TMO'dan aldıkları ucuz un ve pirinci pahalıya satıyorlar

Toprak Mahsulleri Ofisi Batman Şube Müdürü Abdurrahman Güneş, ürünlerinde fiyat artışına gitmemelerine rağmen kimi fırsatçı esnafın özellikle un ve pirinç gibi temel bazı gıda ürünlerini kendilerinden ucuz fiyata alıp pahalıya sattıklarını belirtti.

Toprak Mahsulleri Ofisi Batman Şube Müdürü Abdurrahman Güneş, ürünlerinde fiyat artışına gitmemelerine rağmen kimi fırsatçı esnafın özellikle un ve pirinç gibi temel bazı gıda ürünlerini kendilerinden ucuz fiyata alıp pahalıya sattıklarını belirtti.

 

Toprak Mahsulleri Ofisi'nde (TMO) birçok temel gıda maddesinde fiyat artışı yok. İçlerinde un ve pirincin de bulunduğu ürünler piyasaya geçen yılın fiyatına yakın bir fiyatla satılıyor. Ancak piyasadaki dalgalı ortamı fırsat bilen kimi esnaf TMO'dan aldığı ucuz ürünü doların yükselişini bahane ederek vatandaşa yüksek fiyata satıyor.

Bu duruma tepki gösteren Toprak Mahsulleri Ofisi Batman Şube Müdürü Abdurrahman Güneş, fırsatçıların önüne geçmek için ciddi denetim başlattıklarını söyledi.

Konuyla ilgili İLKHA'ya konuşan Güneş, "Şu anda piyasada dalgalı olarak devam eden un fiyatı var. Aslında o un fiyatları suni bir çıkış olduğunu da gösteriyor. Çünkü biz yaklaşık bir buçuk aydır stoklarımızdan buğday satışı yapıyoruz. Bu satışı da 3 ay önceden açıkladığımız fiyatla satıyoruz. Bizde bir istikrar ve tespit edilmiş bir politika üzerinden satışlar var. Biz bir zam ve artış yapmamışız. Sadece dolardan kaynaklı fırsatçılık yapan ve gerçeği yansıtmayan artışlar mevcut. Şu anda biz 90 bin ton malın satış bağlantısını yapmışız. Günde yaklaşık bin 500 ton buğday teslim ediyoruz ve una dönüştürülüyor. Yalnız bakanlığımız piyasada istikrarı sağlamak adına un ihracatını geçici bir süre durdurdu." ifadelerini kullandı.

Buğday noktasında bir sıkıntılarının olmadığını söyleyen Güneş, "Fakat dışa çıkışı bir durdurmamız lazım. Millet bizden aldığı ucuz malı alıp depoluyor. Stokçuluğun altyapısını hazırlıyorlar. Örneğin Mardin'de araştırma yaptık, bayağı stok var. Mal çıkmıyor piyasaya. Çıkmayınca da kendilerine göre spekülatif bir çalışma yapıyorlar. Mardin, Adana, Gaziantep ve Konya piyasası un ve makarnacılıkta belirleyici piyasalar. Hem makarnalık hem de ekmeklik buğday mal teslimatına sıkıntısız bir şekilde devam ediyoruz." dedi.

"Fırsatçılar kendilerine pay çıkarmaya çalışıyorlar"

Çok ciddi bir pirinç tüketimlerinin olduğunu vurgulayan Güneş, "Pirinç fiyatında da son 7-8 aydır herhangi bir artış olmadı. Pirinçte 5 kiloluk ürünümüz 20 TL'dir. Kilogramı 4 TL'ye geliyor. Baldo pirinçlerimiz de 26 TL değerinde. Geçen aynı baldo pirinç satışının 38 TL'den olduğunu gördüm. Bizim 5 kilogramını 26 TL verdiğimiz malı onlar 38 TL'den satıyor. Tabi arkadaşlarımız denetimlere başladılar. Denetimlerden sonra yükseltilen fiyatların indirildiğini de görüyoruz. Örneğin 7 TL'ye çıkardıkları kilo fiyatını 5.99 TL'ye düşürebiliyorlar. Biz perakende satışları yaparken vatandaş alsın istiyoruz. Yani evlere girsin. 'Dolar yükseldi, ben ne yapayım' gibi cümlelerle kimi fırsatçılar kendilerine pay çıkarmaya çalışıyorlar." şeklinde konuştu.

 

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler