Hamilelikte bitki çayları dikkatli tüketilmeli

Hamilelikte bitki çayları dikkatli tüketilmeli

Hamilelik dönemi oldukça hassas bir dönem olarak kabul edilmektedir. Bu dönemde anne adaylarının hayatlarının başka döneminde olmadığı kadar yediklerine ve içtiklerine dikkat etmeleri gerekmektedir. Tüketilen şeyler hem annenin hem de bebeğin sağlığına direkt olarak yakından etki 
 
Bitki çayları tamamen doğal oldukları için masum olarak görülebilirler ancak bitki çayları vücutta önemli değişikliklere neden olmaktadır. Sadece hamile olanların değil ileride anne olmak isteyenlerin bile bazı bitki çaylarına dikkat etmeleri gerekmektedir. Özellikle form çayları gibi içerisinde birçok bitkinin bulunduğu karışımların tüketilmemesi gerekmektedir. Bu bitki karışımlarının içerisinde yer alan bitkilerden bazıları anneye ve bebeğe zarar verici nitelikte olabilmektedir.
 
Hamilelikte İçilebilecek Bitki Çayları
 
Bazı bitki çayları hamilelik sürecinde tehlike arz etmemekle beraber anneye yardımcı da olabilmektedir. Anne adaylarının açık olmak şartıyla günde birkaç bardak çay içmelerinde bir sakınca yoktur ancak kahve hamileliğin ilk 12 haftasında kesin olarak önerilmemektedir. 12. haftadan sonraki süreçte ise çok nadir olarak kafeinsiz kahve tüketmek mümkündür. Hamilelik kaynaklı sabah bulantılarının, şişlik hissinin ve hazımsızlığın azaltılması için zencefil çayı, nane-limon, ıhlamur gibi bitki çayları tüketilebilmektedir. Ancak bu çayların çok fazla tüketilmemesi önerilmektedir. C vitamini desteği için kuşburnu, elma ve tarçın gibi çaylar da tüketilebilir. Taze rezene çayının anne sütünü arttırıcı ve bağırsaklarda gaz oluşumunu önleyici özelliği bulunmaktadır. Bu nedenlerle rezene çayı da yine dikkatli ölçülerde olmak üzere tüketilebilmektedir.
 
 
Hamilelikte İçilmemesi Gereken Bitki Çayları
 
Kabızlık problemlerini gidermek için tüketilen aloe vera, sinameki, geyik dikeni ya da topalak gibi bitkiler vücuttaki düz kasların kasılmasını uyarmaktadır. Bu etki aynı zamanda bir düz kas olan rahmi de etkilemektedir. Rahmin uyarılması düşüğe neden olacağı için anne adayları tarafından kesinlikle tüketilmemelidir. Adaçayı, pelin otu, ökse otu, meyan kökü gibi bitkiler de rahimde kasılmalara neden olmaktadır. Ayrıca bu bitkilerin kanı sulandırma özelliği de bulunmaktadır. Bu bitkiler tüketildiklerinde kanamaya neden olabilecekleri için tüketilmeleri kesinlikle önerilmemektedir. Tüm bu bitki çaylarının yanında bitki yağlarından da uzak durulması gerekmektedir. Bu yağların özellikle ağız yoluyla alınması hamileliği tehlikeye atmaktadır.
 
 
Op. Dr. Seval Taşdemir
Kadın Hastalıkları, Doğum
ve Tüp Bebek Uzmanı

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler