Türkiye’de, toplam 227.386.839 -$ değerinde büyükbaş hayvan derisi ithalatı yaptı.

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer’in ülkemizin deri ithalat ve ihracatıyla ilgili soru önergesine yanıt veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, son 2 yılda Türkiye’nin ham deri ihracatına 227 milyon 386 bin 839 dolar ödediğini açıkladı.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer önergesinde ülkemizde dericiliğin önemli bir iş alanı olduğunu belirterek, “Ülkemize 2016 ve 2017 yılının ilk dokuz ayında ne kadar büyükbaş hayvan derisi ithalatı gerçekleşmiştir. Toplam ödeme tutarı ne kadardır? Deriler hangi illerimize gönderilmiştir? 2016 ve 2017 yıllarında işlenmiş deri ihracatımız (büyükbaş ve küçükbaş olarak ayrı ayrı) var mıdır? Hangi ülkelere gönderilmektedir? Toplam gönderilen deri tutarı ne kadardır? Ülkemizde ham deri ithalatında gümrük vergisi uygulanmakta mıdır?” şeklinde sorular yöneltti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, “Bakanlığımız ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından ortak hazırlanan Resmi İstatistik Programından elde edilen verilere göre; 01.01.2016-30.09.2017 tarihleri arasında (2017 verileri geçici) toplam 227.386.839.-$ değerinde büyükbaş hayvan derisi ithalatı, 238.770.776.-$ değerinde işlenmiş deri ihracatı gerçekleşmiştir” dedi.

Bakan Tüfenkçi, “Ham deri ithalatında, eşyanın Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonuna, menşeine ve Genelleştirilmiş Tercihler Sistemine göre belirlenen gümrük vergisi oranları uygulanmaktadır. Diğer taraftan; Gümrük Tarife Cetvelinde yer alan gümrük vergisi had ve nispetleri, Bakanlar Kurulunca sıfıra kadar indirilebilir veya mezkûr Cetvelindeki had ve nispetlerin %50'sine kadar artırılabilir. Bununla Birlikte; gümrük vergisi oranları her yıl "İthalat Rejimi Kararına Ek Karar" eki listelerinde Ekonomi Bakanlığınca yayımlandığından söz konusu husus anılan Bakanlığın görev alanına girmektedir” şeklinde açıklamada bulundu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise ham deri ihtilatı ile işlenmiş deri ihracatı arasında yaklaşık 11.5 milyon dolarlık bir fark olduğunu belirterek, “Ülkemizde dericilik önemli bir iş alanıdır. Ham deri ithalatına göre, işlenmiş deri ihracatının düşük olduğu görülüyor. Buradan ithal edilen derilerin büyük kısmının iç piyasada tüketildiği anlaşılıyor” dedi.

GÜRER: “HAYVANCILIKTAKİ DÜŞÜŞ DERİ SEKTÖRÜNÜ YOK ETMEK ÜZERE”

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer: “AKP Hükümetlerinin uyguladığı yanlış politikalar hayvancılıkta da ciddi sorunlar üretti. Hayvancılığın gerilemesi deri sektörünü de doğrudan etkiledi. Dericilik sektörü ithal deriye mecbur bırakıldı. Dericiler yüzde 80 oranında ithal deriye yönelmek zorunda kaldılar. Bunun yanında kaliteli deri bulmakta da zorlanılıyor. Çünkü gelişmiş Avrupa ülkelerinden deri ithalatı yapmak olanaksız. Avrupa’nın iyi beslenmiş hayvanlarının derileri Avrupa ülkelerinin ihtiyacını anca karşıladığı için ithal edilemiyor.

Deri işletmeleri de ya gelişmekte olan ülkelerden ya da üçüncü dünya ülkelerinden deri ithal etmek zorunda kalıyorlar. Ermenistan, Gürcistan, Irak gibi ülkelerden ithal edilen deriler cilt kalitesi bakımından yetersiz olduğu için nitelikli ürünler elde edilemiyor. Hükümetin hayvancılığa destek olup hem köyden kente göçleri engellemesi hem de dericilik sektörünü tekrar ayakta tutması gerekiyor. Sanayinin zayıf olduğu Niğde’de hayvancılığın desteklenmesi gerekiyor” dedi.

KOYUN KEÇİ DERİSİ YERİNE ÇİN ASTARI PİYASAYI ELE GEÇİRDİ

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, deri sektörünün bir darbe de Çin malı ürünlerden yediğine değinerek, hem sağlık açısından hem de ülke ekonomisi açısından zarara uğratıldıklarını söyledi. Gürer: “Koyun ve keçi derilerine eski rağbet artık kalmadı. Toplanan koyun ve keçi derileri Uşak ve İzmir bölgesinde birkaç işletmenin dışında alınmıyor. Çünkü Çin maliyeti düşük ve sağlıksız astar üretimi yaparak derinin yerini alan ürünleri satıyor. Eskiden koyun ve keçi derilerinden elde edilen malzemeler ayakkabılarda kullanılıyordu. Ancak Çin’den gelen astar sağlıksız ve dayanıksız olmasıyla beraber ucuza mal edildiği için ayakkabı işletmeleri tarafından tercih ediliyor. Bundan yirmi yıl önce 80-90 deri işletmesi bulunan Bor’da artık ayakta kalmaya çalışan 10-15 işletme mücadele veriyor ”dedi.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler