Gözünüzde büyütmeyin! İşte cam silmenin en pratik 7 yolu

Gözünüzde büyütmeyin! İşte cam silmenin en pratik 7 yolu

Ev temizliği kadınların çoğu zaman istemeden yaptıkları bu nedenle de sürekli ertelemek istedikleri işlerden biridir. Ev temizliği içinde belki de en istemeden yapılan iş cam silmedir. Evimizin dış dünya ile bağlantısını sağlayan en görünür yerlerden biri olduğu için camlar ve onların temizliği de kaçınılmazdır.
Cam silmenin püf noktaları
 
Cam silmek için hazırladığımız suyun içerisine ekleyeceğiz biraz tuz, camlarınızın daha hızlı ve eskine nazaran daha temiz pırıl pırıl olmasına yardımcı olacaktır.
Camların çabuk tozlanmaması için ne yapabiliriz?
 
Camları sildikten sonra çabuk toz tutmasını ve buhar oluşmasını engellemenin yolu basit. Cami silmek için kullanılacak cam sil ilaçların içerisine katacağız sirke yardımı ile camların toz tutmalarını ve buhar oluşumunu bir nebzede olsa azaltmış olacaksınız.
 
Eğer cam temizliği yaparken hazır ağır kimyasallar kullanmayı tercih etmiyorsanız bu çözümler işinize yarayabilir.
 
Beyaz sirke
 
Temizlikte doğal ve zararsız ürünler kullanmayı tercih ediyorsanız diğer bütün alanlarda olduğu gibi cam ve pencere temizliğinde de en büyük yardımcınız beyaz sirke olacak. Bu mucizevi ürün içeriğindeki asetik asit sayesinde güçlü bir dezenfektandır.
 
Bir ölçü beyaz sirkeyi üç ölçü sıcak su ile karıştırıp camlara püskürtün ve ovaladıktan sonra kurulamaya geçin.
 
Cam ve pencerelerde reçine, kurumuş leke ve yağ gibi zor kirler varsa; eşit miktarda tuz ve unu macun kıvamına gelinceye kadar beyaz sirke ile karıştırın ve karışım ile zor lekeleri ovun. Ilık su ve süngerle durulayıp, kurulama aşamasına geçin.
 
Mermer tezgahlarda, cilalı ahşap yüzeylerde ve alüminyum/döküm eşyalarda sirke kullanılmaz. Ayrıca tuz ruhu ve çamaşır suyu gibi ağır kimyasallarla asla karıştırmayın.
 
Gazete kağıdı
 
 
Camları en iyi şekilde temizlemek için iyi bir temizleyiciye olduğu kadar iyi bir parlatıcıya da ihtiyacınız var. Bunu en pratik ve ekonomik şekilde gazete kağıdı ile çözebilirsiniz. Gazete kağıdının baskısında kullanılan mürekkep yoğun miktarda kurşun içerir ve bu kurşun camları parlatmanın sırrıdır. Öyleyse hangi ilaçla camı temizlerseniz temizleyin kuruladıktan sonra hatta hafif nemliyken gazete kağıdıyla ovmaya başlayın.
 
Limon suyu
 
Limon suyu da tıpkı da sirke gibi asit içeren bir dezenfektandır. Onun da sirke gibi temizlikte geniş kullanım alanı vardır. Limon suyu ile cam temizlerken;
 
Ilık su ile karıştırıp camlara püskürterek kullanabilirsiniz.
 
Tuz ile karıştırıp sünger yardımıyla ovalamada kullanabilirsiniz.
 
Karbonat ve arap sabunu
 
Evde yapılabilecek temizleyicilere en iyi örneklerden biri arap sabunu ve karbonat mucizesi. Camları parlatmak ve lekelerini çıkarmak için ayrıca pencere pervazlarını parlatmak için de bu karışımdan yararlanabilirsiniz.
 
Bir bardak arap sabununu sıcak suda inceltin ve 250 gr. kadar karbonat ekleyip karıştırın. Bu karışımla pencere ve camları iyice ovalayabilir ve pırıl pırıl yapabilirsiniz.
Son olarak süet, mikrofiber bezlerle veya gazete ile parlatın.
 
Sıvı bulaşık deterjanı
 
Sıvı bulaşık deterjanı her evde bulunabilecek bir temizleyicidir aynı zamanda ağır kimyasallar kadar tehlikeli değildir. Bu nedenle sirkeyle karıştırılarak rahatlıkla dezenfektan olarak kullanılabilir. Cam temizliğinde kullanırken;
 
Sıcak suda bir miktar bulaşık sıvısını seyreltin,
 
Bir tatlı kaşığı beyaz sirke ilave edin ve karışımı cam ve pencere temizliğinde kullanın.
 
Soda
 
Soda/maden suyunu başka hiçbir şeyle karıştırmadan direkt olarak temizlik amacıyla kullanabilirsiniz. Özellikle buzdolabı rafları gibi gıdalarla temas edecek yüzeylerde dezenfektan olarak çok işe yarar. Cam temizliğinde de yine camlara püskürterek ve kurulayarak kullanabilirsiniz. Basit yağların giderilmesinde ve mikrop önleyici olarak da iş görecektir.
 
Su ve amonyak
 
Marketlerde satılan cam temizleyicilerinin içeriğinde bulunan amonyağı su ile karıştırarak da kullanabilirsiniz ancak zararlı olabilecek bir kimyasal olduğunu da unutmamak gerekir. Camları parlatmakta son derece iyi olmasına rağmen kurutulduktan sonra bile kimyasal atıkları kalabiliyor. Bu nedenle özellikle çocukların temas edeceği yüzeylerde pek tercih edilmez.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler