLİK VE HOŞGÖRÜ KENTİDİR”
 
“Malumunuz kentimiz Mezopotamya Ovasında hem tarihi hem yeraltı hem de yerüstü zenginlikleri ile bilinen petrol diyarı bir kenttir” diyen Rektör Durmuş, bütün bunların yanı sıra kentlerinin barış, kardeşlik ve hoşgörünün de kenti olduğunu vurguladı.
 
Bu coğrafyada bin yıldır Türk'üyle, Kürd'üyle, Arap'ıyla birlikte hoşgörü içerisinde yaşadıklarını ifade eden Rektörümüz Durmuş, . Bu coğrafyadaki birlik ve beraberliğimize her fırsatta kastedildi.
 
Rektörümüz Durmuş sözlerini şöyle sürdürdü: 
 
“Çanakkale'den geldiler, doğudan geldiler, kuzeyden, güneyden geldiler ama kardeşliğimizi bozmayı başaramadılar. Başaramayınca bu kez içimize truva atlarını yerleştirdiler, bu ülkenin Başbakanını astılar. Bir yanda "adalet" dediler bir yanda her 10 yılda bir bu ülkenin gençliğini darbelerle yok ettiler. Yetmedi, "Türk-Kürt" dediler ama daha henüz adları bile konulmayan yeni doğmuş bebeklerimizi katleden terör örgütü PKK ile geldiler, yetmedi "din" dediler DEAŞ ile Fetullahçı Terör Örgütü ile geldiler, milletin iradesine bombalar yağdırarak kardeşliğimizi yok etmeye çalıştılar ama başaramadılar. Bugün de sebze, meyve üzerinden ekonomimize saldırıyorlar. Bu zalimler şunu unutuyor; onların bir hesabı varsa Allah'ın da bir hesabı olduğunu unutuyorlar. Selahaddin'in torunları ile Fatih'in torunları bir ve beraber olduğu müddetçe bu zalimler, bu hainler başaramayacaklar.  Allah birlik ve beraberliğimize kastedenlere fırsat vermesin diyor, bu duygu ve düşüncelerle tekrar hepinize “Adalet, Ombudsmanlık ve Üniversiteler Konulu Konferansı”mıza hoş geldiniz diyorum, önümüzdeki Ramazan Bayramınızı da şimdiden kutluyorum.”
 
VALİMİZ ŞAHİN:  DEVLET ASLINDA GELENEK VE KÜLTÜRDEN İBARETTİR
 
Rektörümüz Prof. Dr. Aydın Durmuş’tan sora selamlama konuşması yapan Valimiz Hulusi Şahin, “Malum devletlerin temel ilkeleri var. En temeli tabiî ki adalet. Adalet üzerine bir devleti bina edebilirsiniz ki payidar olsun. Yoksa zulüm üzerine kurulmuş hiçbir devletin geleceği yoktur. Tarihte de bunun örneği yok. Biz devletimizin istikbalini düşünüyorsak en oturması gereken ana kaidelerin başında adalet geliyor. Bunun dışında idarenin ölçütleri var. Bunları da unutmamak gerek. Örneğin liyakat gibi, ehliyet gibi, sadakat gibi. Hele 15 Temmuz’dan sonra bu sadakat ilkesinin ne kadar önemli olduğunu gördük. Devlet aslında bir gelenek ve kültürden ibarettir. Sizde bunlar varsa devletinizin başına bir şey gelse dahi yeniden tekrar kurabilirsiniz ama kültürü kaybederseniz artık yeniden devlet kuramazsınız.” Dedi.
 
BAŞDENETÇİ MALKOÇ: İNSANLIK TARİHİNE BAKTIĞIMIZDA, İNSANIN VAR OLDUĞU GÜNDEN BERİ EN ÇOK İHTİYAÇ DUYDUĞU ŞEY ADALET OLMUŞTUR.
 
Malkoç, Üniversitemizin Merkez Kampüs Konferans Salonu'nda düzenlenen "Adalet, Ombudsmanlık ve Üniversiteler" konulu konferansta yaptığı konuşmada, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun yeni kurulmuş bir kurum olduğunu belirterek, kuruluş hedefinin devlet, idare ve insanlar arasındaki sorunların çözülmesi olduğunu söyledi.
 
Kurumun adaleti tesis etme gayretinde olduğuna dikkati çeken Malkoç, "İnsanlık tarihine baktığımızda, insanın var olduğu günden beri en çok ihtiyaç duyduğu şey adalet olmuştur. Hava gibi, su gibi, ekmek gibi hep aradığı, ihtiyaç duyduğu adalet olmuştur. Adalet, toplumun, huzurunun, barışının temelidir." ifadesini kullandı.
 
Türkiye'de son yıllarda hak ve özgürlükler açısından önemli mesafeler alındığını anlatan Malkoç, anayasanın bazı maddeleri ve bazı kanunların değiştirildiğini hatırlattı.
 
"Biz milletvekili olduğumuz dönemde buraya geldiğimizde arabada giderken bir kaset koyacağız ama bakıyoruz etrafa. Acaba güvenlikçi var mı, yakalarsa ceza var mı? Kürtçe şarkı dinlemek bile gereksiz yere suç sayılıyordu ama şimdi serbest sayıldı." diyen Malkoç, Türkiye'de birçok engelin bu şekilde kaldırıldığını aktardı.
 
Hak ve özgürlüklerin arttığı dönemde terör örgütü PKK'nın bölgede çukur kazdığını anımsatan Malkoç, çukurlara bomba konularak ilan edilen sözde özerkliklere devletin müsaade etmediğinin altını çizdi.
 
Hak ve özgürlüklerin kullanılması ve ifade hürriyeti ile terörün ayrı şeyler olduğunu vurgulayan Malkoç, şunları kaydetti: 
 
"Biz kurum olarak da sonuna kadar anayasadaki haklar itibarıyla da hak ve özgürlüklerin yanındayız. İnsan düşüncesini anlatırken, fikrini açıklarken başkalarına hakaret etmeyecek. Terörü ve şiddeti, terör örgütlerini övmeyecek. Bir de baktık ki PKK terör örgütünün yanında FETÖ gibi terör örgütleri çıktı. Elbette devlet kendi vatandaşını korumak için tedbirler alacak. Yani bu hak ve hürriyetler ortamını terör zehirledi. Türkiye çok şükür bunları geride bıraktı. Önümüzde çok güzel bir dönem var ama dönemi taçlandıracak olan işte bizim hak arama konusundaki mücadelemizdir” dedi.
 
Yaklaşık iki saat süren konferansın ardından Malkoç, Batman Üniversitesi Omudsmanlık topluğu öğrencilerin sorularını cevaplandırdı. 
 
Programın sonunda düzenlenenplaket takdimi ile konferans sona erdi. 

Etiketler : ,

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler