TEKLİ EĞİTİM SİSTEMİ 2019’DA

TEKLİ EĞİTİM SİSTEMİ 2019’DA

İl Milli Eğitim Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleşen toplantıya İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Naci Şemdinoğlu ve son idareci atamasıyla okullar atanan okul müdür ve müdür yardımcıları katıldı.

Toplantı İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Naci Şemdinoğlu’nun konuşmasıyla başladı ardından İl Milli Eğitim Müdürü Mahmut Kurtaran’ın konuşmasıyla devam etti. Kurtaran; “Arkadaşlar yeni göreviniz hayırlı olsun, malumunuz pazartesi gününden itibaren öğretmen arkadaşlarımız geldi. Sizin de öğretmenleriniz geldi ve okullarında yeni müdür ve müdür yardımcılarıyla karşılaştılar yani sizlerle karşılaştılar. Eminim onlar içinde hoş bir karşılaşma olmuştur. Hepiniz ailelerinizle sevdiklerinizle kazasız belasız güzel bir tatil geçirdiniz inşallah. Tekrar eğitim süreci başlıyor, eğitim öğretim dönemi her zaman yoğundur ve kıyamete kadar da bu iş yoğunluğu devam edecek. Çünkü biz bu sürece beşikten mezara diyoruz, kesintiye uğramayan gittikçe artan ve tekâmüle götüren bir süreçtir. Aslında biz kendimizi gerçekleştirmeye, olgunlaştırmaya ve tamamlamaya çalışıyoruz. Biz öğretmenler her bireyden daha fazla bunu yapmalıyız ki başkaları da bundan faydalansın, kimdir o başkaları bizim çocuklarımız, öğrencilerimizdir.

TEKLİ EĞİTİM SİSTEMİ 2019’DA

Muallim dediğimiz kendisini gerçekleştirdikçe, yeniledikçe, geliştirdikçe ondan bereketlenen, faydalananların bu bereketlenme, faydalanma oranı artmış olur. Onun için bu 15 günlük seminer dönemi çok önemlidir. Belirlenmiş çok güzel kitaplar var, vakit buldukça filmler var, iletişimi sağlıklı gerçekleştirmemiz için uygulamalar var, Bakanlığımız gerçekten güzel bir program hazırlamış. Sizin de takibinizle bu iki haftalık süreçte öğretmen arkadaşlarımızla bu programı uygulayacağız. Tabi okullarımızda 8 aylık bir eğitim öğretim süreci sonrası bazı eksiklikler oluşuyor. Biz bu yıl bütçemizi büyük ölçüde okul ve derslik (39 okul toplamda 608 derslik) yapımı için kullandık. Sadece bir grup okulumuzda tadilat yapıldı. Okul ve derslik yapımının nedeni bakanlığımızın belirlediği 2019 yılında tekli eğitime geçiş takvimi kapsamında ihtiyaç duyulan ve imkân olan bölgelere okul yapımına gidildi. İnşallah bu programa aldığımız okullarımız tamamlanırsa tekli eğitimle ilgili geçişi inşallah bizde tamamlamış oluruz. Değerli arkadaşlar 2002 yılından bu yana fiziki imkânlar alanında ve eğitimci sayısında aldığımız mesafenin eğitimde niteliği yakalamada ne durumda olduğumuzu kendi kendimize bir muhasebe edeceğiz.

‘ÖĞRENCİLERE REHBERLİK EDİN’

Değerli arkadaşlar öğrencilerimizin meslek seçiminde yapacakları tercihlerde onlara çok iyi rehberlik yapmalıyız. Ülkemizin insan kaynaklarını heba etmeden başarılı öğrencilerimizi bu ülke için daha faydalı daha önemli ve stratejik mesleki alanlara yönlendirmemiz gerekmez mi? Bakanlık olarak bu ülkenin ihtiyacı olan sağlıklı bir rehberlikle ülkenin geleceği olan bazı mesleklere öğrencileri yönlendirmemiz gerekir. Son dönemlerde yaşadıklarımızı da göz önüne alarak daha bağımsız daha üretken bir Türkiye için farklı bir tedbir almamız gerekir. Ülkenin geleceğine dönük bu öğrencilere nasıl bir rehberlik yapacağız, ülkenin gerçekliğini nasıl sunacağız, velileri de bu konuda nasıl eğiteceğiz buda bizim konumuz olacak.

170 BİN ÖĞRENCİYE KİTAP DAĞITTIK

Ülkemizin iyi fizikçilere, iktisatçılara, bilişimcilere ihtiyacı var. Özellikle üretime dayalı inovasyon yapacak beyinlere ihtiyaç var. Bu çocuklar bunları yapacak kapasitedeler ama maalesef onları iyi yönlendirememişiz. Bunu da nitelikli eğitim kapsamında değerlendireceğiz. Bakın son 2 yıldır ‘’Her Öğrenciye Bir Kitap’’ dedik ve çok ciddi anlamda kitap alıp okullarımıza ve öğrencilerimize dağıttık. Kendi öğrenci sayısına göre hiçbir ilde yapılmayan bir çalışma yaptık. Yani 170 bin öğrencimize 170 bin kitap dedik ve ondan daha fazla kitap getirdik. Bütün okullarımıza güncel kitaplar, fikir kitapları, edebiyat ve şiir kitapları aldık. Bu kitapları öğrenciye öğretmen okutacak, bu kitapları okutamadığımız zaman bu kitapların rafta kalma vebali var. Öğretmenleriniz yeni eğitim döneminde en az bir dersi öğrencilerle okulun kütüphanesinde işlesinler. Çocuklar kitaplarla irtibatlı olsun mutlaka ilgilerini çekecek kitaplar olacaktır. Okul idareciliği sıradan bir idarecilik değildir. Okul idareciliği ruhla, aşkla ve şevkle yapılan bir idareciliktir. Bazen ikişer, üçer gruplar halinde çocukları odanıza davet edin, onlarla konuşun, alacağınız kararlarda onların da fikrini alın. Onlarla ilgili kararlar alıyoruz onların haberi yok. Öğrenciyken siz onu karar alma sürecine dâhil etmezseniz, o rolü ona biçmezseniz bu çocuk büyüdüğünde de hiçbir karar veremez.

‘VELİLERLE İYİ BİR İLETİŞİM KURUN’

Değerli arkadaşlar sizinle beraber bu okullarda yeni bir dönem başlıyor. Birçok okulumuz yeni idareciyle yeni bir sürece giriyor. Sizin görevlendirildiğiniz okul artık sizinle tanımlanır sizinle bilinir. Bu yeni süreçte eğitim yöneticiliği konusunda kendi tecrübenizi, fedakârlığınızı ve çabanızı ortaya koyacaksınız. Size emanet edilen her öğrenciye aynı hassasiyeti aynı imkânı ve aynı çabayı göstereceksiniz. Bir diğer konumuz 8. Sınıfı bitirip ortaöğretime geçmek için tercih yapmayan halen 1000 öğrencimiz var ve bizim okullarımızda 3800 boş kontenjanımız var. Bu çocuklar ağırlıklı olarak devamsızlık yapan çocuklardır. Biz her yıl 1000 çocuğu feda edebilir miyiz arkadaşlar? Yapılacak olan 4. Tercih döneminde bu konunun takibini yapmamız lazım ve velilerle iyi bir iletişim kurmamız lazım. Her biriniz okulunuzun bulunduğu mahalle ile iyi ve sağlıklı bir diyalog içinde bulunmalısınız. Bakın bir çocuk yemek yediği kaşığı bile yanlış tutuyorsa o yanlışı da düzetmek, nasıl tutması gerektiğini göstermek ve öğretmek de biz öğretmenlerin görevidir. Çünkü biz muallimiz. Biz sadece harf ve sayıları öğretmiyoruz çocuğa hayatı da öğretiyoruz. Yani konuşmayı, davranışı ve adabı da biz öğretiyoruz. Biz bu gün itibarı ile görevli olduğunuz okul ile ilgili milat tutarız, onun için yeni ve güzel bir başlangıç olsun. Ben tekrar yeni görevlerinizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum, yeni eğitim öğretim döneminde de başarılar diliyorum.” diye konuştu.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler