"Okul Servisleri Yönetmeliğine uyulmalı, denetimler sıklıkla yapılmalıdır"

Okul servislerinde denetimlerin sıklıkla yapılması gerektiğini belirten Batman Öğrenci Servisleri Derneği Başkanı İbrahim Susuz, firma sahipleri ve servislerin "Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliğine" uymasını istedi.

2019 -2020 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla birlikte okul servislerinde yaşanan sorunlar da gün yüzüne çıkmaya başladı. Batman'da korsan servislerin dışında trafiğe çıkan 350'nin üstünde okul servisi var. Veliler, her yıl olduğu gibi bu yıl da okul servislerinde yaşanan sorunlardan şikâyetçi.

"Okul Servis Araçları Hizmet Yönetmeliği" bulunmasına rağmen okul servislerinin yönetmeliğe uymadığını dile getiren veliler, servislere yönelik denetimlerin yetersiz olmasının da birçok sorunu beraberinde getirdiğini dile getiriyor.

Veliler, öğrenci servislerinin, kapasitelerinin çok üstünde öğrenci bindirdiğini, belediyenin belirlediği tarifeye uymayan kimi servislerin kendilerine istedikleri fiyatı dayattığını iddia ediyor.

Servislerin uzak olduğu ya da güzergâhlarına ters olduğu gerekçesiyle çocuklarını almak istemediklerini, alanların da normal tarifenin üstünde ücret talep ettiğini ifade eden veliler, bunun sıkıntısını yaşıyor. Velilerin ayrıca servislerde yüksek sesle müzik dinletilmesinden şikâyetçi olmasına rağmen şoförlerin bunu pek de dikkate almadığı görülüyor.  

Öğrenci servislerinin yetkililer ve trafik ekipleri tarafından yeterince denetlenmediğini, yaşanan sıkıntılarının da asıl kaynağının denetimsizlik olduğunu düşündüklerini vurgulayan veliler; sorun, sıkıntı ve şikâyetlerini nereye yapacağını bilmediği gibi yapılan şikâyetlerinin de değerlendirilmemesinden yakınıyor.

Batman İli Öğrenci Personel Turizm Taşıma İşletmeleri Derneği Başkanı İbrahim Susuz, yaşanan sorunlara ilişkin İLKHA'ya konuştu. Okul servislerinde var olan sorunların ortadan kalkması ya da asgariye inmesi için denetimlerin sıklıkla yapılması gerektiğini ifade eden Susuz, bu konuda trafik, belediye, milli eğitim ve velilerin ortak hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

"Korsan araçlar hem haksız rekabete hem de bazı servislerin çalışmasına engel"

En büyük sıkıntılarından bir tanesinin korsan araçlar olduğuna işaret eden Susuz, "Batman'da 353 tane okul servisimiz hizmet vermektedir. Bunlardan en az 40 tanesi çalışmamaktadır. Sebebi de korsan araçlardır. Korsan araçlar hem haksız rekabete hem de bazı arkadaşlarımızın çalışmasına engel olmaktadır. Velilerden ricamız; korsan araçlara karşı duyarlı olmalarıdır. Veliler çocuklarını verdikleri servisin yeterli belgesine, aracın okul paketi olduğuna, plakanın C plakası olup olmadığına önem vermeleri lazım. Velilerin bu konuda çok hassas davranmalarını istiyoruz. Okul aile birlikleri, okul müdürlerinin de denetleme yetkisi vardır. Korsan araçlar, yaptıkları hataları resmi çalışan araçlara mal etmektedirler." dedi.

"Servislerin uzak mesafedeki öğrenciyi alma mecburiyeti var"

Uzak mesafedeki öğrencilerin servislerle alınmama gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurgulayan Susuz, "İstanbul gibi bir yerde 0 ila bir kilometre arasında servis fiyatı 215 TL iken, Batman'da bu fiyat 130 TL'dir. Israrlarımıza rağmen fiyatları düzeltemedik. Bir sürücünün maliyeti 3 bin 150 TL'ye mal oluyor. Bu sefer bu fazla yolcu almaya sebep oluyor. Ayrıca her firmanın kesinlikle mücavir alanı içinde uzak mesafedeki öğrenciyi alma mecburiyeti vardır. Ama bu ilk ve ortaokul için değil, Anadolu Lisesini kazanan lise öğrencileri için geçerlidir. Çünkü ilk ve ortaokul öğrencileri kendi bulunduğu yerdeki okula gitme mecburiyeti vardır. Eğer söylediği lise öğrencileri alınmıyorsa veliler, Belediye Ulaştırma Müdürlüğüne ve bize şikâyette bulunabilirler." ifadelerini kullandı.

"Veliler araçları kontrol etmiyor"

Okul servislerinin kapasitelerinin üzerinde öğrenci taşıdıkları iddialarına da değinen Susuz, "16, 18 ve 22 kişi kapasiteli öğrenci servislerimiz mevcuttur. Servislerimizde iki katı bir taşıma mümkün değildir. Burada hatayı ben veli de görüyorum. Veli, eğer ki bir aracın dolu olduğunu görürse ve çocuğunu servise bindirmezse bu sorunun ortadan kalkacağına inanıyorum. Veliler araçları kontrol etmiyor, çocuklarının oturup oturmadığını umursamıyor. Niye? 20-30 TL eksik vermiştir, bu yüzden sesini çıkarmıyor. Tabi servis fiyatları düşük olduğu için zaten okul servislerimiz buna dünden razıdır. Ama bütün veliler öyle değil. Bu söylediklerimiz tüm servisler için geçerli değil, dört dörtlük çalışanların olduğu gibi eksikliklerimizin de olduğunu söylemek gerekir." şeklinde konuştu.  

"Tarifeye uymayanlar olabilir"

Öğrenci servislerinin belirlenen ücret tarifesine genel itibariyle uyduğunu, buna uymayanların azınlıkta olduğunu belirten Susuz, şunları söyledi: "Genel itibariyle belediyenin belirlemiş olduğu fiyat tarifesine servislerimiz uymaktadır. Her meslekte olduğu gibi bunda da bu tarifeye uymayanlar olabilir. Araçların kirası, vergisi, şoförlerin sigortası ve maaşı tam verilirken öğrencilerden az bir ücret alınması onları sıkıntıya sokmaktadır, bu yüzden önümüzdeki dönem fiyat farkı alınabilir."

"Yönetmelikte kesinlikle müziğin dinletilmemesi belirtiliyor"

Okul servislerinde yüksek sesle müzik dinletilmesinden kendilerinin de rahatsızlık duyduğunu, bunun önüne geçilmesi gerektiğini aktaran Susuz, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öğrenci servisi yönetmeliğinde öğrenci taşındığı zaman kesinlikle müzik dinletilmemesi gerektiği belirtilmiştir. Yönetmelik gereğince görüntülü ve sesli müzik yasaklanmıştır. Ama maalesef öğrencilerin ısrarı olunca bazı sürücü arkadaşlarımız da ölçüyü kaçırabiliyor. Alçak bir sesle dinleseler yine sıkıntı olmayacak. Ama yüksek müzik sesle dinletenler var. Ricamız müziğin kesinlikle çalınmamasıdır. Servislerin yasal maddeye uymalarını istiyoruz."

"Servisler mutlaka yönetmeliğine uymalı, denetimler ise sıklıkla yapılmalı"

Kesintisiz bir şekilde mutlaka servislere yönelik denetimlerin yapılması gerektiğini söyleyen Susuz, son olarak şunları kaydetti:

"Servisler, öğrencileri okul önünde indirmelidir. Bu yapılmadığı takdirde okul öğretmenleri şikâyette bulunmalıdır. Maalesef Batman'da servislere yönelik denetim yapacak ekiplerin sayısı da azdır. Denetimler sıklıkla yapılırsa bu saydığımız sorunlar tamamıyla ortadan kalkmaz ama asgariye inecektir. Trafik, belediye, milli eğitim ve veliler ortak hareket etmelidir. Servislerle ilgili bir sorun görüldüğü takdirde veliler, trafik ekiplerine ya da belediyeye şikâyette bulunabilirler. Hata yapan sürücünün plakası bildirildiği zaman cezai müeyyide uygulanır. Firma sahiplerinin ve servislerin mutlaka öğrenci servisi yönetmeliğine uymalarını rica ediyorum. Buna uymaları durumunda zaten ortada bir sıkıntı kalmayacaktır."

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler