Çocuklarda inek sütü alerjisine dikkat!

Çocuklarda inek sütü alerjisine dikkat!

Medicalpark Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın, bebeklerde en sık rastlanan alerjinin, inek sütü alerjisi olduğunu belirtti, anne-babaları uyardı.
 
İNEK SÜTÜ İÇMEDİĞİ İÇİN BELİRTİLER FARK EDİLMİYOR
 
Dr. Taşkın “Bebek ve küçük çocuklarda en sık görülen gıda alerjisidir. 100 bebekten 2-5’inde bulunur, genellikle 2–3 yaş altı bebekleri etkiler. Bağışıklık sisteminin, inek sütünde bulunan bir veya daha fazla proteine aşırı tepki vermesi sonucu oluşur. Bu nedenle inek sütü proteini alerjisi adını alır, kısaca inek sütü alerjisi de denilir. Yalnızca anne sütü alan bebekler inek sütü proteinlerine tepki gösterebilir, nedeni ise inek sütü proteinlerinin anne sütü aracılığıyla bebeğe aktarılmasıdır. Bu durumda, anne, diyetinden inek sütü proteini kaldırarak, emzirmeye devam edebilir. Alerji, deri döküntüleri, egzama, hışıltılı solunum, kusma, ishal, kolik veya aşırı ağlama ile kendini gösterebilir. Belirtiler çok hızlı ortaya çıkabileceği gibi (şiddetli solunum sorunları, kusma gibi) geç de oluşabilirler” dedi.
 
AİLEDE ASTIM, EGZAMA VAR İSE ÇOCUĞUNUZ RİSK GRUBUNDA OLABİLİR
 
Bebeklerin çoğunda fazlaca ağlama, deri döküntüsü, ishal, kolik, hışıltılı solunum, kusma veya huzursuz uyku gibi sorunlar oluştuğu, ancak inek sütü alerjisi olan bebeklerde bu sorunların genellikle inek sütü alındığında oluştuğunu belirten Dr. Taşkın “Alerjinin belirtilerini bilerek sorunu erken dönemde fark ederseniz hızla çözebilirsiniz. Çocuğunuz yalnızca anne sütü alsa dahi, anne inek sütü içtiği veya süt ürünleri tükettiği için inek sütü proteini anne sütünden bebeğe geçerek alerjiye neden olabilir. Genellikle bebekler ve küçük çocuklar, bağışıklık sistemleri hala oldukça olgunlaşmamış olduğundan bu proteinlere karşı çok daha duyarlıdır. Aile öykülerinde alerji, astım, ürtiker, saman nezlesi veya egzama (anne, baba veya kardeşlerde) bulunan çocuklarda besin alerjisi gelişme riski, akrabalarında alerji olmayanlardan yüksektir” dedi. (Medikalpark Basın)
 
Uzm. Dr. Gökmen Alpaslan TAŞKIN
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler