BAHARI YORGUN GEÇİRMEYELİM

BAHARI YORGUN GEÇİRMEYELİM

Baharın gelişi bütün doğayı canlandırırken neden insanlarda yorgunluk, uyuşukluk yapar? Aslında yorgunluğumuz baharın gelişinden değil, mevsimin değişmesiyle birlikte yaşantımızı değiştirmememizden kaynaklanmaktadır.

Bahar aylarında genellikle sıkça karşılaşılan bir durum olan yorgunluğun nedeni insan metabolizmasında gerçekleşen bazı değişikliklerden kaynaklanmaktadır. Kış şartlarına uyum sağlamış olan metabolizmamız baharın gelmesiyle birlikte yeni bir uyum sürecine girer. Saatlerde yapılan değişiklikler ve güneşten yararlanma süremizin uzaması da bunu etkiler. Bu durum iş yaşamından aile yaşamına kadar insan hayatını her yönüyle etkileyen olumsuz bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır. Enerji azlığı, halsizlik,vücutta kırgınlık ve baş ağrıları gibi semptomlar kişinin hayat kalitesini düşürmeye neden olur.Hayat tarzımızda yapacağımız çok küçük değişiklikler bahar yorgunluğuna yenilmemizi engelleyecektir.Aksine yazı sağlıklı ve zinde karşılamamızı sağlayacaktır. Bunlar;

 

 -Sabah kalkar kalmaz odanızı muhakkak havalandırmalıyız.

-Saatlerin değişmesiyle  değişen uyku düzeni de gün içerisindeki enerjimizi büyük ölçüde etkilemektedir.Kendinize bir uyku düzeni oluşturmalıyız ve günde 7 saat uyumaya çalışmalıyız.

-Her gün yapacağınız 30 dk’lık bir hafif tempolu yürüyüş sizi zinde tutmayı sağlayacaktır.Bu yürüyüş saatleri ikindi vakitleri olursa metabolizmayı hızlandırmak adına daha faydalı olur.Özellikle yürüyüşleri dışarıda yapmaya çalışmalıyız. Bu hem ruhen hem de bedenen rahatlamanızı sağlayacaktır. Hafta da 1 ya da 2 gün yapacağımız düzenli sportif faaliyetlerde zinde kalmamıza yardımcı olacaktır.

-Sabahları ılık bir duş alarak güne başlamak iyi gelecektir.

-Havaların ısınmasıyla birlikte su tüketimimizde artış göstermelidir. Günde 2.5-3 lt su tüketin

-Bahar yorgunluğundan korunmak için özellikle bağışıklık sistemimizi güçlendirecek besinlerden yararlanmalıyız. Yani vitamin ve minerallerden zengin olan sebze ve meyve tüketimini arttırmalıyız.

-Sebze ve meyveleri tüketirken her renkten yemeye çalışmalıyız, tek bir çeşit tüketmemeliyiz. Menülerimizi çeşitlendirmeliyiz.

-Akşamları yağlı ve çok miktarda yemek yememeye çalışmalıyız. Akşam yemeklerinizde daha hafif yemekler tercih etmeliyiz.

-Sindirim sistemimizin daha iyi çalışması için gün içerisinde muhakkak yoğurt ya da kefir tüketmeye özen göstermeliyiz .

-Beyin performansı için en önemli öğünümüz olan kahvaltıyı kesinlikle atlamamalıyız. Sağlıklı bir kahvaltı öğünü güne zinde ve mutlu başlamanızı sağlar.

-Gün içerisinde diğer öğünleri de atlamamaya çalışmalıyız. Ara öğünlerde çiğ meyveler tüketmeye çalışmalıyız.

-Kahve,çay gibi kafeinli içeceklerin tüketimi azaltılarak yerine bol limonlu bitki çaylarının içilmesi toksinleri atmanızı kolaylaştırarak vücudunuzu rahatlatır.Özellikle yeşilçay tüketebilirsiniz.

-Bu dönemde soğuk meşrubatlara olan ilgi artacaktır hazır meyvesuları,gazlı içecekler ,kokteyller gibi içecekler yerine madensuları ya da taze sıkılmış meyve suları tercih etmeliyiz.

-Son olarak ,baharın güzelliklerinden faydalanmayı unutmayalım mümkün olduğunca sevdiklerimizle birlikte açık havada vakit geçirmeye çalışalım.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler