Uzm. Dr. Fadıl EDEBALİ

BÖBREK HASTALARI İÇİN KAHVE VE SİGARA YASAK, LİMON ŞİFA

BU BELİRTİLER VARSA HEMEN DOKTORA BAŞVURUN

BÖBREK HASTALARI İÇİN KAHVE VE SİGARA YASAK, LİMON ŞİFA

Son yıllardaki verilere göre kronik böbrek hastalığı ülkemizde çok yaygın hale geldi. Üstelik böbrek yetmezliğinde başlangıçta herhangi bir belirti görülmediği için çok sinsi bir hastalık sayılıyor. Konu ile ilgili uyarılarda bulunan Medical Park Batman Hastanesi Dahiliye bölümü doktoru Uzm. Dr. M. Fadıl Edebali; “Böbrek hastaları hastalığın son dönemine girdikten sonra haftada üç kez, dörder saat hastane ortamında hemodiyaliz cihazına bağlanıyor. Bu durum hastalara hem zaman kaybı, hem de maddi ve manevi külfet yaratıyor” dedi.

BU BELİRTİLERE DİKKAT

Böbrek yetmezliğinin ilk başladığı dönemlerde hastalık anlamlı derecede kalitesiz bir  idrar miktarında artış ile kendini gösteriyor.

Hastanın başlangıçta su ve elektrolit dengesi bozulmaya başlıyor. Buna bağlı olarak  hastalardagüçsüzlük, nefes darlığı, özellikle göz ve ayaklarda şişlik, iştahsızlık, bulantı ve kusma şikayetleri oluyor.Ayrıca ciltte kaşıntı, uyku bozuklukları ve kas krampları da şikayetler arasında yer alıyor.

PEKİ NE YAPMAK GEREKİYOR

Uzm. Dr. M. Fadıl Edebali böbrek hastaları için hayatı kolaylaştıran şu önerilerde bulundu;

Kronik böbrek hastalıkları gelişmeden önce sık hastalanmaktan korunarak bağışıklık sistemini düşürmemek gerekiyor. (Özellikle bel bölgesi, ayaklar ve böbrekler sıcak tutulmalı).  

Günlük en az 3 litre sıvı tüketmek ve dengeli beslenmek çok önemli.  Özellikle klorsuz sular tercih edilmeli. Sporcular ve aşırı terleyenler daha fazla su tüketmeliler. Özellikle yaz aylarında suyun önemi daha da artıyor.

Sigara bırakılmalı, kahve kesinlikle içilmemeli. 

Limon, böbrekteki taşın parçalanmasına ve erimesinde yardımcı oluyor. Bu nedenle sık sık limon tüketebilirsiniz.

Alkol, tatlı içecekler, kola ve bol miktarda kalsiyum içerdiğinden böbreklerde taş oluşumuna zemin hazırlayan aşırı süt tüketimi ve süt ürünlerden (özellikleçikolatalar) kaçınmak gerekiyor. 

Proteinüri dediğimiz böbrekten protein kaybı basit idrar tahlilinde tesbit edilebiliyor. Tesbit edilir edilmez hasta zaman kaybetmeden hemendoktora başvurmalı, ACE inhibitörleri / anjiotensinreseptör blokerleri (ARB) başlanmalı. 

Yüksek kan basıncının azaltılmalı – tansiyon kontrol altında tutulmalı.

Şeker, kan yağları ve kan eksikliğinin sık sık kontrol edilmesi ve tedavi gerekirse yapılmalı. Şişmanlarda kilo kontrol altında tutulmalı.

Kronik böbrek yetmezliği gelişen hastalarda ise özelliklediyetçok daha önemli. Sıvı kısıtlaması yanı sıra günlük protein0.6 gr. / kg ve 2 gr. tuz alımıyla sınırlandırılmalı. Çerez ve meyveler gibi fosfor içeren bir çok gıdalar yasaklanmalı.

Uzm. Dr. Fadıl EDEBALİ

                                            Medical Park Hastanesi         İç Hastalıkları Uzmanı

1 Yorum

Sibel Ayaz

Sibel Ayaz

22 Mayis 2019
Sağlık çok önemli. Uyarıları dikkate almamız gerekiyor. Güzel bir haber

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri