Okçu: “Sivil, halkın iradesine dayalı yeni bir anayasa yapılmalı”

Akademisyen Okçu: “Sivil, halkın iradesine dayalı yeni bir anayasa yapılmalı”

Batman Üniversitesinden Öğretim Üyesi Dr. Davut Okçu, Türkiye tarihinde kara bir leke olarak yer alan kanlı 12 Eylül 1980 darbesinin 40'ıncı yıldönümü münasebetiyle İLKHA’ya açıklamalarda bulundu.

 

Mevcut anayasanın darbeciler tarafından hazırlandığını ve halen yürürlükte olduğunu ifade eden Okçu, darbelerin önüne geçilmesi için darbe ürünü anayasanın değiştirilip sivil, halkın iradesine dayalı yeni bir anayasa yapılmasının şart olduğunu söyledi.

Darbelerin halk iradesine karşı yapılan eylemler olduğunu belirten Okçu, “Devlet yönetimini ele geçirmektir. Tarih boyunca böyle olmuştur, günümüzde öyledir. Genelde darbeler üçüncü dünya ülkelerinde meydana gelir. Amerika’da veya Avrupa’nın herhangi bir ülkesinde darbe olduğunu göremeyiz. Üçüncü dünya ülkeleri dolayısıyla Türkiye uzun süre üçüncü dünya ülkeleri arasında yer aldığı için Osmanlıdan bu yana neredeyse her on yılda bir darbeye maruz kalmıştır. Darbeleri önlemenin yolu mutlaka güçlü iktidarlar ve güçlü siyasetçiler veya siyasi yapılanmalar gerekiyor.” dedi.

 

“Darbeler içerdeki piyonlar, bürokratlar vasıtasıyla gerçekleşir”

Türkiye’de cumhuriyet tarihi boyunca yürürlükteki anayasaların tamamını askerlerin yaptığına dikkat çeken Okçu şöyle devam etti:

“Şu anda yürüklükte olan anayasayı da yine 1982’de darbeciler gerçekleştirmiş ve halen yürürlüktedir. Yeni darbelerin önlenebilmesi için bir ülkede seçilmişlerin atanmışlara göre ön planda olması gerekiyor. Çünkü bütün darbeler içerdeki piyonlar, bürokratlar vasıtasıyla gerçekleşir. Bürokratlar ön plana çıktıkları ve güçlü oldukları zaman darbe mukadder olur. Bu nedenle ülkemizde de son zamanlarda özellikle cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminden bu yana bazı boşluklar bürokratlar tarafından değerlendirildi ve bürokratların atanmışlara göre daha ön plana çıktığını görüyoruz. Aslında bu bir tehlike… Dolayısıyla hem 1982 anayasası hem de darbecilerin yaptığı bir takım yasalar da mutlaka bir düzenlemeler yapılmalıdır.”

“Önce anayasa değiştirilmeli”

Darbelerin önüne geçilmesi gerektiğini vurgulayan Okçu, “15 Temmuzda güzel bir eylem oldu, halk iradesine sahip çıkıp meydanlara çıktı ve darbeyi önledi. Biz şunu gördük; 15 Temmuz darbesinin arkasında aslında şeytani bir takım duyguları ve hesapları olan Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri vardı. Daha önceki darbelerde öyleydi ama yüzlerini göremiyorduk. 15 Temmuz darbesiyle birlikte yüzlerini de gördük. Yüzlerini aşikâr ettiler. Türkiye’nin üçüncü dünya liginden süper devletler ligine yükselebilmesi için mutlaka tekrar seçilmişlere yani halkın iradesine bir güç kazandırmak zorunluluğu vardır. Bunun yolu da önce anayasayı değiştirmekten geçer.” ifadelerini kullandı.

“Birçok kanun darbe döneminden kalmadır”

“Mevcut anayasa, darbe ürünü bir anayasadır” diyen Okçu, “Birkaç madde değil, birçok maddesini de değiştirirseniz değiştirin, yine iskelet, darbe iskeletidir. Dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi ki halkın iradesinin tecellisi orasıdır, mutlaka görevini yapmalı ve sivil, halkın iradesine dayalı yeni bir anayasa yapmalıdır. Sadece anayasa yetmiyor, birçok kanunumuz da maalesef darbe döneminden kalma kanunlardır. Bunların da birçoğunun artık değişmesi lazım ve halkın seçtiklerinin yönetime daha sağlam bir şekilde oturması gerekiyor. Bürokratik oligarşiyi de frenlemesi gerekiyor ancak bu eylemler yapıldıktan sonra şu anda 12 Eylülün 40’ıncı yılını yaşıyoruz. Bir daha Türkiye’de darbe olmaması için bütün bu tedbirlerin alınması şarttır.” diye konuştu.(İLKHA)

 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler