Kanser hastası Suriyeli kadın yokluk içinde hayata tutunuyor

Guatr kanseri olan ve tedavi olmak için yıllar önce Türkiye'ye gelen Suriyeli kadın, yokluk içinde hayata tutunmaya çalışıyor.

Suriye'nin Kamışlı (Qamişlo) kentinden tedavi için 2013 yılından itibaren Türkiye'ye gidip gelerek Diyarbakır'da tedavi olmaya çalışan Sakine Ali Azize (62), yaklaşık 3 yıldır yerleştiği Batman'da yokluk içince hayata tutunmaya çalışıyor.

Suriye'de yaşanan savaşta bazı akrabalarının hayatlarını kaybettiğini, birçoğunun dağıldığını ve eşinin de gözlerini kaybettiğini söyleyen Azize, tedavisi için kızıyla beraber Batman'a yerleştiklerini, ailesinin geri kalanı ise Suriye'de olduğunu söyledi.

Hiçbir çalışanları ve gelirleri olmayan Suriyeli anne ile kız, sadece Umut Kervanı ve bazı hayırseverlerin verdikleri yardımlarla geçindiklerini belirtti. Mağdur Suriyeli ailenin, çoğu zaman ilaç, kira, elektrik ve su paralarını toplayabilmek için hayırseverlerin kendilerine verdikleri kuru gıdaları satmak zorunda kaldıklarını aktarması ailenin yaşamış olduğu yoksulluğu gözler önüne seriyor.

"Hastalığım her gün biraz daha artıyor"

Yaşadığı sağlık sorunları ve hayat mücadelesini anlatan Azize, "2013 yılında guatr kanseri nedeniyle Suriye'de boğazımı ameliyat ettiler. Savaşın başladığı Suriye'de ilaç olmadığı için oğlumla beraber kaçak yollardan Türkiye'ye gelerek Diyarbakır'a hastaneye gidiyorduk. Diyarbakır'da bir ay kaldıktan ve ilaçlarımızı aldıktan sonra yine kaçak yollardan Suriye'ye dönüyorduk. 3 yıl önce gene tedavi ve ilaç için Türkiye'ye geldik savaş da kızışınca Suriye'ye dönemedik. Tam 3 yılımız tamamlandı. Hastalığım her gün biraz daha artıyor. Boğazımın çevresi hepsi küçük küçük kitleler haline gelmiş. Bu kitleler beni çok sıkıyor. Nefes almakta ve yemek yemekte zorlanıyorum." dedi.

"Hayırseverlerin verdikleri malzemeleri satarak ilaç alıyorum"

Batman'da hiç kimselerinin olmadığını belirten Azize, "Bize bakacak kimsemiz yok. Benle kızım tek başımızayız. Kızım bana baktığından çalışamıyor. Su içtiğimde zorlanıyorum, ilaç aldığımda defalarca yutkunduktan sonra ilacı yutabiliyorum. Eşim Suriye'de yaşanan savaşta gözlerini kaybetmiş. Eskiden eşim bize bakıyordu şimdi kendisi bakıma muhtaçtır. Batman'da hayırseverlerin verdikleri halı, ev eşyası ve kuru gıdaları satarak evin kirasını, elektrik ile su parası, Suriye'de hasta olan oğlumun ve benim ilaç paramı çıkarıyorum. Oğlum 3 yaşından beri sara hastasıdır. Göndereceğim ilaçlardan olmazsa hayatını devam edemeyecek." ifadelerini kullandı.

"Hükümetin bize yardımcı olmasını istiyorum"

Hükümetten kendilerine yardımcı olmasını isteyen Azize, "Diyarbakır'daki doktor bana bir ilaç yazmış o ilaç parası 13-15 bin TL civarıdır. O ilacı almaya gücümüz yetmiyor. Yetkili ve hayırseverlerin bize yardımcı olmalarını istiyorum. 3 yıldır Batman'dayız bize kömür yardımı bile yapılmıyor. Maaş için gittiğimizde tüm çocuklarımla burada olmadığımdan bana maaş verilmiyor. Bana bir maaş verilseydi kendi geçimimi sağlardım. En azından bana bakıcı maaşı verilseydi de iyi olurdu. Pasaportum ve vizemin olmasını istiyorum. Sıkıntısız bir şekilde hasta oğlumu gidip görmek istiyorum. Oğlum üzerime ağlıyor. Eşim gözlerini kaybetmiş. Ben ve kızım Türkiye'deyiz diğer geri kalan ailem Suriye'dedir. Suriye'ye serbest bir şekilde gidip gelmek için hükümetin yardımcı olmasını istiyorum. Bizler çok mağduruz." şeklinde konuştu.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler