Grip aşısını kimler kullanabilecek?

uzmanlar beklenenin altında gelen aşının talebi karşılamayacağını belirtti.

Grip aşısı hakkında konuşan Batman Eczacılar Odası Başkanı Adnan Bayhan, aşı olmak isteyen kişilerde olması gereken her bir hastalığın puanlama sisteminin olduğunu, bu yüzden 5 puanın altında olan hastaların grip aşısını kullanamayacağını söyledi.

Kriterler nedeniyle çok az sayıda kişinin aşıya ulaşabileceğini ifade eden Bayhan, bu durumun ciddi sorun oluşturacağını kaydetti.

 

Grip aşısına yoğun bir talebin olmasına rağmen ülkeye sadece 2 milyon 400 bin aşının geldiğini aktaran Bayhan, “Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi ile birlikte özellikle kronik hastalar boyutunda bu yıl grip aşısı önem arz etmektedir. Tüm dünyada grip aşısına yoğun bir talep olunca ciddi anlamda dünya ülkelerinde grip aşısı noktasında arz talep eksikliği oldu. Bu yıl ülkemize yaklaşık 2 milyon 400 bin grip aşısı geldi. Şu anda ecza depolarımıza ulaşmış durumda.” dedi.

“Risk analiz testi yapılacak”

Vatandaşların grip aşısı olmak için ilk önce bağlı bulundukları aile hekimlerine giderek kendilerine risk analiz testi yapılacağını belirten Bayhan, şöyle devam etti:

“Ardından e-nabız sisteminden grip aşısı olup olamayacağının sunucunu görebilecekler. E-nabız sisteminden grip aşısı olabilir onayı alan vatandaşlar eczanelere gelerek reçete sisteminde ilacını kaydettikten sonra eczane ilaç deposundan ilacı ister. Grip aşısı eczaneye geldikten sonra vatandaş sağlık kurumundan aşısını yapabilecek.”

Grip aşısını kimler kullanabilecek?

“5 puanın altında olan hastalar grip aşısını kullanamıyor”

5 puanın altında olan hastaların grip aşısını olamayacağını vurgulayan Bayhan, “Grip aşılarının yapılma şekliyle beraber bazı sıkıntıları da beraberinde doğurdu. Şöyle ki aşı olmak isteyen kişilerde olması gereken her bir hastalığın puanlama sistemi olması gerekiyor. 5 puanın altında olan hastalar maalesef grip aşısını kullanamıyor. Türkiye’de toplam 7-8 milyon kronik hasta olduğunu varsayarsak örneğin 60-70 yaşlarındaki bir hastamız sadece bir diyabet hastalığı varsa veya KOAH hastasıysa tek başına grip aşısı almasına yeterli olmuyor. Bununla birlikte 3-4 hastalığının olması lazım ki 5 puana ulaşabilsin. Bu da ciddi anlamda bir sorun ve sıkıntı getirecektir.” diye konuştu.

“Aşı çok az insana ulaşabilecek”

Bu nedenle eczanelerin bu durumu vatandaşlara anlatmada büyük sıkıntı çektiğini ifade eden Bayhan, şunları söyledi:

“Vatandaşlarımıza bu durumu anlatma konusunda zorluk yaşıyoruz. Covid-19 sürecinde herkes bu aşıyı vurmak istiyor. Ama maalesef aşı çok az insana ulaşabilecek. E-nabız sisteminde 5 puan alamayan hiç kimse maalesef grip aşısı olamayacak. Gelen grip aşıları beklentileri hiçbir şekilde karşılayamayacak. Pandemi ile birlikte haliyle herkes bağışıklık sistemini güçlendirmek için Covid-19 ve dışındaki hastalıklara yakalanmamak için grip aşısını yaptırmak istiyor. 83 milyon nüfuslu bir ülkeye 2 milyon 400 bin aşı geliyor. 8 milyon kronik hasta varsayarsak ilaçlar ağır kronik hastalara yetecek ama diğerlerine hiçbir şekilde yetmeyecektir.”

“Büyük bir aşı krizi yaşanacak”

Bayhan, “Türkiye Eczacılar Birliği olarak merkez yönetimimiz Bakanlığımızla hâlâ görüşme halinde. Birliğimiz Hollanda’daki bir klinik ile 1 milyon 500 bin ek ilaç için anlaşma yaptı. Şu anda bürokrasi engellerini aşmaya çalışıyoruz. Eğer bu engelleri aşabilirsek 1 milyon 500 bin doz daha aşı gelirse nispeten biraz daha o kriz azaltılmış olacaktır. Aksi takdirde büyük bir aşı krizi yaşanacaktır. Örneğin geçenlerde medyaya da yansıyan 97 yaşındaki bir nenemizin maalesef 5 maddeyi taşıyamadığı için grip aşısını alamadı, bu gibi sıkıntılar çok sık meydana gelecektir.” ifadelerini kullandı

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler