"Alışverişinizin ekonomik ve ihtiyaca yönelik olduğundan emin olun"

Batman Ticaret İl Müdürü Şehmus Kalkan, tüketici ve satıcı hakları hakkında önemli uyarı ve tavsiyelerde bulundu.

Piyasaya arz edilecek her ürünün, insan sağlığı, can ve mal güvenliği, çevrenin ve tüketicinin korunması açısından güvenlik koşullarını sağlaması gerektiğine dikkat çeken Kalkan, tüketicilerin yani insanın piyasanın merkezine yerleştiren bir anlayışla davranılması bir zorunluluk olduğunu söyledi.

Kalkan, bilinçli tüketimin, hem tüketiciler açısından faydayı, hem de dünyanın kaynaklarını doğru, adil ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını sağladığını ifade etti.

Herkesin bilmesi gereken bazı önemli tüketici haklarının olduğunu ifade eden Kalkan, "Batman Ticaret İl Müdürlüğüne önceki yıllarda 10 bin ve üzerindeki Tüketici Hakem Heyetlerine yapılan şikâyetlerin 2018 yılında 3 bin 250 âdete düştüğü ve hızlı bir şekilde kararların sonuçlandığı görülmüştür. Bunun sebeplerinden en önemlisi insanların bilinçli bir şekilde alışveriş yapmaları, seçici davranmaları ve yasaların güçlüler karşısında zayıfları korumasından kaynaklandığı tarafımızdan analiz edilmiştir. Bilinçli tüketimin, hem tüketiciler açısından faydalı olduğunu, hem de dünyanın kaynaklarını doğru, adil ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılması gerekmektedir." dedi.

Alışverişimizin ekonomik ve ihtiyaca yönelik olduğundan emin olmalıyız"

Tüketicilere tavsiyelerde bulunan Kalkan, "Alışveriş yapmadan önce alışverişimizin ekonomik ve ihtiyaca yönelik olduğundan emin olmalıyız. Fiş, fatura veya sözleşmelerimizin bir örneğini mutlaka almak ve saklamak satın alma işlemlerinde ek maliyetleri ve satış sonrası hizmetleri net olarak öğrenmek gerekiyor. Hediye, çekiliş kuponu gibi vaatlere kanmamak, fiyat etiketine dikkat etmek, etiket, tarife ve fiyat listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı arasında fark olması halinde lehimize olan fiyatın uygulanması gerektiğini unutmamak gerekir. Fiyat etiketi ile ilgili şikâyetlerimizi bulunduğumuz yerdeki Ticaret İl Müdürlüklerine, belediyelere ve ilgili odalara yapabilme hakkına sahip olduğumuzu unutmamalıyız." ifadelerini kullandı.

Kalkan, "Tüm bunlarla birlikte esnaf ve sanatkârlarımızla bir araya gelme ve ilin problemlerini birlikte çözme kararlılığımız devam etmektedir. Pazar payına sahip bütün işletmelerimizden istediğimiz, alışveriş yaptığımız toptancı ithalatçı, distribütör ve firmalarla temasa geçirilerek sipariş edilecek ürünlerde daha çok indirim yapılması için baskı kurmak ve elde edilecek olumlu sonuçlarında halka yansıtılması hususları bir vatandaşlık görevinin olduğunu unutmayalım. Bugün tüm dünyada ticari sistemin ‘Daha fazla tüketmek’ üzerine kurulduğunu görmekteyiz. Bilinçli tüketimin, dünyadaki sınırlı kaynakları ölçülü kullanmanın, doğayı korumanın, gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmamanın mücadelesini sürdürmemizin gerekliliğine inanıyoruz." şeklinde konuştu. 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler