Gebelikte Beslenme

         Gebelikte kilo kontrolü hem annenin hem de bebeğin sağlığı için oldukça önemli. Anne adaylarının fazla kilolu ya da zayıf olması, hem gebe kalma, hem de gebelik sürecinde çeşitli sorunlara yol açabilir.Ne kadar kilo almalıyım?
 
Bu sorunun tek bir doğru cevabı yoktur. Gebe kaldığınızda sahip olduğunuz vücut ağırlığının, ideal sınırlar içinde, ideal sınırların altında veya üstünde olması ile genel sağlık durumunuz, ne kadar kilo almanız gerektiğini de belirler. 
 
Gebelik süresince kazanılan ağırlık aslında, fetüsün ağırlığı, fetüsün içinde olduğu plasenta, plasentada fetüsü çevreleyip koruyan amniyotik sıvı, kan dolaşımındaki artmış sıvı ve doğumdan sonra anne sütü yapımı için gerekli olan vücut yağ dokusu artışından kaynaklanır. 
 
Gebelik, bebeğin anne karnındaki gelişimine göre, 3 aylık, 3 döneme ayrılmaktadır. Bu 3 aylık her bir dönem trimester olarak ifade edilir. Gebeliğin 2. ve 3 trimesteri, fetüsün büyüme ve gelişmesindeki artışa paralel olarak, ağırlık kazanımın da arttığı dönemdir. 
 
Gebe kaldığınız dönemde, beden kütle indeksiniz (BKİ=vücut ağırlığı (kg)/boy (m)2)) 18.5-24.9 arasında, yani vücut ağırlığınız ideal sınırlar içindeyse, gebelik süresinde 11.5-16 kg ağırlık kazanımı ideal olarak görülmektedir. 
 
 
Gebelikte idealin üzerinde kilo almam, bebeğim için bir risk doğurur mu?
Gebelikte sizin için ideal olanın üzerinde kilo almanız, gebelik şekeri olarak bilinen, gestasyonel diyabet ve yine halk arasında gebelik zehirlenmesi olarak da bilinen preeklemsi (yüksek tansiyon) ve düşük riskini arttırabilir. 
 
 
 
Gebelikte artan enerji ihtiyacımı nasıl karşılayabilirim?
Artmış enerji ve besin öğesi ihtiyacını karşılamak için yeterli ve dengeli beslenerek, besin çeşitliliğine önem vermek son derece önemlidir. Artan enerji gereksinimini karşılamak üzere, günlük yeterli ve dengeli beslenme düzenine ek olarak, 1 su bardağı süt veya yoğurt ile 1 porsiyon meyveden hazırlanmış bir içecek veya taze/kuru meyve ile hazırlanmış sütlü veya yoğurtlu yulaf ezmesi, 1 avuç içi kadar çeşitli kuruyemiş, 2 dilim tam tahıllı ekmekle hazırlanmış beyaz peynirli bir tost gibi besleyici ara öğün seçenekleri tüketilebilir, bunun yanı sıra ana öğünlerinizden birisine, 2 köfte kadar et-tavuk-balık ve 1 dilim tam tahıllı ekmek ilave etmek de bir seçenek olabilir. 
 
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Op. Dr. Türkan Kaya ŞAKAR

Etiketler : ,,

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler