SAĞLIKLI FİT BİR YAZ

Havalar ısınıyor, sıcaklar bunaltıyor, kıyafetler inceliyor ve kilolarla yüzleşme zamanı. 
 
Yaz aylarında ister istemez hepimizin iştahına bir haller oluyor. Sıcaktan bunalan bünyeler, bol bol yemek yerine sıvı tüketiminden yana oluyor. Şişeler dolusu su saatler içinde tüketiyoruz. Sonra da harareti bastırmak için çareyi soğuk çaylarda, soğuk kahvelerde arıyoruz. 
Yazın sıcağında eliniz market raflarına uzanıp da o tatlandırıcılı, glikoz-fruktoz şuruplu, asitli endüstriyel içeceklere hiç gitmesin. Evinizde de çok kolay buz gibi içecek hazırlarsınız, dışarıda da bulursunuz. Seçenekleri veriyorum, naneli/fesleğenli ayran, çeşit çeşit şekersiz limonata, buzlu çay, smoothie, meyveli ya da sade süt/kefir. 
 
Her zaman söylerim her şey mevsiminde güzel. Beslenmede de durum aynı, her mevsimin kendine özgü beslenme stratejileri var. 
 
Yazın Beslenmeye Dikkat! 
 
Susamayı beklemeden su için (havaların ısınmasıyla birlikte kaybedilen sıvı ve mineral kayıplarını su ile yerine koymak gerekiyor)
Sıvı tüketimini arttırın (başta su olmak üzere yaz aylarında serinlemek için sıvı kayıplarını önlemek için ayran,süt,maden suyu(sade),ev yapımı soğuk çaylar,taze sıkılmış meyve suları,ev yapımı limonata,soğuk kahve(sade))
Çok uzun süre aç kalmayın (beslenmenizi uygun öğün şeklinde yapabilirsiniz, ara öğünlerde sağlıklı atıştırmalıklar tercih ederek uzun süre aç kalmamış, ana öğünlerde oluşacak açlık krizleri ve fazla kalori alımının önüne geçmiş olursunuz). 
Ağır, aşırı yağlı,işlenmiş yiyeceklerden ve kızartmalardan uzak durun. 
Meyve ve Sebze tüketimine ağırlık verin. 
Lifli besinlerle beslenin( uzun süre tokluk sağlarlar ve sindirim sisteminizi düzenlerler). 
Yiyecekleri yavaş ve çok çiğneyerek tüketin. 
Yazın vazgeçilmezi dondurmayı tercih edin( ağır şerbetli tatlılar yerine haftada 1-2 defa dondurma tercih edebilirsiniz). 
 
Güneşin tepemizde adeta kavurduğu şu yaz günlerinde her gün 1 şişe maden suyu gün boyu oluşan sıvı ve elektrolit kaybını önler. Dipnot: kalp, böbrek ve tansiyon hastaları tüketmemeli.!
 
Yazın Çiçeği Burnunda Anneleri Dikkatt! 
 
Hamileliğinin ilerleyen haftaları özellikle yaz aylarına gelen hamileler başta olmak üzere artan sıcaklıklar nedeni ile gebelere bazı uyarılar yapmak şart. 
Öncelikle “ Gestasyonel Diyabet “ çoğunlukla gebeliğin bitimi ile birlikte ortadan kalkan fakat iyi yönetilemez ise de anne ve bebek açısından sağlığı olumsuz etkileyen bir hastalık. Yaz meyvelerinin çeşit çeşit ve çok bereketli olduğu bu mevsimde diyabet görme sıklığımın arttığını belirtmek isterim. “ Nasılsa sağlıklı “ bilinci ile bol bol tüketilen yaz meyveleri hamilelik şekerini artıran sebeplerden bir tanesidir. Özellikle akşam yemek sonrası tüketim porsiyonuna dikkat etmek ve gün içindeki saatlerde tüketmek gerekir. Serinletici etkisi ile karpuz ve kavunun da yüksek şeker içerdiğini hatırlatmak gerekir, porsiyon ölçüsüne aman dikkat! 
 
Yaz mevsiminde besin zehirlenmeleri artan sıcak ile beraber sıklıkla gözlenmekte. Özellikle hamilelerin dışarda yumurta, salata, et, balık, dondurma, kuru baklagil yemeklerinde seçici olması kremalı yiyeceklerden kaçınması gerekir.
 
Hamileler sıcak yaz günlerinde daha fazla sıvıya ihtiyaç duyuyor. Yeterli sıvı alınmaması rahimde kasılmalara, hatta erken doğuma bile neden olabiliyor. Günlük alınması gereken sıvı miktarı en az 4.5 litre olarak öneriliyor. 
Ayrıca bu dönemde sıkça karşılaşılan ödemin artmaması için mümkün olduğunca tuz içerikli içeceklerden kaçınmak gerekiyor.
 
Ödem azalması adına fiziksel aktivitenin güneşin en dik geldiği öğle saatleri dışına alınması gerekir. Yüzme, yoga, pilates ve yürüyüş yapılması doktorlar açısından önerilen en doğru aktiviteler. 
 
Peki ya geleceğimiz, çocuklarımız napmalı yazın? 
 
Yaz aylarında çocuklar için doymuş yağ içeren ve şeker içeriği yüksek yapay gıdalardan uzak durulmalı; tahıl grubu, sebze ve meyve grubu, et grubu, süt grubu, beslenme düzeninde mutlaka yer almalı.
- Kahvaltıda tam buğday/çavdar ekmeği, peynir, yumurta, zeytin, pekmez, bal, mevsim yeşilliği, süt veya taze sıkılmış meyve suyu. 
-Öğle ve akşam yemeklerinde çorba, sebze, et/tavuk/balık yanında salata. 
-Ara öğünlerde ise meyve yanında peynir ve domatesli ufak bir sandviç, çiğ fındık/ceviz, badem ile birlikte 1 su bardağı süt. 
Bu besinlerin düzenli olarak tüketilmesi çocuğunuzun gelişimi için önem arz etmekte. 
 
Zor zamanlar geçiriyoruz malum. Panik yok, stres yapmak çözüm değil. Çözüm: önce tedbir sonra da beklemeden, aceleye getirmeden, yanlış beslenme alışkanlıklarını bırakarak, kilo kontrolünü sağlamaharak bağışıklığı güçlü tutmak. Hadi kararınızı verin ve kendinize güvenerek başlayın. İstek sizden, destek benden..  Sağlıkla kalın..
Hülya Özel

Etiketler : ,,,,

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler