Bebek Gelişimi

Anneler İçin Bebek Gelişimi Evreleri

 Bebek gelişimi, anne karnında başlayan, muntazam bir süreçtir. Hamilelikte gebelik kesesi oluşmaya başlar. Bu bebeğimizin gelişmeye başlayacağı evidir. Bebek gelişiminin ilk aşaması kalp atışlarıdır. Kalp atışlarını 5-6 hafta içerisinde duymaya başlarız. Bazen 7'inci haftaya sarkabilmektedir. Daha sonraki merak sürecimiz bebeğimizin cinsiyetinin ne olduğudur. Bunu da kesin olarak 14. haftada söylemek mümkün olacaktır. Doğumundan sonra sonraki süreç ise şöyledir.



Bebek gelişimi evreleri

    Yeni doğan bebekler ilk ay ortalama 18 saat uyurlar. Annesini tanıyabilir, hareket eden kişileri gözleriyle takip edebilirler.

   Bu dönemde işitme duyuları iyidir. Daha çok meme emme refleksi hakimdir.
   

Bebeğimiz

     2. ayda kendisine uzatılan bir şeyi tutma kabiliyetine erişir. Onunla konuştuğunuz zaman ses çıkarır ve güler, kollarını ve kaşlarını kaldırabilir. Bebeğiniz bu dönemde karın üstü durmasını sağlarsanız boyun kaslarının gelişimi için faydalı olacaktır.
     3. ayda bebeğimiz başını tutabilme gücüne erişmiştir. Artık ellerini ve ayaklarını takip eder. İletişim kurmak için sesler çıkarır ve mimikler yapar. Kasları geliştiği için karın üstü durduğunda kendini 45 derece kaldırabilmektedir.
     4. ayda bebekler artık verilen bir objeyi elden ele değiştirebilirler. Biberonla süt içebilirler. Kollarına hakim olma gücü iyice artmıştır. Göz teması kurarak konuşmak yine nörolojik gelişim için önemlidir. Bu dönemde aynadaki görüntüsünü takip edebilir.
     5. ayda bebekler kalkmak isteyeceklerdir. Tam oturmak değilde kucakta eğik bir şekilde oturtulabilir. Diş gelişimine bağlı olarak ağızda sulanma başlamaktadır. Diş kaşıyıcılar ona bu dönemde yardımcı olacaktır.
     6. ayda artık kendi başına oturabilir. Bu dönemden itibaren ek gıdalara başlatılabilir ve su verebilirsiniz. Bu dönemde sofra alışkanlığını geliştirmek için yemek yerken mama sandalyesinde sizinle birlikte oturtabilirsiniz. Bu aile içindeki sosyal gelişimi için faydalı olacaktır. Bebek gelişiminde erken beyin gelişimi vede sizinle olan olan ilişkileri için önemlidir.
     7. ayda bebeğiniz artık çiğneme becerisini geliştirme dönemine girmiştir. Çocukların önüne parçalar halinde küçük lokmalar koyabilirsiniz.
     8. ay artık emeklemeye başlama dönemidir. Bu dönemde geri geri emeklemeye geçebilir. Artık yavaş yavaş dil gelişimi başlamıştır. Yabancıları ayırt edebilirler. Diş çıkmasına bağlı ishal, kusma, ağız etrafında döküntü olabilmektedir.
     9. ayda artık tutunarak ayağa kalmak isteyecektir. Bu dönemde baba, mama, nana gibi sesler çıkarabilirler. Zeka gelişimi için kutuya top atma vb. oyunlar etkili olacaktır.
    10-11. aylarda bebek saklama oyunlarını sever, şekil tahtasına basit şekilleri yerleştirebilir. Bilinçli kelimeler söyler kelimeleri taklit eder, emekleme iyice artar ve işaret parmağı ile göstermeye başlar.
    12. ayda bir nesne söylendiğinde onu gösterebilir. Bağımsız ayakta durabilir ve yardımsız yürüyebilir. Nesnelerin ve kişilerin adlarını söyleyebilir. Güvendiği kişilere samimi davranışlar sergiler. Artık bebeğiniz ilk bir yıllık gelişimini tamamlamıştır. Bebek gelişim sürecinde onunla beraber yürüdüğünüz bu yolun sonuna gelmiş bulunmaktasınız. Artık bundan sonra bebeğiniz çocuk olma evresinde olacaktır. Bu dönemde tüm anne babalara başarılar.

 

 



Bebek gelişiminde nelere dikkat etmeliyiz

Bu süreçte hızla gelişen ve sosyalleşen bebeğimizin sağlık konusunda hassasiyetleri olacaktır. Özellikle yeni doğan sarılığı iyi takip edilmelidir.

Bununla ilgili doktorunuz sizi bilinçlendirecektir. Bununla birlikte aşılarını muhakkak düzenli yaptırmalısınız. Aşırı kartları bu konuda size kolaylık sağlayacaktır.

Diş çıkarma evrelerinde ani ateşlenmeleri olabilir.

 

Etiketler : ,,

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler