“Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır”

Gereksiz antibiyotik kullanımının faydadan çok zarar verebileceğini belirten Batman İl Sağlık Müdürlüğü, hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmaması gerektiğini söyledi.

Batman İl Sağlık Müdürlüğü, 'Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası’ dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Antibiyotikte değil, sağlıkta ısrar edilmesi gerektiği belirtilen açıklamada, "İlimizde gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçmek için birçok alanda etkinlikler düzenlenmektedir. Konuya ilişkin eczacılarla işbirliği yapılmaktadır. Fakat hekim ve eczacıların duyarlılığıyla da iş bitmemektedir. Vatandaşın kendi başına antibiyotik kullanımına karar vermemesi, hekimine ve eczacıya başvurduğunda da antibiyotik ısrarından kaçınması önem arz etmektedir. Bu duruma dikkat çekmek üzere Bakanlığımızca ‘Antibiyotikte Değil, Sağlığınızda Israrcı Olun’ sloganıyla faaliyetler yürütülmektedir.” denildi.

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi: “Unutmamalıdır ki, antibiyotikler ateş düşürmez, ağrı dindirmez, virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi etmez. Yaygın ve yanlış kullanıldığında ise hızla direnç gelişen antibiyotik, esas etki beklediğimiz bakterilerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde de etkisiz hale gelmektedir. Hekim reçete etmedikçe antibiyotik kullanılmamalıdır. Hastanın, önceki bir hastalığında kullanmış olduğu antibiyotiğin, benzer hastalığa yakalanması halinde bile hekimine danışmadan kullanmaması gerekmektedir. Bunun için aile hekimine başvurması gerektiği unutulmamalıdır.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler