"Geleceğe Nefes Ol" sloganıyla fidanlar toprakla buluştu

''Milli Ağaçlandırma Günü'' olarak ilan edilen 11 Kasım 2019 pazartesi günü saat 11'i 11 geçe Türkiye geneli 11 Milyon fidan, 2023 noktada üç saat içinde toprakla buluştu.

Bu kapsamda Batman'da da Orman İşletme Müdürlüğü tarafından belirlenen 19 noktada saat 11'i 11 geçe başlanıp saat 14.00'a kadar toplam 46 bin fidan toprakla buluştu.

"11 Kasım günü tüm Türkiye de 'Milli Ağaçlandırma Günü' olarak ilan edildi"

Törende açılış konuşması yapan Batman Orman İşletme Müdürü Mehmet Necat Seyhan, "Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde tüm Türkiye'de 81 ilimizde ‘bugün fidan yarın nefes’ isimli fidan dikim töreni tüm ülke çapında toplam 2023 lokasyonda 11 milyon fidanı toprakla buluşturmuş olacağız. Fidan dikimi ağaçlandırma konusunda bu yıl 7 Kasım 2019 tarihi itibarıyla Resmi Gazete ’de yayımlanan sayın Cumhurbaşkanımızın 24 sayılı genelgesi kapsamında 11 Kasım günü tüm Türkiye de 'Milli Ağaçlandırma Günü' olarak ilan edilmiştir." dedi.

"11 milyon fidan bu gün toprak ile buluşturulacak"

Ülkede ağaçlandırma, toprak erozyonu, sel, afetlerle mücadele ve çevre duyarlılığı konusunda çok ciddi çalışmaların yapıldığını belirten Seyhan, "Ülkemiz sayın bakanımızın talimatıyla 2 ay önce bir hedef ortaya koydu. Bu hedef de sıradan bir hedef değildi. Bu bir dünya rekoruydu. Şu anda Türkiye genelinde 81 ilimizde 2023 lokasyonda Guinness Dünya Rekorlar Kitabı temsilcilerinin katılımıyla 11 milyon fidanı bir günde 3 saat süre zarfında kamu kuruluşlarımız, STK'larımız, vatandaşlarımız ve toplumumuzun tüm kesiminin katılımıyla toprak ile buluşturmuş olacağız. Biz de Batman'da Batman Üniversitesi ile bu kapsamda toplam 300 dönümü aşkın bir alanda 8 parselden oluşan bir alanda 22 bin 500 adet fidanın dikimini gerçekleştireceğiz." ifadelerini kullandı.

"Dicle'nin sularıyla da burası bir baraj gölü haline gelecek"

Çok ulvi bir görevi yapmak için bir araya geldiklerini aktaran Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, "Batman Üniversitesi Batı Raman Kampüsü 7 bin dönüm. 20 bin dönüme kadar genişleme sahası var. Raman Dağlarının batı kısmında muazzam bir alandayız. Dicle Nehri'nin kenarına kadar inen bir kampüsümüz var. Batı Raman Kampüsü, Mezopotamya Ovasının başlangıcıdır. Biz Fırat'ın sularına dizgin vurduk. Şimdi Dicle'nin sularına dizgin vuruyoruz. Dicle'nin sularıyla da burası bir baraj gölü haline gelecek. 6 metreye yakın Batı Raman Kampüsümüz bir ada haline gelecek. Burayı ağaçlandıralım istiyoruz. Yemyeşil Mezopotamya Ovasına yakışır bir şekilde Karadeniz'e benzer bir şekilde her taraf ağaç olsun istiyoruz." dedi.

Batman Üniversitesi Batı Raman Kampüsünde şimdiye kadar 185 bin ağaç diktiklerini hatırlatan Durmuş, "Hepsini suladık. Sabah ezanında kalktık hemen hemen hiç fire vermeden 185 bin ağacımız bu vadide yeşerdi. Bu gün de sizin öncülüğünüzde Sayın Cumhurbaşkanımızın emriyle burada 22 bin 500 ağaç dikeceğiz. Yani 200 bin ağacı geçeceğiz. Hedefimiz 7 bin dönüm arazi üzerinde bir milyon ağaç dikmektir. İnşallah hedefimize ulaşacağız." temennilerinde bulundu.

"Bundan sonra her yıl 11'nci ayın 11'de burada buluşacağız"

Programda bir konuşma yapan Batman Valisi Hulusi Şahin ise şunları aktardı:

"11'nci ayın 11'i saat 11'i 11 geçe toplandık. Bundan sonra her yıl 11'inci ayın 11'i saat 11'i 11 geçe 'Milli Ağaçlandırma Günü'nde ağaçlandırma alanlarında toplanacağız. Bu yıl 11 milyon önümüzdeki yılda tahminimce aynı reklamla beraber ülkemizin dağlarını ovalarını vadilerini ağaçlandıracağız. Daha yeşil bir Türkiye için emin Adımlarla gidiyoruz. Dünyada orman varlığı artan çok az ülke var. Orman varlığı artan ülkelerden biri de Türkiye'dir. Hatırladığım kadarıyla yüzde 5 civarında yıllık artış vardı. Bu da büyük bir rakamdır. Orman İşletme Müdürlüğümüz başta olmak üzere tüm kamu kuruluşlarımızın, vatandaşlarımızın, özel sektörlerimizin, hayırseverlerin, derneklerin yıllardır yapmış oldukları yoğun bilinçlendirme çalışmalarının eseridir. Çocuklarımıza daha yeşil bir Türkiye daha yeşil bir Anadolu bırakacağız. Bunun için hepimiz elimizden gelenini yapmamız lazım." şeklinde konuştu.

"Dikmek yetmiyor bakmak dikmekten daha önemlidir"

Bugün 11 milyon fidanın 150 bini Batman'da 19 ayrı lokasyonda toprakla buluştuğunu dile getiren Şahin, "Dikmek yetmiyor. Bakmak dikmekten daha önemlidir. Fidanlarımızı sahiplenelim. Tarım Bakanlığımızın sitesinden fidanlarımızı sahiplenebiliyoruz. Bir de sertifika da veriyorlar. Ayrıca 10 lira karşılığında online olarak fidan da satın alabiliyoruz. Hepimiz daha yeşil bir Türkiye ve Anadolu için elimizi taşın altına koyalım. Ağaç dikelim ağaca bakalım ve ağacı koruyalım ve ağacı sevelim.  'Milli Ağaçlandırma Günü' olarak 11 Kasım'ı ilan eden Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ediyorum." dedi.

Fidan ekimi törenine katılım gösteren Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Başkanı Sıtkı Güneş, dikilen ağaçların bakımlarının düzenli şekilde yapılması gerektiğini açıkladı.

Batman'da 19 noktada fidan ekildi

Kampanya kapsamında Batman Üniversitesi Batı Raman Kampüsü başta olmak üzere 15 Temmuz Şehitleri Ağaçlandırma Alanı, Yaşar Kemal Kent Ormanı Alanı, Nato Halk Parkı Alanı, Yeni Devlet Hastanesi Halk Parkı Alanı, Kuyubaşı TOKİ Halk Parkı Alanı, Hilal Mahallesi Halk Parkı Alanı, Hayvan Barınağı Alanı, Aydınkonak Ortaokulu Bahçe Alanı, Şehit Ömer Halisdemir Lisesi Bahçesi Alanı, Cemil Meriç İlkokulu Bahçesi Alanı, Akça Köyü Mezarlığı Alanı, Beşiri Kaymakamlık Hatıra Ormanı, Bekirhan Belediye Mezarlık Alanı, Gercüş Erozyon Kontrolü Alanı, Gercüş Akyar-Gönüllü Erozyon Alanı, Kozluk Kaymakamlık Ağaçlandırma Alanı, Hasankeyf İlçe Devlet Hastanesi Alanı ve Sason Tabur Komutanlığı Alanı'nda fidan ekildi. 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler