Çin’deki ölümcül korona virüsü küresel ekonomiyi de vurdu!

Çin’deki ölümcül korona virüsü küresel ekonomiyi de vurdu!

Seyhanlar Group Yönetim Kurulu Başkanı Adil Seyhan, dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan ve ucuz işçilik nedeniyle dünyanın üretim üstüne dönüşen Çin'de salgın nedeniyle üretimlerin durması halinde birçok ürünün ucuz ve ulaşılabilir olmasını zorlayacağını ileri sürdü.  
 
Tabi toplam nüfusu 40 milyon olan 8 kentin kapalı olması, hava yolculuklarında kısıtlama ve bazı turistik yerlerin kapanması salgının küresel ekonomi üzerindeki etkisini de ortaya koyuyor diyen Seyhan, Çin’de görülen korona virüsünün iktisadi etkilerini değerlendirdi.  Turizm, ulaşım, ticaret ve hizmetlerin olumsuz yönde etkilenmesi ve Çin'in günlük petrol talebinin azalmasından dolayı petrol fiyatlarının düşüş göstermesi küresel piyasalara olumsuz yansıyacaktır diyen Seyhan, “Tüm bunların yanı sıra uluslararası şirketlerin Çin’deki faaliyetlerini durdurması, havayolları şirketlerinin Çin’e yapılan tüm uçuşlarını durdurması, otomotiv devlerinin üretimini durdurması sanırım işin vahametini ortaya koymaktadır. Otomotiv devlerinden Toyota ve Ford’un Çin’deki fabrikalarında üretimi durdurduğuna dikkat çeken Seyhan, “Starbucks yaklaşık 2 bin şubesini kapattı, tarımsal ürün şirketi Cargill çalışanlarına evden çıkmamaları talimatı verdi. Apple gibi tedarik zinciri Çin’e dayanan şirketler de iş akışında ve üretimde olası aksaklıklara hazırlanıyor. Bu tür gelişmeler, küresel ekonomiyi ciddi manada etkiliyor. Ayrıca şirketler Çin’deki imalat merkezlerine bağımlı oldukları için ister istemez etkileniyorlar” dedi.
 
Virüsün kontrol altına alınamaması ve Çin’in sınırlarının dışına yayılması halinde, bunun küresel ekonomiye vereceği zararın daha önceki salgınların yol açtığı zarardan çok daha ciddi olabileceğini belirten Seyhan, “Bir ülke ya da bölgenin sınırları içinde kontrol altına alınsa bile, bu bölgelerde çok yoğun küresel imalat ve ticaret faaliyeti olduğundan, personel eksikliği gibi faktörler etkili olabilir. Bu da bazı mal ve ürünlerin üretimini ve nakliyesini sekteye uğratabilir” diye ifade etti.
 
ÇİN’E ALTERNATİF ÜLKEYİZ
 
Çin ekonomisinin salgın nedeniyle sıkıntılı günler yaşadığını ifade eden İş İnsanı Adil Seyhan, “Bu durum Türkiye için aynı zamanda bir fırsattır. Çünkü Çin’e alternatif bir ülkeyiz. Hem stratejik, hem ekonomik hem de coğrafik nedenlerle Türkiye küresel ekonominin ihtiyaçlarını karşılayabilecek potansiyele sahiptir. Genç nüfusu ve yeterli düzeyde altyapısıyla başta tekstil ve inşaat sektörü olmak üzere birçok alanda hizmet vermeye hazır durumdayız. Çin’deki salgın nedeniyle yatırımcıların Türkiye’den numune ve fiyat talebinde bulunduğunu duyuyoruz. Bu fırsatı ülke olarak iyi değerlendirmeliyiz” dedi.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler