Batman’da badem hasadı başladı

Batman’a bağlı birçok köyde geçim kaynağı olan bademin hasadına başlandı.

Batman’ın Gercüş (Kercosê) ilçesine bağlı bademleriyle meşhur ve ismini badem çiçeklerinden alan Çiçekli (Şiferê) köyünde badem hasadına başlandı.

Her sene ağustos ayının ortalarında başlayan badem hasadı, Batmanlılar tarafından eylülde de devam ettiriliyor.

Çiçekli köyü sakinlerinden M. Selami Altun, yaklaşık 2 haftadır badem toplamaya başladıklarını söyledi.

Aile fertleriyle ağaçlardaki bademleri toplamaya çalıştıklarını belirten Altun, “Normalde badem hasadı ağustos ortasında başlayıp eylüle kadar devam ediyor. Bademler ağaçtan düşmeden önce toplamaya başlıyoruz. Badem toplamak için çocuklarımızla beraber ağaçların altına serdiğimiz brandaların üstüne bademleri uzun sopalarla döküyoruz. Ardından çuvallara doldurarak eve götürüyoruz. Akşam tüm aile ferleriyle beraber bademlerin üstündeki yeşil kabukları çıkarıyoruz. Yeşil kabuklarını güneşte kuruttuktan sonra kışın hayvanlarımıza yediriyoruz. Topladığımız bademleri de güneşte kuruttuktan sonra çuvallara koyup satmaya hazır hale getiriyoruz.” dedi.

Tüm köylünün, bademleri topladıktan sonra köye gelen toptancılara sattığını ifade eden Altun, konuşmasına şöyle devam etti:

“Köye gelen müşteriler arasında en güzel fiyatı verene bademlerimizi satıyoruz. Toptancılar kendileri köye gelip bademlerimizi alıyor. Sattığımız bademlerle beraber evde kış için de kendimize ayırıyoruz, pestil ve kuru üzümle beraber tüketiyoruz. Aynı zamanda badem sucuklarını da yapıyoruz. Çevremizde en kaliteli bademler bizim köyde yetişiyor.”

Bir dönem bademlerin çok değersizleşmesi ve 2014’te meydana gelen don nedeniyle köylülerin binlerce ağacı kesip odun olarak sattıklarını dile getiren Altun, “Köyümüzde eskiden 10 binden fazla badem ağacı vardı. Şimdi ise yaklaşık 7 bin badem ağacı var. Bunun sebebi de bir dönem badem değer kaybetti. Köylü de badem yerine üzüme yöneldi. Son bir kaç yıldır badem fiyatları yüzde yüz artmış. Umudumuz bademin fıstıklar gibi değer kazanması ve köyümüzü kalkındırmasıdır. Köyümüzde binlerce badem ağacı var. Üç yıl önce badem kilosunu 2,5 liraya satıyorduk. Kıymetsiz olduğundan bazıları bademlerini toplamıyordu çünkü toplaması çok emek istiyor. Gaziantep'te badem fabrikası olduğundan fiyatlar yüzde yüz artmış. Önceki sene kilosunu 5,5 liraya satıyorduk. Bu sene badem kilosunun 6 lira ile 7 liraya kadar olmasını bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler