RAMAZAN VE MİGREN

RAMAZAN VE MİGREN

Migren genellikle 20-40 yaş arası kişilerde aralıklı olarak görülen şiddetli bir baş ağrısı çeşididir. sık görülen migren ağrılarını tetikleyen faktörlerin başında açlık ve uykusuzluk gelmektedir. Ramazanda oruç tutmak isteyenlerde her ikisi de yaşandığından  hastalığın  görülme olasılığını artırıyor. Ramazan'da oruç tutan hastalarda uzun süreli açlığın yanında insanlar sahura kalktıklarından uykusuzlukta açlığa eşlik ettiğinde migren ağrılarının sıklık, şiddet ve süresinin artmasına neden oldmaktadır., migren atağı sırasında ağrı kesici ilaç alamayan hastaların yaşam kalitesinde ciddi kötüleşmeler görülebilmektedir.
 
RAMAZANDA ORUÇ TUTACAK MİGREN HASTALARININ DİKKAT ETMELERİ GEREKEN HUSUSLAR 
 
Oruç tutarken yaşamı daha düzenli tutmaya çalışılmalıdır.Aşırı yorgunluktan kaçınılmalıdır. Uykusuz kalınmamaya dikkat edilmelidir.Muhakkak düzenli  sahur yapılmalı ve sahur-iftar arasında bol sıvı tüketilmelidir. Şeker ve beyaz un içeren yiyeceklerle doygunluk sağlanmamalı. Tam tahıllı, uzun süre kan şekerini düzenleyecek ürünler tercih edilmelidir.Migreni tetiklediği bilinen yiyeceklerden Ramazan ayı boyunca ekstra kaçınılmalıdır.
 
Özellikle açlıkla sık atak geçiren hastalara ramazan ayından önce migren ataklarının gelmesini önleyici koruyucu tedavi başlanması, hastalarımızın daha rahat oruç tutabilmelerini sağlar. Elbette verilen tedavilerin günde iki veya üç alınması oruç nedeniyle aksayabilecektir. Bu nedenle gece tek doz veya sahur sonrası tek doz alınabilecek ilaçların başlanması, hem tedavinin etkinliği hem de kullanım kolaylığı açısından en uygun yöntem olacaktır. Günde 2 doz alınacak ilaçlar da ise iftar sonrası ve sahur sonrası doz uygulamaları yapılabilir.Bazı günler sahurda ağrı kesici ilaç tedbir olarak alınabilir (özellikle hasta atağı başlıyor gibi hissediyorsa).
 
Bilimsel bir doğru vardır ki; migren atakları bedende kalıcı hasar oluşturmaz. Sadece yaşandığı saatleri çok kötü geçirmemize neden olur. Dolayısıyla migren hastalarının yukarıdaki hususlara dikkat ederek oruç tutmasında sakınca yoktur.
Nöroloji Hastalıkları Uzmanı  Dr. M. Nuri AYDI

Etiketler : ,,

2 Yorum

Elif İnal

Elif İnal

30 Mayis 2019
Migren ağrısı çok kötü. Migren tutunca insan hiç birşey düşünemiyor.

Elif İnal

Elif İnal

30 Mayis 2019
Migren ağrısı çok kötü. Migren tutunca insan hiç birşey düşünemiyor.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler