Dr. Taşkın’dan ateşli havale uyarısı!

Dr. Taşkın’dan ateşli havale uyarısı!

Dr. Taşkın’dan ateşli havale uyarısı!
Batman Medicalpark Hastanesinde görevli Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Gökmen Alpaslan Taşkın, ateşli havale konusunda merak edilenleri cevaplandırdı.
BEBEKLER NEDEN ATEŞLİ HAVALE GEÇİRİR?
Havalenin, çocukluk yaşlarda sıkça görüldüğünü hatırlatan Uzm. Dr. Taşkın, çocuklarda daha çok 3 ay ile 5 yaş arasında gerçekleştiğini belirtti. Havalenin beyin fonksiyonlarından bağımsız olarak, ateşle ilişkili ortaya çıktığını kaydeden Dr. Taşkın,  ateşli havalelerin 5 yaşından küçük çocuklarda yüzde 2-5 oranında görüldüğünü dile getirdi. Dr. Taşkın, ateşli havale geçiren çocukların ateşe karşı havale geçirme eşiklerinin düşük olduğunu belirterek “Kan ve beyin omurilik sıvısında çinko düzeyindeki değişiklikler, enfeksiyon vakalarında bu değişikliklerin belirginleşmesi, nedenlerden biridir. Ayrıca beyindeki sıvı elektrolit dengesinin tam olarak olgunlaşmamış olması, ateşin yükselmesi sırasında beynin hassasiyetini artıran bazı maddelerin salınımı, beyinden epifiz bezinden salgılanan melatonin hormonundaki değişiklikler, havale öncesinde glutamat denilen maddenin artışı, ateşli havalenin başlamasını kolaylaştıran faktörler olarak tartışılmaktadır” dedi.
ATEŞLİ HAVALEDE GELECEKTE NE OLUR?
Ateşli havalelerin epilepsiye dönüşme riskinin, tedirginliğe yol açtığını belirten Dr. Taşkın “Ateşli havale geçiren çocuğun ailesinde epileptik şahıs varsa, nöbetler komplike tipte ise ve havaleden sonra nörolojik sorun çıkmışsa epilepsi riski artar. Normal popülasyonda epilepsi riski %0,5 iken, ateşli havale geçirenlerde epilepsi gelişme riski %4 kadardır. Yani topluma göre 8 kat yüksektir. Aileyle ilgili risk faktörlerinin yanı sıra, ateşli havalenin tekrarlaması, ateş süresinin kısalığı da ateşsiz havale riskini artırmaktadır” şeklinde konuştu. 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler