Yapı ustalarının mesleki niteliklerinin artırılması protokolü imzalandı

Batman’da yapı sektöründe çalışan ustaların mesleki niteliklerinin artırılması amacıyla, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Halk Eğitim Müdürlüğü ile İŞKUR İl Müdürlüğü arasında işbirliği protokolü imzalandı.

Batman’da kurumlar arasında yapı sektöründe çalışan ustaların mesleki niteliklerinin artırılması amacıyla, “Yapı Sektöründe Çalışan Meslek Erbaplarının Mesleki Niteliklerinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü” imzalandı. 

Yapı sektöründe çalışan ustaların mesleki niteliklerinin artırılması amacıyla, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Halk Eğitim Müdürlüğü ile İŞKUR İl Müdürlüğü arasında, “Yapı Sektöründe Çalışan Meslek Erbaplarının Mesleki Niteliklerinin Geliştirilmesi İşbirliği Protokolü” kapsamında oluşturulan alt protokol, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Muzaffer Özkan, Halk Eğitim Müdürü Osman Ekinci ve Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Besim Eviz tarafından imzalandı. 

İşbirliği protokolünde uygulamanın, uluslararası tanınırlığı olan ve özel programlarla desteklenen “Mesleki Yeterlilik Belgesi” sürecine dönüştürülmesinin sağlanacağı belirtildi. Protokolün hayata geçmesiyle; Geçici Ustalık Belgesi’ne sahip yapı ustalarının eğitilmesini, yetkinliklerinin belgelendirilmesini ve kayıt altına alınarak izlenmesini sağlayacağı, bu sayede nitelikli yapıların güvenli çalışma ortamında, yetkin ustalar eliyle üretilmesi sağlanmış olacağı kaydedildi.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüz, ustaların eğitimi için talep toplayacak ve koordinasyonu sağlayacak. Eğitimler, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün görevlendireceği uzmanlar tarafından gerçekleştirilecek. Çalışma ve İş Kurumu ise eğitime ilişkin organizasyon, SGK, eğitici giderleri gibi ihtiyaçları karşılayacak. Ustalara mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmeye yönelik teorik ve pratik eğitimler verilecek. Böylece, bir yandan  bilinen yanlış uygulamalar düzeltilirken, diğer taraftan iş güvenliği, doğru malzeme seçimi ve uygulama bilinci verilerek sektör için kalifiye eleman yetiştirilmesi sağlanacaktır.” denildi.

İmzalanan protokol çerçevesinde daha önce Geçici Ustalık Belgesi alan veya almayan ustalara yönelik olarak açılacak kurslara katılım için kayıt işlemleri ve koordinasyonunun, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yürütüleceği ifade edildi. Ustalık kursu için alınan kayıtların branşlara göre gruplar halinde Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğüne gönderileceği, gerekli kursları düzenleme işleri de protokol gereği İl Halk Eğitim Müdürlüğünce yürütüleceği vurgulandı.

Tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde, kurslara katılan ustaların eğitim süresince iş kazası ve meslek hastalığı ile genel sağlık sigortası primlerinin İŞKUR tarafından karşılanacağı belirtilirken, ücretsiz olarak açılacak kursların amacının, ustaların Mesleki Yeterlilik Kurumlarının açacağı sınavlara hazırlanmalarını sağlamak olduğu bildirildi.

Yapı sektöründe çalışan geçici ustalık belgesi olanların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü http://www.csb.gov.tr/gm/meslekihizmetler/  web adresinde bulunan “Eğitim Başvuru” modülü üzerinden de T.C. Kimlik numarası ve Geçici Ustalık Belge numarası ile birlikte müracaat edebileceği aktarıldı.

Başvurusunu internet üzerinden gerçekleştirmeyen veya “Geçici Ustalık Belgesi” olmayanların, müracaatlarını Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne şahsen yapmaları gerektiği belirtildi. 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler