AVUKATLAR ÇOCUK HAKLARINI KONUŞTU

Avukatlar Radyo Yüksel’de Çocuk Haklarını Konuştular

Batman Barosu Çocuk Hakları Merkezi Avukatlarından Ömer Ayaz, Zinet Ayhan, Nevin Ortaç, Sanata Arslan, İsmail Arslan Radyo Yüksel’de Ferhat’ın Konuğu oldular. Çocuk haklarının konuşulduğu programda, Batman Barosunun çocuk haklarıyla ilgili ne gibi faaliyetlerde bulunduğu, çocuk hakları  sözleşmesi ve çocuk hakları hakkındaki hukuki düzenlemelerin neler olduğu , bunlarla ilgili çözüm önerileri konuşulurken, dinleyicilerden gelen bir çok soruya da cevap verdiler.

Batman Barosu Avukatlarından Ömer AYAZ Batman Barosu Çocuk Hakları Merkezi olarak yapacakları faaliyetleri anlattı, Av.Ömer AYAZ ; Baromuzda her iki yılda bir, başta çocuk hakları olmak üzere, kadın hakları, insan hakları, hayvan hakları gibi bir çok merkez kuruluyor ve avukatlarımız bu merkezlerde görev alıyor. Çocuk Hakları Merkezi olarak bu yıl ki başlangıç faaliyetimiz Konya’da intihar eden Semanur Yalçın davasının dosyasıyla ilgilenmek olacak . Semanur’un babası dört yıl önce hapse girmiş, annesi de ölümünden 15 gün önce tutuklanmış  semanur’da evde yalnız intihar etmiştir ve biz bu yıl ki ilk faaliyetimiz olarak bu dosya ile ilgileneceğiz. Diğer bir faaliyet ise çocuk istismarlarla ilgili tiyatro oyunu yapan ‘’Büyülü Alem Tiyatro Topluluğu’ nu Baromuzun hizmet binasında ağırlayarak  çocuklara yönelik bir gösteri yapılmasını planlıyoruz. Üçüncü bir faaliyetimiz Şu an memleketimizde Suça sürüklenen çocuklar var biz merkez olarak onları ziyaret etmek istiyoruz, yaşadıkları sıkıntıyı yakından inceleyeceğiz.  Başka bir etkinliğimiz Çocuklara kültür sanatı aşılamak olacak bu amaçla bir gösteri yapıp, belli zamanlar diliminde etkinlikler düzenleyeceğiz.

18 Yaşını Doldurmamış Her Birey Çocuktur

Batman Barosu avukatlarından Zinet AYHAN ; Kanunumuz 18 yaşını doldurmamış her bireyi çocuk olarak kabul ediyor, çocukların yetişkinlerden farklı fizyolojik davranış , psikolojik özelliklerinden olmasından dolayı gençlerin, yetişkinlerin, yaşlıların tanımı yapılmamışken çocukların ayrı bir öneme sahip olmalarından dolayı çocuklar için ülke kanunumuzda çocuk kanunu yapılmıştır ve çocuğun tanımı yazılmıştır. Birleşmiş Milletler de çocuk haklarını korumak amacıyla çocuk hakları sözleşmesi imzalamıştır, bu tarih 20 Kasım 1989 olduğu için , 20 Kasım her Ülkede ‘’Dünya Çocuk Hakları Günü’’ olarak kutlanmaktadır.

Av. İsmail Aslan , bir dinleyiciden gelen ‘’18 yaşından küçük çocukların evlendirilmesinin hukuki boyutu nedir’’ sorusunu şöyle cevapladı ;  18 yaşından küçüklerin evlendirilmesi hukuken mümkün olan bir şey ama insani olarak çok fazla benimsediğimiz bir şey değil . 18 yaşından küçüklerin evlenebilmesi için mahkeme izni gereklidir, mahkeme izni ile 16 yaşın biri evlenebilir .

Çocuklarla İlgili Konularda Çocukların Üstün Yararı Gözetilir

Av.Nevin Ortaç , Çocuk hakları  bildirgesinin belli başlı önemli maddelerinden bahsetti ; Çocuk düşüncesini özgürce ifade etme hakkına sahiptir ve bu sorgulanamaz,  Çocukları ilgilendiren konularda çocukların üstün menfaat ve yararı gözetilir, her konuda  çocuk ön planda tutulur. Çocukların  temel yaşama ,barınma ve anne babası tarafından bakılma hakkı vardır eğer anne babası bakmaz ise devlet çocukların barınma eğitim sağlık ihtiyaçlarını giderir. Çocuğun cinsel sömürüye karşı korunma hakkı vardı. Vatandaşımızda tanık olduğu çocuk hak ve ihlallerini gelip baroya bildirebilir ya da ALO 183 Danışma hattına bildirimde bulunabilirler.

Sanata Arslan ; Çocuğun kişiliğini yok sayarak yapılan her türlü sözel ve fiziksel saldırı çocuğa şiddeti kapsar, çocuk istismarı da şiddetin bir parçasıdır. İstismar; fiziksel,cinsel,duygusal ve ihmal şeklinde de olabilir. İstismar sadece sokak ta dahil ne yazık ki aile içinde de olabiliyor . Bölgemizde çocuk istismarı, adli makamlara yansıtılmadan, aile içinde çözülmeye çalışılıyor ama çocuğun psikolojik durumu gözetilmiyor. Bu tür vakalar kesinlikle adli makamlara intikal ettirilmeli.

Batman Barosu Çocuk Hakları Merkezi Avukatları, Radyo Yüksel’e teşekkür ederek program  sonlandı.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler