Kavaklı mezrası sakinleri sorunlarına çözüm bekliyor

Sulama kanalı, bozuk yol ve köprü gibi ihtiyaçlarının giderilmesi için yetkililere seslenen Kavaklı mezrası sakinleri sorunlarına çözüm bekliyor.

Batman’ın Hasankeyf ilçesi Üçyol Köyü (Dıfnê) Kavaklı mezrası (Xîrbê İsmail ) sakinleri, köy içinden geçen dere suyunun değerlendirilerek ekin sulamasında kullanılmasını, bu nedenle sulama kanallarının yeniden yapılmasını istediler.

Yıllardan beri sulama kanalları ve köprü gibi sorunlarının devam ettiğini ifade eden mezra sakinleri İLKHA aracılığıyla sorunlarının çözümü için yetkililere çağrıda bulundular.

“Köyün içerisinden geçen dere suyundan faydalanamıyoruz”

Yıllardır kuraklık ve su kanallarının bozuk olması nedeniyle yaklaşık 2 bin dönüm arazideki ekinlerini sulayamadıklarını ve büyük bir mağduriyet yaşadıklarını ifade eden mezra sakinlerinden Seyyid İbrahim Tunç yetkililere çağrıda bulundu.

Tunç, “ Yıllar önce 3 hane iken şimdi 18 hane olduk.  Kanallar aracılığıyla sulu tarım yapıyorduk. Çok güzel verim alıyorduk. Çok güzel gelirimiz vardı. Ancak bu birkaç yıldır çok mağdur olduk.  Çünkü 15 yıl önce yapılan sulama kanalları bozuldu. Artık kullanamıyoruz. Köyün içinden geçen güzel ve güçlü bir derenin suyundan faydalanamıyoruz. Köyümüz artık yavaş yavaş göç vermeye başladı. Talebimiz bir an önce kanallarımızın yapılmasıdır. Mutlaka mayıs-haziran ayına kadar bitmesi gerekiyor. Çünkü kuraklık o aylarda kendini gösteriyor. Eğer bu yıl ekinlerimizi sulamazsak çok mağdur olacağız.” dedi

Tunç, “On yıldır müracaat etmişiz. Sağ olsunlar Özel İdare’den geldiler kanalların ölçüsünü aldılar. Programa aldıklarını söylediler. Ama daha yapılmadı. Eski kaymakam söz vermişti ama gitti. Yeni kaymakamımızı da köyümüze davet ediyoruz. Bu işi biraz hızlandırmalarını talep ediyoruz. Bir an önce ödenek çıkarılmasını istiyoruz.  Eğer bu yılda ekinlerimizi sulayamazsak çok ciddi mağdur olacağız.” şeklinde konuştu.

“Köyümüze köprü yapılmasını istiyoruz”

Ayrıca köy içinden geçen dere üzerinde köprü olmadığı için karşıya geçmekte zorlandıklarını ifade eden mezra sakinleri, çocuklarının ve hayvanlarının her gün suya kapılma tehlikesi yaşadığını belirterek bir an önce derenin üzerine köprü yapılmasını istediler.

Özellikle çocukların derenin diğer tarafında yapılan parka kışın gidemediklerini belirten mezra sakinlerinden Mahmut Tunç, “Mağduriyetimiz köprünün olmamasıdır. Çocuklarımız parka, hayvanlarımızda meraya çıkmak için dereyi geçmek zorunda kalıyor. Köprü olmadığı için zorluk yaşıyoruz. Özellikle kış aylarında su yükseliyor. Dereyi geçmek çok zor oluyor. Köy dışında bir araç köprüsü var ama çok uzak. Yetkililerden ricamız bir an önce buraya bir köprü ya da geçit yapılması.” dedi

“Derenin diğer tarafındaki parka gidemiyoruz”
Kışın dere suyu çoğaldığı için derenin diğer tarafındaki çocuk parkına gidemediklerini belirten köy çocukları ise köyümüze köprü yapılsın diye yetkililere seslendiler.

Ali Demir, “Gördüğünüz gibi kışın nehir akıyor. Karşıya geçemiyoruz. Kardeşlerimiz parka gidemiyor. Hayvanlarımız geçemiyor. Dağdan gelince suya girmek zorunda kalıyoruz. Islanıyoruz. Köprü yapılmasını istiyoruz.” dedi.

İsmail Tunç ise “Köyümüzde, karşıda park var ama nehir olduğu için gidemiyoruz. Kışın su çok ve derindir. Hayvanlar gidemiyor. Köprü yapılması gerekir. Çocuklar gidemiyor parka.” İfadelerini kullandı.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler