YÜKSEL ÇİFTÇİ

DÜNYA RADYO GÜNÜ

Başta Batman'daki Radyocu meslektaşlarımız olmak üzere, Ülkemiz ve Dünya'daki tüm radyocu meslektaşlarımızın "13 Şubat Dünya Radyo Günü"nü tebrik ediyor, yayın hayatlarında başarılar diliyorum.

 

İsterseniz neden 13 şubat, ne zamandan beri Dünya Radyo günü ve ne amaçla kutlanmaktadır, bununla ilgili bir araştımayı radyocu dostlarımız ve radyo dinleyicileri ile paylaşmak istedim.

13 Şubat Dünya Radyo Günü olarak kutlanmaktadır. 1907 yılında gerçekleştirilen ilk radyo yayınından beri kullanılmaya devam edilen radyo hayatımızın önemli bir kitle iletişim aracıdır.

 

Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO 2011 yılından beri 13 Şubat’ı Dünya Radyo Günü olarak kutlamaktadır. Aynı zamanda ülkemizde radyo yayıncılığının başladığı tarih olan 6 Mayıs 1927 tarihinden 80 yıl sonra 6 Mayıs 2007’den beri radyo günü olarak kutlanmaktadır. Peki, 13 Şubat Dünya Radyo Günü nedir? Dünya Radyo Günü ne zamandır kutlanıyor? İşte ayrıntılar...

 

13 DÜNYA RADYO GÜNÜ NEDİR?

 

Kısa adı UNESCO olan Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu, 25 Ekim-10 Kasım 2011 tarihleri arasında gerçekleşen 36. Genel Konferansı’nda Bilgi ve İletişim Komisyonu tarafından kabul edilen bir öneriyle 13 Şubat’ı Dünya Radyo Günü ilan etmiştir.

 

Bilgi ve İletişim Komisyonu’nun 6. Seansında görüşülen öneri hakkında 34 devlet, 1 Hükümetlerarası Kuruluş ve 1 Sivil Toplum Kuruluşu söz alıp lehte görüş bildirerek Dünya Radyo Günü İlanı’nın Genel Konferansa tavsiye edilmesine karar vermiş, öneri Komisyondan geldiği şekilde Genel Konferans tarafından kabul edilmiştir.

Buna göre Genel Konferans:

 

Yürütme Kurulu’nun 187 EX/13 nolu kararı ve 36 C/63 belgeyi inceleyerek Birleşmiş Milletler Radyosu’nun kuruluş günü olan 13 Şubat’ın Dünya Radyo Günü olarak kutlanmasına karar vermiştir.

 

Kararda yayıncılar arasında uluslararası işbirliği ve yardımlaşma ağı kurulmasına ve medya kuruluşları ile halk arasında radyonun önemine yönelik duyarlılığın artırılmasına vurgu yapılmıştır.

 

Kararda UNESCO Üyesi devletlerin bu günü yerel, ulusal düzeyde Milli Komisyonların, Sivil Toplum Kuruluşlarının ve geniş halk kitlelerinin yanı sıra farklı kuruluşların (okullar, üniversiteler, belediyeler, şehirler, yayıncılar, basın, dernek ve vakıflar, müzeler ve kültürel organizasyonlar vb.) katkı ve katılımlarıyla kutlamaları istenmektedir.

Kararda ayrıca Dünya Radyo Günü’nün başarıyla kutlanması için ulusal, bölgesel veya

uluslararası radyo birlik ve örgütleriyle diğer medya kuruluşlarının eğitim ve kültürel etkinliklerinde bu günü öne çıkarmaları istenmiştir. Bu bilgilerden sonra radyolar ve radyocuların sorununada değinelim biraz.

Ülkemizde yayın yapan radyolar üç kategoride toplanır.

R 1 - Ulusal Radyolar,

R 2 - Bölgesel Radyolar,

R 3 - Yerel Radyolar.

Yerel, bölgesel ve ulusal ölçekte uydu, kablo ve internet üzerinden yayın yapan 933 radyo kanalı dinleyicisiyle buluşmaktadır. Bu radyolar eğitici yayınlar, haber programı, eğlence ve müzik yayınları ile milyonlarca insana ulaşmaktadırlar. Radyoların tek gelir kaynağı reklamlardır. Gelir kaynakları tek kalem olmasına karşı, enerji, personel, teknik bakım, vergi, telif, RTÜK vergileri ve kira gibi birçok giderleri bulunuyor.

Son yıllarda fahiş derecede artan enerji giderleri radyoların ayakta kalmasını güçleştirmektedir. Radyoları ençok sıkıntıya sokan gider kalemleri, Enerji faturaları ve telif giderleridir. Bunlara bir çözüm bulunmadıkça radyoların sıkıntıdan kurtulması oldukça zor görünüyor. Müzk Meslek birliklerinin neredeyse mahkemeye vermedikleri radyo yok. Tüm bu sıkıntılar yetmiyormşu gibi radyo sahipleri müzik meslek birliklerin açtığı davalar sonucu mahkemlerle uğrşmakta radyo yayıncılığını yapamaz hale geliyorlar. 

13 Şubat Dünya Radyo günü'nün, radyocuların bu sıkıntılarından kurtulup,  sadece asli görevleri olan yayıncılığa kalite getirmeye efor harcayacakları bir döneme geçmeleri temennisyle, takrar tüm radyo, radyocu ve meslektaşlarımızın "13 Şubat Dünya Radyo Günü"nü tebrik ediyor, yayın hayatlarında başarılar diliyorum.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Yazarın Diğer Makaleleri