“Batman'a 500 yataklı hastane bir an önce yapılmalıdır”

Batman'ın sağlık alanındaki sorunlarına dikkat çeken Sağlık-Sen Batman Şube Başkanı Maruf Yalçın, Batman'a bir an önce 500 yataklı hastanenin yapılması gerektiğini belirtti.

Batman’da kamu hastanelerinin vatandaşın ihtiyacını karşılamakta yetersiz kaldığını belirten Sağlık-Sen Batman Şube Başkanı Maruf Yalçın, bir an önce Batman’da 500 yataklı hastanenin yapılması gerektiğini söyledi.

Batman’ın, Türkiye’deki en yüksek nüfus artış hızına sahip illerinden olduğunu vurgulayan Yalçın, “Çocuk-genç nüfusun yoğun olduğu Batman’da sağlık alanındaki en önemli sorun fiziki anlamda yetersiz olan, vatandaşlarımızın ihtiyacını karşılamaktan uzak olan kamu hastaneleri gelmektedir. Son yıllarda Türkiye’nin dört bir yanında hizmete açılan ve nitelikli sağlık hizmeti sunan kampüs tipi şehir hastaneleri yaygınlaşırken, Batman’ımızda hâlâ koğuş tipi ve bazen de birden çok hastanın aynı yatakta sağlık hizmeti almak zorunda kaldığı kamu hastaneleri gerçeği. Ülkemizin sağlık alanındaki devasa kamu yatırımlarıyla kıyaslandığında Batman’ın bu yatırımlardan yeterince yararlanamadığını göstermektedir.” dedi.

 

Yalçın, uzun zamandır Batman’ın gündeminde olan, 2019 yılı yatırım programında 200 yataklı olarak planlanan yeni devlet hastanesinin yatak kapasitesinin 500 yatağa çıkarılmasına yönelik çabaların bugüne kadar olumlu bir şekilde sonuçlanmadığını kaydetti.

“Kamu yatak sayısı oranında Batman son sıralarda”

Batman’ın başta deprem ve doğal afet yönünden (birinci ve ikinci derece deprem kuşağı) riskli bir coğrafyada yer aldığını aktaran Yalçın konuşmasına şöyle devam etti:

“İlimiz olağan durumda bile hastanelerimiz (acil servis, ameliyathane, yoğun bakım, yataklı servisler vb.) ihtiyaca cevap vermezken olağanüstü bir durum ve afette, sağlık hizmetinde ciddi sıkıntılar ortaya çıkacaktır. Yine kapasite yetersizliği nedeniyle hastalar il dışına sevk edilmektedir. Ciddi orandaki bu sevkler, gerek hastalar gerekse de ambulansta bulunan personeller için hayati tehlike arz etmektedir. Kamu yatak sayısı oranında, tıp fakültesi hastaneleri dikkate alındığında Türkiye’de son sırada yer alan ilimizin sağlık alanındaki en önemli ihtiyacı, en az 500 yataklı bir Eğitim-Araştırma Hastanesidir.”

“Eğitim Araştırma Hastanesi statüsünde bir proje ertelenemez bir ihtiyaçtır”

En az 500 yataklı ve Eğitim Araştırma Hastanesi statüsünde bir projenin Batman için ertelenemez bir ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Yalçın, “Kamu hastanelerinin başvuru yoğunluğundan dolup taştığı, koğuş tipi olmasına rağmen yatak doluluk oranlarının yüksekliği, Eğitim-Araştırma Hastanesi bünyesinde açılabilecek bazı branş ve ünitelerin eksikliğine bağlı olarak polikliniklerde uzun sürelere yayılan randevular ile il dışına yapılan sevkler, en önemlisi de 600 binin üzerindeki nüfusun varlığı en az 500 yataklı ve Eğitim-Araştırma Hastanesi statüsünde bir projenin Batman’ımız için vazgeçilmez ve ertelenemez bir ihtiyaç olduğunu, başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm yetkililere ilan ediyoruz. Sağlık-Sen Batman Şubesi olarak Batmanımıza en az 500 yataklı bir Eğitim-Araştırma Hastanesi yapılması için yetkisi ve etkisi olan herkese çağrıda bulunuyor, bu çağrımızın karşılık bulması ve Batman’ımıza bir Eğitim Araştırma Hastanesi yapılmasına yönelik talebimizin takipçisi olmaya devam edeceğimizin bilinmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler