Batman Ticaret İl Müdüründen önemli bilgilendirme

Batman Ticaret İl Müdürü Kalkan, esnaf ve sanatkârlarla beraber tüketicileri de ilgilendiren bazı yenilikler ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Batman Ticaret İl Müdürü Şehmus Kalkan, tüm esnaf ve sanatkârlarla beraber tüketicileri de ilgilendiren ancak, yeteri kadar önemsenmeyen karekodlu çek, emlakçılık düzenlemesi, ikinci el otomobil satış düzenlemesi ve konut piyasasının düzenlenmesi gibi bazı yenilikler ile ilgili güncel bilgiler nedeniyle İLKHA’ya açıklamalarda bulundu.

Kalkan, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının, karekodlu çek, emlakçılık düzenlemesi, ikinci el otomobil satış düzenlemesi ve konut piyasası konularla ilgili kısa bir zamanda önemli çalışmalar yaptığını söyledi. 

Yapılan araştırmalar sonucunda, Batman'ı da ilgilendiren bu konulara gerekli hassasiyetlerin gösterilmediğinin tespit edildiğini dile getiren Kalkan, "Bakanlığımız, 'Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu' ile 'Kredi Kayıt Bürosu' arasında finansal risklerin azaltılması, çek ve risk raporları ile diğer hizmetlerin alımına yönelik işbirliği protokolü imzalanmıştır. Bankacılık sektörünün sağladığı kredilerin yanı sıra, piyasada esnafında birbirine kredi vermesi oldukça yaygındır." dedi.

"Çeklerin sahte olup olmadığını teyit eden sistem uygulanmaya başlandı"

Kalkan, "Ürününü satmak isteyen taraf ile bu ürünü almak isteyen taraflar arasında ihtiyaç duyulan vade ya banka teminatları ya da ticari itibar ile sağlanıyor. İşte burada karekodlu çek devreye giriyor. Çeke ilişkin tüm bilgiler, kredi kayıt bürosu tarafından internet ortamında oluşturulan ve ‘findeks’  adı verilen siteme kayıt yaptırılıyor. Akabinde, bilgisayar veya cep telefonları aracılığı ile sisteme kayıtlı çekin kime ait olduğu, sahte olup olmadığının teyidi gibi künye bilgileri takip edilebiliyor ve sonuca ulaşılabiliyor. Şu an itibariyle bütün bankalarımızın, piyasaya sürmüş oldukları karekodlu çekler mevcut olup, bu çekleri kullanmak isteyen esnaf ve tüketicilerimizin hizmetine sunulmuştur." ifadelerini kullandı.  

"Emlakçılık işi yapmayan dükkanlar camlarına tanıtıcı afişler yapıştıramayacaklar"

Emlakçılık düzenlemesiyle ilgili olarak da kapsamlı bir çalışma yapılmakta olduğunu belirten Kalkan, "Yapılacak değişiklikle, gerçekte emlakçılık işi yapmayan bakkal, kasap ve benzeri gibi esnafların, camlarına tanıtıcı afişler yapıştırmak suretiyle emlakçılık yapmalarının önüne geçilmesi planlanmaktadır. Bu işle ilgilenen kesimlerin, ileride mağdur duruma düşmemeleri için gerekli belge ve sertifikalara sahip olmaları gerekmektedir. Bu kapsamda fiyat belirlemede yetki, aracılıkta yasal statü verilecektir." diye konuştu.

Kalkan, son olarak ikinci el otomobil satışına ilişkin yapılacak düzenleme gibi konut piyasasının düzenlenmesi üzerinde de çalışmaların son aşamaya geldiğini kaydetti

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler