"Hâkimlerimiz tutuklamayı istisna hale getirsinler"

Baro Başkanı Abdülhamit Çakan, kanunda istisna olan tutuklamadan ziyade tutuksuz yargılamanın istisna hale geldiğini söyledi.

Hakimlerin çok rahat bir şekilde tutuklama kararı verdiğini ve bu yüzden cezaevi doluluk oranının çok arttığını belirten Batman Baro Başkanı Abdülhamit Çakan, Ceza Mahkemesi Kanunu (CMK) 100'üncü maddesinde tutuklamanın istisna olarak uygulanmasına rağmen uygulamada tutuksuz yargılamanın istisnai durum haline geldiğini söyledi.

"Hâkimlerimiz tutuklamayı istisna hale getirsinler" diye talepte bulunan Batman Baro Başkanı Abdülhamit Çakan, "CMK 100 tam anlamıyla uygulanırsa cezaevlerindeki bu doluluk oranlarının azalacağına inanıyoruz." dedi.

Cezaevinde tutuklu ve hükümlü sayında artışın yaşandığını belirten Çakan, "Cezaevleri hükümlü ve tutukluların cezaevi kapasitelerinin çok üzerinde bir doluluk oranına ulaşmış durumda. Örneğin Batman cezaevi kapasitesinin çok üzerinde tutuklu ve hükümlü mahkûmun bulunduğu bir cezaevi konumundadır. Türkiye'nin pek çok cezaevinde bu sıkıntı var. Biz bu sıkıntının birinci sebebini aslında çok rahat tutukluluk kararının verilmesiyle ilgili olduğunu görüyoruz." dedi.

"Çok rahat tutukluluk kararı verilebiliyor"

Çakan, "Ceza Mahkemesi Kanunu (CMK) 100 ve devamında tutuklulukla ilgili maddelerimiz var. Ceza Mahkemesi Kanunu 100 ve devamı maddelerinde tutuklamayı bir istisnayı tedbir olarak ön görüyor ve hâkimlere de bu mesajı veriyor: 'Mümkün mertebe tutuklamayın' diyor. Ama ne yazık ki uygulamada hâkimlerimiz tutuklanmayı bir istisna görmekten ziyade tutuksuz yargılanmayı bir istisna olarak görüyorlar ve çok rahat tutukluluk kararı verebiliyorlar." diye konuştu.

"CMK 100 tam anlamıyla uygulanırsa cezaevlerindeki doluluk oranı azalır"

Konuşmasının devamında Çakan, şunları söyledi: "Rahatlıkla tutuklama kararları verildiği için çok fazla sayıda tutuklu yargılanan sanık sonucunu doğuruyor. Bunlar da cezaevinde ciddi bir oran tutuyorlar. Cezaevlerindeki doluluk sebeplerinden biri de budur. Ceza Mahkemesi Kanunu (CMK) 100'de emredildiği üzere artık hâkimlerimiz tutuklamayı istisna hale getirsinler. Tutuklama bir istisnadır, en ağır tedbirdir ve istisnayı hallerde verilmelidir. CMK 100 tam anlamıyla uygulanırsa cezaevlerindeki bu doluluk oranlarının azalacağına inanıyoruz."

"Ceza miktarını artırmanız suçu azaltmıyor"

Ceza miktarlarının artırılmasının suçu engellemediğine işaret eden Çakan, "Keza uygulamada şunun da farkındayız. Ceza miktarlarının artırılması suçu engellemede, önlemede caydırıcı bir argüman olarak işlev görmüyor. Nitekim hırsızlık suçunun cezası arttı, uyuşturucu madde ticaretinin cezası ve benzeri suçlara yönelik cezalar arttı; ama uygulamaya, gerçeğe ve topluma baktığımızda bu suçlarda bizler azalmanın olmadığını görüyoruz. Bunun çok farklı sebepleri var. Bu konuda sosyologlar bir araştırma yapabilirler. Ama şunu fark ettik ki, ceza miktarını artırmanız suçu azaltmıyor." ifadelerini kullandı.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler