"ADİL BİR ANAYASA OLMADAN DARBELERİN ÖNÜ ALINAMAZ"

Hak ve Özgürlükler Platformu Sözcüsü: Adil bir anayasa olmadan darbelerin önü alınamaz

Hak ve Özgürlükler Platformu Sözcüsü Feyzi Aydın, darbe ürünü olan mevcut anayasanın yerini adil ve sivil bir anayasaya bırakmadığı müddetçe darbelerin önünün alınmayacağını belirtti.

 

Ülkeye ve halka büyük acılar yaşatan 12 Eylül darbesinin yıldönümünde açıklamada bulunan Aydın, sivil anayasa çağrısında bulundu.

Askeri darbelerin ülkeye, halka çok şeyler kaybettirdiğini, kazanımları yok edip genç nesilleri heder ettiğini vurgulayan Aydın, Türkiye’yi darbelerden korumanın tek yolunun adil, sivil, halkın inancıyla barışık bir anayasa olduğunu ifade etti.

 

“Büyük yıkımlara yol açan mağduriyetler oldu”

12 Eylül darbesinin üzerinden 40 yıl geçmesine rağmen yol açtığı acı ve tahribatların etkisinin hala sürdüğünü belirten Aydın, “12 Eylül askeri darbesi, cumhuriyet tarihi boyunca yaşanan darbelerin bir devamı mesabesinde. 12 Eylül darbesi büyük acılara yol açtı. Yüzlerce insan öldürüldü, on binlercesi zindanlara atıldı. Korkunç işkenceler yaşandı. Etkisi hâlâ devam eden ve büyük yıkımlara yol açan mağduriyetler oldu.” dedi. 

“Türkiye askeri bir anayasa ile yönetiliyor”

Cumhuriyet kurulduktan beri halkın inanç ve değerleriyle barışık olmayan, darbelere zemin hazırlayan anayasaların yapıldığını vurgulayan Aydın, şöyle devam etti:

“Ülkeye egemen anayasalar ne yazık ki askeri darbelere zemin hazırlıyor. Şu an Türkiye askeri bir anayasa ile yönetiliyor. 12 Eylül askeri darbesinin ürünü olan anayasa. Bu anayasa birçok sorunun kaynağı... Birçok acının, musibetin kaynağı. Türkiye’nin bu darbe anayasasına hala mahkûm olması büyük ayıp, büyük kayıp… Türkiye bir an önce bu çağdışı, gerici anayasadan kurtulmalı.”

“Sosyal barış ve adalet sivil ve adil anayasaya bağlı”

Türkiye’de mevcut olan kavga ortamının, haksızlıkların, acıların birçoğunun kaynağının darbe anayasası olduğunu belirten Aydın, “Türkiye’nin ilerlemesinin, kalkınmasının, sosyal barışın, adaletin sivil ve adil bir anayasaya bağlı olduğunu herkes bilmeli. Sivil anayasanın inşası konusunda herkes çaba göstermeli. Sivil, adil, halkın değer ve inançlarıyla barışık bir anayasa şart.” ifadelerini kullandı.

“Hâlâ verilen söz yerine getirilmiş değil”

İktidara çağrıda bulunan Aydın son olarak şunları söyledi: "Bu halk mevcut hükümete kendilerini askeri darbe anayasasından kurtarması için oy verdi, destekte bulundu. Mevcut iktidar sahipleri halka sivil ve adil bir anayasa sözü verdiler. Ama ne yazık ki 20 yıla yakındır iktidarda bulunmalarına rağmen hâlâ verdikleri sözü yerine getirmiş değiller. Verilen sözler bir an önce tutulmalı."(İLKHA)

 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler