BAŞKAN ÇİFTÇİ “KOSGEB DESTEĞİ İÇİN SON ON GÜN”

BAŞKAN ÇİFTÇİ “KOSGEB DESTEĞİ İÇİN SON ON GÜN”

Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, KOSGEB faizsiz geri ödemeli personel istihdamı destek türü başvuruları ay sonuna kadar devam ettiğini açıkladı.
 
Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, açıklamasında 2019 yılında asgari 75 bin TL net satışı hasılatı olan hedef sektörlerdeki mikro ve küçük işletmelere faizsiz geri ödemeli personel istihdam desteğinin devam ettiğini tüm esnafların yararlanması için çağrıda bulundu.
 
Çiftçi, “Destek şartı; Mikro veya küçük işletme olmak, 2019 ve öncesi kurulmuş olmak ve 2019 yılındaki net satış hasılatı 75 Bin TL ve üzeri olmaktır. Mikro ve küçük işletmeler, KOSGEB Veri tabanında kayıtlı olmaları ve KOBİ Beyannamelerinin güncel ve onaylı olması şartıyla başvuru yapabilecektir” dedi.
 
Açıklamanın devamında Çiftçi “Güncel KOBİ Bilgi Beyannamesinde faaliyet kodları arasında yer alan; Program Kapsamındaki Sektörler Tablosunda bulunan mikro ve küçük işletmeler başvurabilecektir. Program başvuruları 31 Mart 2022’ye kadar yapılabilecektir. Program başvurusuna geçici onay verilen işletmelerin, istihdam edilen personel için ödeme talebi yapabilecekleri son tarih 25 Mayıs 2022’dir” diye konuştu.
Çiftçi, desteğe başvuramayan işletmeleri ise şöyle sıraladı “Dünya Bankası tarafından kısıtlanan sektörlerdeki işletmeler bu desteğe başvuramayacaktır. İşletmeler, Başvuru Formunu doldururken varsa yasal sınırların üzerinde vadesi geçmiş vergi – SGK borçlarını kapatacaklarını veya yasal sınırların altına indireceklerini veya tecil ya da taksitlendireceklerini beyan ederek başvuru yapabilecektir. Bu işletmelerin destek ödemesi alabilmesi için, destek ödemesi öncesinde yasal limitlerin üzerindeki vergi – SGK borçlarını kapatmış veya tecil ya da taksitlendirmiş olmaları gerekecektir.”
 
PERSONELDE ARANAN ŞARTLAR
 
Destek kapsamında yeni istihdam edilebilecek personelde aranan şartları da anlatan Çiftçi, şunları belirtti:
 
“Üniversite (2 yıllık ve üstü) ya da mesleki ve/veya teknik lise mezunu olmalıdır. Başvuru döneminin ilan edildiği aydan önceki ayda (2021 Kasım) MKİ’de çalışmıyor olmalıdır. Başvuru döneminin ilan edildiği aydan itibaren son 3 yıl (2021 Aralık – 2018 Aralık) içinde toplam SGK 4A’lı prim günü sayısı 180’den fazla olmamalıdır. 1981 ve sonrası doğumlu olmalıdır. Yabancı uyruklu personel istihdam edilemez.
 
Başvuru dönemi ilan tarihinden önceki ayda (2021 Kasım) işletmede çalışmıyor olan personel “yeni” kabul edilecektir. Personelin başvurudan ya da geçici / kesin onaydan sonra işe alınması veya işletmede ilk kez işe alınıyor olması gerekmez.”
 
DESTEK TÜRÜ VE LİMİTLERİ:
 
Açıklamasında Çiftçi, “Mikro ve küçük işletmelerden başvuru sırasında alınan taahhütnamedeki ‘geçmiş dönem ortalama istihdamının muhafaza etme’, ‘yeni personelin istihdam etme’ ve ‘desteği 24 ay ödemesiz dönemi takiben taksitler halinde KOSGEB’e geri ödeme’ taahhütlerine istinaden ‘teminatsız ve faizsiz geri ödemeli destek’ verilecektir.
 
Yeni istihdam edilecek her bir personel için 100 bin TL geri ödemeli destek verilecektir. İşletme sahibi kadın ise veya işletmenin yüzde 51 ve üstü hissesi tek başına bir kadın ortağa ait ise ya da işe alınan personel kadın ise geri ödemeli destek tutarı her bir personel için 110 bin TL olacaktır. İşletme sahipliği veya kadın personel istihdamı ile ilgili ek ödeme sadece bu durumlardan biri için yapılacaktır.” dedi.
 
KAÇ PERSONEL İÇİN DESTEK ALINABİLİR
 
Mikro işletmelerin en fazla 2 personel, küçük işletmelerin ise en fazla 5 personel için destek alabileceğini aktaran Çiftçi, şunları söyledi:
 
“İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise destek personel başına 110 B TL olacaktır. Başvuru formunda mikro ve küçük işletmenin uygun gider türlerindeki tahmini harcama tutarı düşükse, düşük olan tutar esas alınacaktır. 12 aylık yeni istihdam oluşturma taahhüdü karşılığında, destek ödemesine esas 6’şar aylık iki taksit dönemi için destek ödemesi yapılır. Destek ödemesine esas birinci taksit dönemi, Ödeme Talep Formunun MKİ tarafından ilk onayından önceki ayda başlar ve bu ay dahil 6 aylık takvim dönemini kapsar.
 
Ödeme, ilgili taksit döneminin ilk ayında yeni istihdam oluşturma şartının karşılandığı kontrol edilerek, kalan aylarla ilgili taahhüde istinaden peşin olarak yapılır ve kalan aylarda taahhüde uyum takip edilir. Destek ödemesine esas ikinci taksit dönemi, birinci taksit dönemindeki istihdam taahhüdünün yerine getirildiği ayı veya varsa eksiğin tamamlandığı ayı takip eden aydan başlar ve bu ay dahil 6 aylık takvim dönemini kapsar. Taksit dönemleri, ilgili döneme ilişkin yeni istihdam oluşturma taahhüdünün sağlanamadığı durumda azami 3 ay uzatılır ve toplam azami 9 ay olarak uygulanır.”
 
“İLK GERİ ÖDEME TAKSİTİ 2024 MAYIS”
 
Çiftçi, destek ile ilgili son olarak şu bilgileri paylaştı:
 
“Destek kapsamında istihdam taahhüdünde bulunulan personelin işten ayrılması/değiştirilmesi durumunda, şartlara uygun yeni bir personel istihdam edilebilir ve istihdam edilen personel için Mikro ve Küçük işletmeler tarafından Ödeme Talep Formu güncellenir. Destek ödemesine esas taksit dönemi boyunca; istihdam edilebilecek personelde aranan şartları taşıyan personelin istihdam edilmiş olması ve ayda en az 10 prim günü olması (Desteklemeye esas birinci taksit döneminin ilk ayında 10 prim günü şartı aranmaz, personel istihdamının SGK kayıtlarına en az 1 prim günü ile yansımış olması yeterlidir.)
 
MKİ tarafından yapılacak geri ödemeler, ilgili başvuru dönemine ilişkin başvuru ve uygulama işlemleri takviminde belirtilen son ödeme talep tarihinin içinde bulunduğu aydan (2022 Mayıs) itibaren 24 ayı ödemesiz olmak üzere, dörder aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte yapılır. İlk geri ödeme taksiti 2024 Mayıs’tır.”
 
Çiftçi, odada saat 13.00 ile 17.00 arasında bilgilendirme amaçlı danışma bulundurulacağını kaydetti.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler