Havai Fişek Yasaklandı

Batman Valiliği tarafından yapılan açıklamada, kent genelinde alınan kararla özellikle özel günlerde ve kutlamalarda kullanılan havai fişeklerin kullanımının sınırlandırıldığı bildirildi.

Açıklamada, havai fişekler ve diğer piroteknik maddelerin satışı, bulundurulması ve kullanımının zaman ve mekân açısından sınırlandırıldığı, satışını yapan, bulunduran ve kullananlar hakkında ceza uygulanacağı ifade edildi.

Açıklamada, "İlimizde nişan, düğün, uğurlama, sünnet ve spor müsabakası gibi organizasyonlar sırasında meskûn mahalde havai fişek diye tabir edilen piroteknik maddelerin kullanımında ve düğün konvoylarında artış olduğu görülmektedir. Ayrıca bu maddelerin izinsiz, usulüne aykırı, zamansız ve uygunsuz yerlerde kullanımı ile çevresel gürültü seviyesi sınır değerleri aşılmakta, bu durumdan dolayı vatandaşlarımızda korku, heyecan ve panik yaşanmakta, halkın can ve mal güvenliği tehlikeye girmektedir. Bu durumun önüne geçilmesine ilişkin olarak, yasalarımızda başkalarının huzur ve güvenini bozacak gürültüye neden olan kişi ve işletmeler ile gerçek ve tüzel kişilere Türk Ceza Kanunu, Kabahatler Kanunu ve Çevre Kanununun bazı hükümleri ile gürültü kirliliğine karşı yaptırım öngörülmüştür." denildi.

Yasağın çiğnenmesi durumunda cezai işlemin yapılacağı belirtilen açıklamanın devamında, "İlimiz sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının ve kamu esenliğinin sağlanması amacıyla, 14 Ağustos 1987 tarihli ve 87/12028 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren tekel dışı bırakılan patlayıcı maddelerle av malzemesi ve benzerlerinin üretimi, ithali, taşınması, saklanması, depolanması, satışı, kullanılması, yok edilmesi, denetlenmesi usul ve esaslarına ilişkin tüzük ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 11' inci maddesinin (a) ve (c) fıkraları gereğince aşağıda belirtilen hususlara aynen uyulacaktır." şeklinde belirtildi.

Belirtilen hususlar şu şekilde açıklandı:

A- Havai Fişek
-İlimizde kamu sağlığı ile vatandaşların huzur ve güvenliğinin temini bakımından havai fişek gösterileri 15 dakika içerisinde bitirilecektir. Saat 23.00'ten sonra yapılması yasaklanmıştır.

-Bakkal, market, pastane, kırtasiye, oyuncakçı gibi işyerlerinde oyun ve eğlence aracı olan patlayıcı maddelerin satışının yapılması ve bu maddelerin 12 yaşından küçüklere satılması yasaklanmıştır.

-Şenlik ve işaret fişekleriyle oyun ve eğlence aracı olan patlayıcı maddelerin brüt 5 kilograma kadar olan miktardaki satışlarının serbest olduğu, ancak şenlik ve işaret fişeklerinin 18 yaşından küçüklere satılması yasaklanmıştır.

-A Sınıfı Ateşleyici Yeterlilik Belgesi olmayan kişilerce ve gerekli tedbirlerin alınmadan kullanılması yasaklanmıştır.

-Havai fişek atılması sonucunda meydana gelen yüksek ses ve gürültünün insanlarda işitme sağlığı bozulması gibi kritik etkilere neden olduğu, gürültünün hassas yapı ve mekânlarda da olumsuzluklar yaratabileceği nedeniyle; ilimizde eğitim faaliyetlerini sürdürmekte olan kamu ve özel eğitim kurumlarının yılsonu, mezuniyet törenleri vb. etkinlikleri esnasında okul binaları ve müştemilatlarında kullanılması yasaklanmıştır. İlimiz merkez ve ilçelerinde; yataklı olarak hastalara hizmet vermekte olan sağlık kuruluşlarında, huzurevinde, bakım yurtlarında kalan hastalar, yaşlıların ve çocukların rahatsız olacakları göz önünde bulundurularak, belirtilen yerlerde ve çevresinde kullanılması yasaklanmıştır. Kamuya açık alanlarda, yollarda ve oturma alanlarında, ormanlık alanların, tarihi yapıların ve yanıcı, yakıcı, patlayıcı ve parlayıcı kimyasal maddelerin dolum ve depolanmasının yapıldığı alanlar ve bu alanların çevresinde, Batman Havalimanı çevresinde, yaklaşım alanı ve uçuş paterni bölgesinde kullanılması yasaklanmıştır.

B- Düğün Konvoyları

-Düğün konvoylarının normal araç trafiğini aksatacak ve sol şeridi devamlı işgal edecek şekilde yapılması, konvoy içerisinde araçların sürüklenmesi (drift) ve benzeri trafiği tehlikeye atacak hareketlerde bulunulması yasaklanmıştır.

-Düğün konvoylarında gelin arabası dâhil araç plakalarının kapatılması, araçların kapı ve camlarından sarkıtılması yasaklanmıştır.

-Konvoy sırasında araç takip mesafesinin korunması ve araç klaksonlarının (korna) çalınmaması yönünde azami hassasiyet gösterilecektir.

Bu emrin uygulanmasına, yerine getirilmesine aykırı davranan, tatbik ve icrasına muhalefet eden, zorluk çıkaran kişilere idari emir ve işlemlere aykırılıktan, fiil ayrı bir suç teşkil etmediği takdirde, 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32'nci ve 36'ncı maddesi ve diğer hükümleri gereği yasal işlem yapılacaktır

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler