Dünya Hastanesi'nden Dünya Prematüre Bebek Günü Etkinliği

“Dünya Prematüre Günü’ nde dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla Özel Batman Dünya Hastanesi olarak Dünya Prematüre Günü’ne özel bir etkinlik düzenledik.

17 Kasım Dünya Prematüre Günü olarak kutlanmaktadır. Bu hususta prematüre bebeklerin beslenmesi ve bakımı konusunda insanları bilgilendirmek amacıyla 15 Kasım Cuma günü bir etkinlik düzenleyerek prematüre gününe dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmayı hedefliyoruz.

PREMATÜRE DOĞUM NEDİR?

37. gebelik haftasını tamamlamadan dünyaya gelen bebeklere prematüre bebek denir. Yaklaşık her on bebekten biri prematüre doğmaktadır. Onlar aceleci bebekler ve minik mucizeler, erkenden dünyaya geliyorlar. Üstelik sayıları oldukça yüksek. Dünyada her yıl 10 çocuktan biri 37 haftadan önce doğuyor. Ülkemizde bu oran % 12 düzeyinde. Bu Türkiye’de yılda yaklaşık 150 bin bebeğin hayata gözlerini erken açtığı anlamına geliyor. Kimisi gelişmiş yenidoğan yoğun bakım servisindeki özel tıbbi destekle, kimi ise anne babasının aşırı özeniyle yaşama tutunuyor.

PREMATÜRE BEBEKLERDE HANGİ RİSKLER MEVCUT?

Bu bebekler anne karnındaki büyüme ve gelişmelerini henüz tamamlamadan dünyaya geldikleri için, başta solunum sistemi olmak üzere, kalp-damar sistemi, bağırsak sistemi, sinir sistemi ile ilgili sorunlarla karşı karşıya kalırlar. Yine bu bebeklerin bağışıklık sistemleri tam gelişmediğinden, mikroplara karşı dirençleri de düşüktür. Bu nedenle; hassas, özenli bir bakım ve onlar için özel olarak tasarlanmış hastanelerde tıbbi gereksinimlerinin karşılanması gerekir. Özellikle 32 haftadan önce ve 1500 gramın altında doğan bebeklerin bakımında daha donanımlı Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitelerine, yenidoğan ve çocuk hastalıkları uzmanı hekimlere ve deneyimli hemşire ve sağlık personeline gereksinim vardır. Amaç sadece bu bebeklerin hayatta kalması değil, ileride yaşam kalitesi yüksek, sağlıklı bireyler olmalarıdır. Bu da, erken dönemde bu bebeklere sunulan sağlık hizmetinin kalitesi ile yakından ilişkilidir. Dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de görülme sıklığı artan prematüre doğumlar bebek için olduğu kadar aileler için de oldukça zorlu bir dönemin başlaması anlamına geliyor. Prematüre bebeklerin hangi haftada ve ağırlıkta doğduğunun sağ kalma oranı konusunda çok belirleyicidir. Doğum haftası 32 hafta ve üzeri olan bebeklerde yaşam oranının yüzde 95’lere ulaşmasına karşın 28 haftanın altındaki bebeklerde bu oranın yüzde 50’lere kadar inebildiğine dikkat çekiyor.

Günümüzde prematüre bebek bakımında en iyi kaliteli bakım, bebeğe daha az dokunarak, daha çok gözlem yapılması şeklindeki bireyselleştirilmiş bakımdır. Yine, ailelerin prematüre bebek bakımına yenidoğan yoğun bakım sürecinde aktif katılımının sağlanması, önemli bir kaliteli bakım kriteridir. Bu şekilde kaliteli bakımı sunmak üzere düzenlenmiş ünitelerin kurulması, bu farkındalıkla eğitilmiş uzman hekim ve hemşirelerin yetişmesi, emek ve sorumluluk gerektiren bir süreçtir.

ERKEN DOĞUMUN SEBEBİ NELERDİR?

Erken doğumun herkesin başına gelme ihtimali var. Bebek yoğun bakım yataklarının yüzde 50-60'ı erken doğum yapan çoğul gebeliklerden oluşur. Anneden, gebelikten veya bebekten kaynaklanan birçok sebeplerle erken doğum gerçekleşebiliyor. Özellikle gebelik öncesinde tansiyon, diyabet, obezite, böbrek gibi sağlık problemleri olan gebelerin çok yakın takipleri gerekiyor. Hamilelik sürecinde erken su boşalması, kanama, enfeksiyon veya gebelik yüksek tansiyonu da erken doğuma yol açabiliyor. Anne adayının çok küçük ya da ileri yasta olması, yetersiz beslenmesi, kansızlık, sigara ve alkol kullanımı gibi bazı önlenebilir nedenleri de doğum eylemini erken başlatmada etkili olabiliyor. Plasentanın bebeği besleyemediği durumlarda ise bebeğin doğurtulması ve yaşamını anne karnı dışında devam etmesi gerekiyor. Risk taşıyan annelerin ve hatta tüm gebelerin bu nedenle kontrol altında olması gerekiyor.

 

PREMATÜRE BEBEK SAHİBİ AİLELERİN KARSILASTIKLARI  ZORLUKLAR NELERDİR?

                Erken doğan bebeklerin aileleri, bebekleri hakkında hayat boyu onları etkileyebilecek kritik kararlar almak gerçeğiyle karşılaşabiliyor. Bu durumda erken doğum yapan annelerde suçluluk, kendini yetersiz hissetme gibi duygular gözleniyor. 'Benim yaptığım hata sebep oldu', 'Ben yeterli bir anne değilim', 'Bebeğimin beni hiç tanımamasından korkuyorum', 'Bebeğimde kalıcı hasar olur mu?' gibi düşünce ve endişeler anneleri psikolojik yönden yıpratabiliyor. Bu nedenle prematüre doğum yapan anneleri psikolojik olarak da desteklemek gerekir. Tıbbi bir engel olmadıkça tüm bebekleri anne sütüyle beslemek, anne ve bebeğin sağlığını olumlu yönde etkiler.

Büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu ilk 2 yıllık dönem, prematüre bebekler için iki kat daha önemli. Bu dönemde birincil amaç bebeği hayata bağlamak ve herhangi bir engeli olmasının önüne geçmek. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de tıpta bu alandaki gelişmeler ve yüksek bakım kalitesi sayesinde prematüre bebeklerin sağlıklı yaşam şansı artmıştır.

Prematürite ile ilgili sorunlara dikkat çekmek ve farkındalığı sürdürmek amacıyla, her yıl 17 Kasım, “Dünya Prematüre Günü” olarak kutlanmaktadır. Mor rengin farkındalığında çeşitli etkinlikler düzenlenmekte ve bu konuda toplumsal bilinç oluşturulmaya çalışılmaktadır.

17 Kasım Dünya Prematüre Günü Kutlama Etkinliğinde, yaşama tutunma mücadelelerini tamamlayarak hayata atılan tüm bebeklerimizin ve ailelerinin yanında olacağız. Ve onların sağlıklı bireyler olarak yaşamlarını sürdürmeleri için her zaman yanlarında olmaya devam edeceğiz.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler