Kuruyan su kaynakları köy halkını endişelendiriyor

Batman’ın Gercüş ilçesine bağlı Çiçekli köyünde kuruyan su kaynakları köy halkını endişelendirirken, açılan sondaj kuyusundan gelen suyun aşırı kireçli olması da hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Gercüş’ün 35 haneli ve yaklaşık 250 nüfuslu Çiçekli (Şifêrê) köyünde yüzyıllardır kullanılan kaynak suyunun kuruması köy sakinlerini endişelendiriyor.

İlçeye 30 kilometre uzaklıkta bulunan köyde, Gercüş Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından açılan sondaj kuyusundan verilen suyun da kireçli olması hastalıklara davetiye çıkarırken, İLKHA’ya konuşan köy sakinleri su sorunlarına bir çözüm bulunması için yetkililere seslendi.

Köy halkının yanı sıra, köydeki tüm canlıların susuzluktan perişan halde olduklarını söyleyen Abdurrahman Kaya, yaşadıkları sıkıntıları yerinde görmeleri için yetkilileri köye davet etti.

Yetkililere sitemde bulunan Kaya,  “Devlet erkânı halimizi bilmiyor, onlar koltuklarında oturuyorlar, önlerine soğuk su gidiyor, bizim ise içmek için doğru düzgün bir suyumuz yok. Hayvanlarımızın su içtiği havuzumuz da  kurudu. Derdini anlatamayan sağır ve dilsiz hayvanların hesabını Allah’a nasıl vereceğiz. Hayvanlarımız içecek su bulamıyor. Devletin imkânları var bu işi yapabilir. Biz köylünün imkânları yok, olsaydı biz kendimiz yapacaktık.” dedi.

“Hayvanlarımız susuzluktan telef olmasınlar diye satmak zorunda kalıyoruz”

Köy sakinlerinden Ali Güneş ise yaşadıkları sıkıntıları şöyle dile getirdi: “Suyumuz olmadığı için hayvanlarımız da susuz ve perişan durumdadır. Tüm yetkililerden, su sıkıntımızın çözülmesi için Allah rızası için yeni bir sondaj yapmalarını istiyoruz. Bizler perişan haldeyken hayvanlarımızı susuzluktan telef olmasınlar diye satmak zorunda kalıyoruz. Yıllar önce bir sondaj yapılmıştı, ancak kurumuş durumdadır. Gelen suyumuz çok kireçlidir. Çaresiz bir haldeyiz devlet bizi sormasa kim soracak? Allah’tan sonra tek umudumuz devlettir. Sizlere yalvarıyoruz, Allah rızası için sorunumuzu çözün. Suyumuz kireçlidir, tüm köylüler hastalandık. Bu su ile ne çay yapılıyor ne de yemek pişiriliyor. Devlet bizi sormasa kimse sormaz, yetkililerden sorunumuzun çözümü için ricada bulunuyoruz.”

Köy sakinlerinden Süleyman Kaya, açılan sondaj kuyusundan gelen suyun azaldığını ve bu yüzden sadece köy meydanındaki boruya ulaşabildiğini, evlere ise ulaşamadığını bu yüzden birçok konuda sıkıntı yaşadıklarını ifade etti.

Köy halkı geçici değil kalıcı çözümler istiyor

Öte yandan, Gercüş Kaymakamlığı tarafından sorunun giderilmesi için köye her gün bir tanker su gönderileceği sözünün verildiği halde bir hafta içerisinde sadece bir kere tankerin gönderildiği öğrenilirken geçici değil kalıcı çözümlerin bulunması istendi.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler