"Türkiye’de 12 bin 46 kayıtlı verem hastası bulunmaktadır"

"Verem Eğitim ve Propaganda Haftası" münasebetiyle yapılan bilgilendirme çalışmalarında Türkiye’de 12 bin 46 kayıtlı verem hastası bulunduğu belirtildi.

Batman İl Sağlık Müdürlüğü, "Verem Eğitim ve Propaganda Haftası" münasebetiyle etkinliklerde bulundu. Batman Park AVM'de kurulan stantlarda bilgilendirme çalışmalarında bulunularak broşür dağıtıldı.

Konuya ilişkin konuşan Tüberküloz İl Koordinatörü Dr. Nihat Burak Çetin, "Tüberküloz (TB), insanlık tarihi kadar eski bir hastalık olup halen tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur. Bulaşıcı hastalıklar içinde en çok sayıda insanı etkileyen ve ölümüne sebep olan hastalıktır. Dünya genelinde 2017 yılında 10 milyon yeni tüberküloz hastası ortaya çıkmış, 1,6 milyon insan hayatını kaybetmiştir. Ülkemizde ise 2017 yılı itibariyle toplam 12 bin 46 kayıtlı verem hastası bulunmaktadır." dedi.

Verem hastalığıyla ilgili bilgi veren Çetin, "Verem genellikle öksürük, kanlı balgam, gece terlemesi, kilo kaybı ile kendini gösteren tedavi alınmazsa ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Tedavi almayan bir verem hastası öksürük, hapşırık vb. yollarla her yıl 10-15 kişiye daha hastalık bulaştırır. Öksürürken ağzın kapatılması, kapalı ortamların düzenli havalandırılması, yaşam alanlarının güneş ışığıyla aydınlatılması sadece verem değil başka hastalıkların da yayılmasını engellemek için etkili bir yöntemdir." ifadelerini kullandı.

Verem hastalığının tedavisinin ücretsiz olduğunu belirten Çetin, "Verem Savaşı Dispanserlerinde (VSD) veremin teşhis ve tedavisi yapılmaktadır. Tedavide verilen ilaçlar tamamen ücretsizdir. İlaçların düzenli içilmesi çok büyük önem taşır. Çünkü hastaların bir kısmı tedaviyi terk etmekte ve toplumda basil saçmayı sürdürmektedirler. Çevrenizde verem geçirmiş kimseler varsa veya uzun süreli geçmeyen öksürük şikâyetiniz varsa risk altındasınız demektir. Yardım almak için verem hastalığına yönelik her türlü tanı ve tedavi hizmeti ücretsiz yapılmaktadır." şeklinde konuştu.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler