“Köprü ve camiler Batman turizmini canlandıracak”

Batman İl Kültür Turizm Müdürü M. İhsan Aslanlı, restore edilecek tarihi eserlerin, Batman turizmini canlandıracağını söyledi.

Batman’ın en eski tarihi köprülerinden Perpira Köprüsünün ve yine asırlar önce Kozluk ilçesinde yapılmış tarihi İbrahim Bey ile Hıdır Bey Camilerinin restore çalışmalarının yapılacağını belirten Batman İl Kültür Turizm Müdürü M. İhsan Aslanlı, bu tarihi eserlerin restorasyonu ile Batman turizminin canlanacağını söyledi.

Bıçakçı köyünde bulunan tarihi Perpira Köprüsünün ihalesinin yapıldığını, köprünün yapım aşamasında olduğunu vurgulayan Aslanlı, “Kozluk yolu üzerinde, Bıçakçı köyü mevkiinde bulunan, tarihi çok eskilere dayanan köprülerimizden biri Perpira Köprüsüdür. Çok ayaklı köprü anlamına gelen ve kırk ayaklı olarak tahmin edilen köprünün şu an 13 ayağı dışarda. 2017 yılında karayollarına başvurduğumuz bir projeyle restore çalışması başlattık. Batman ile arası 8 kilometre olan köprünün yapım ihalesi 2018 yılında gerçekleştirildi. Projenin yapımını karayolları üstlenecek.” dedi.

“Köprünün etrafında büyük bir mesire alanı yapılacak”

Perpira Köprüsünün restorasyon çalışmasından sonra etrafında geniş bir mesire alanı yapım planları olduğunu belirten Aslanlı, “Perpira Köprüsünün yapım çalışmalarına Nisan ayında başlandı. Çalışmalar sürüyor. İnşallah karayolları bir an önce bu tarihi köprümüzün restore çalışmalarını bitirir. Köprünün restorasyon çalışmaları biter bitmez köprünün etrafında, hazine arazisi üzerinde geniş bir mesire ve piknik alanı kurma planımız var. Kıra Dağındaki mesire alanından sonra Batman halkına inşallah ikinci bir mesire alanı kazandırmaya çalışacağız. Bu tarihi köprüyü turizme kazandırmak istiyoruz. Dışardan gelen insanlara bu değerimizi, tarihi köprümüzü göstermek istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Camilerimizin restorasyonu ihale aşamasında”

Kozluk’ta bulunan tarihi camilerin restorasyonunda gelinen aşama hakkında da bilgi veren Aslanlı, şunları söyledi:

“Bunun dışında Kozluk’ta İbrahim Bey Camisi ile Hıdır Bey Camisi var. Hıdır Bey Camisinin tarihi çok eski. Bin 400 yıllarına kadar gidiyor. İbrahim Bey Camisi çok daha modern bir cami… Bin 550 yıllarında inşa edilmiş. Sekizgen kubbeli, Türkiye’de numunesi çok az olan kubbelerden bir tanesi. Bu iki camimizin restorasyonuyla ilgili de valilik ve müdürlük olarak bir çalışma başlattık. Bu iki camimizin restorasyonu için ödenek geldi. Şu an ihale aşamasındayız. Restorasyon çalışmamızın yaklaşık maliyeti ortaya çıktıktan sonra projemizin yatırım programına dâhil olması için Bakanlığımıza ve Vakıflar Genel Müdürlüğüne başvurumuzu yapacağız.”

Çalışmaların inanç turizmine katkı sağlayacağını aktaran Aslanlı, “Köprü ve camilerimizi restore ettikten sonra, Batman turizminin daha da canlanacağı kanaatindeyiz. Özellikle ilimizin inanç turizmine katkıda bulunacaktır.” açıklamasında bulundu.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler