ÜRÜN TEDARİK SIKINTISI BAŞLADI

Toptancı esnafı ürün tedarikinde büyük sıkıntı yaşıyor

Firmalardan sınırlı sayıda ürün alabildiklerini belirten Batman Gıda Toptancılar Derneği Başkanı Süleyman Emek, kendilerinin de ürün tedarikinde büyük sıkıntılar yaşadıklarını ifade etti.
 
Firmaların yeteri kadar üretim yapmadıklarını, bundan dolayı ürün bulmakta zorlandıklarını ifade eden Emek, gıdada fiyat artışlarının yeteri kadar ürün bulunamamasından kaynaklandığına dikkat çekti.
 
Ürünlerde fiyatların artması için kimi art niyetli firmaların ellerinde hammadde olmasına rağmen yeterli düzeyde ürün üretmediğini, kimilerinin ise ortamdan yararlanarak stokçuluk yaptığını vurgulayan Emek, bundan en çok tüketicilerin zarar gördüğünü kaydetti.
 
Firmaların denetlenip stokçuların önüne geçmesi gerektiğini belirten Emek, burada hükümete büyük görevlerin düştüğüne işaret etti.
 
Öte yandan gıda fiyatlarının günlük arttığını söyleyen Emek, kuraklık başta olmak üzere ekonomik sıkıntıların devam etmesi halinde var olan sıkıntıların yılları bulabileceği öngörüsünde bulundu.
 
 
Süleyman Emek
 
“Elimizden geldiği kadarıyla ürün sağlamaya çalışıyoruz”
 
Emek, “Dünyada yaygın bir veba hastalığı var. Bu hastalığın üretimle ilgili yaptığı sıkıntılar var. Üretimle ilgili sıkıntılar her tarafa yansıyor. Bu sıkıntılar biz gıda toptancılarına da yansıyor. Jeopolitik bir durumla karşı karşıyayız. Ürün tedarikinde sıkıntılar yaşıyoruz. Firmalar yeteri kadar üretim yapmadıklarından dolayı bizler ürün bulmakta zorlanıyoruz. Elimizden geldiği kadarıyla yerel toptancılarımıza ürün sağlamaya çalışıyoruz.” dedi.
 
“Stok yapılarak insanlar mağdur ediliyor”
 
Bu dönemde stokçuluğun arttığını, ivedi şekilde stokçuluğun önünün alınması gerektiğini dile getiren Emek, şöyle devam etti:
 
“Bu ortamı fırsat gören stokçular ortaya çıktı. Sektör dışındaki insanlar stokçuluk yapmaya başladı ve stokçuluk yapmaları gerçekten etik bir durum değildir. Bunlardan dolayı tüketiciler ürünleri pahalı elde etmek zorunda kalıyor. Mülki amirlerden bunlarla ilgili gerekli denetimler yapmasını ve bu stokçuların önüne geçmesini istiyoruz. Stokçular bizim üzerimizden rant elde ediyorlar. Bize ne veriliyorsa bunu tüketicilere veriyoruz ama sektör dışındaki bazı insanların stok yaparak insanları mağdur etmesi etik değildir.”
 
“Üretici firmaların denetilmesini istiyoruz”
 
Gıdada yaşanan fiyat artışlarının bir nedeninin ise dolardaki yükseliş olduğunu anlatan Emek, “Doların yükselmesi dışardan gelen ürüne yansıyor. Bu durum dünya genelinde böyledir. Bir diğer neden ise elinde hammadde olan insanların da ellerindeki ürünleri fahiş fiyatlarla satmasıdır. Bu insanlar teşhir edilmelidir. Halka ucuz ürün sağlamamız gerekiyor. Bugün üretici firmaların denetilmesini istiyoruz. bunların elinde envanter var mı yok mu? Neden yeteri kadar üretmiyorlar? Yeteri kadar ürün üretmediklerinden dolayı fiyat artışları oluyor.” diye konuştu.
 
“Ürün bulmakta zorlanıyoruz”
 
Toptancıların üretim yapan firmalar ile tüketici arasında köprü vazifesi gördüğünü dile getiren Emek, şunları söyledi:
 
“Bizler fabrikadan malı tedarik eder tüketiciye yansıtırız. Bizler ürün bulamıyoruz. Ürün bulmakta zorlanıyoruz. Bu firmalar bizlere yeteri kadar ürün sevkiyatını yapmıyorlar. Bir araba isterken bize 5 ton ürün gönderiyorlar. Bir fabrika, iki stokçular; bunların üzerine gereği gibi gidilmelidir. Ben aracıyım, ne bulursam onu sahaya sürerim ama onlar ise ellerindeki malı kısıtlı şekilde üretiyorlar.”
 
“Devletin bu artışlara müdahale etmesi lazım”
 
Yetkililerden fiyat artışlarının önüne geçmesini isteyen Emek, “Kuraklıkla geçen mevsimlerin habercisi ürünlerin fiyatının yükselmesidir. Bugün doların yükselmesi ürünlerin fiyatının yükselmesine neden oluyor. Akaryakıtın yükselmesi fiyatların yükselmesi demektir. Bunların hepsi ürettiğimiz şeylere yansımasıdır. Devlet insanlara kolaylık sağlayacak argümanlar yetiştirmesi lazım. Devletin bu artışlara müdahale etmesi lazım. Üretici de yeteri kadar üretim yaparsa gıda da sıkıntı yaşanmaz. Gerçek manada dünyada bir sıkıntı var ama güçlü iradelerle bunlar aşılabilir.” ifadelerini kullandı.
 
Bu sıkıntılar 1-2 yıl da sürebilir”
 
Kuraklık ve ekonomideki sıkıntıların devam etmesi halinde gıdaya erişimin her geçen gün zorlaşacağı uyarısında bulunan Emek, konuşmasını şöyle tamamladı:
 
“Bu sıkıntılar 6 ay devam edecek diyorlar ama bana göre yaklaşık 1-2 yıl da sürebilir. Çünkü mevsim kurak geçiyor. Bu da sıkıntıların başında gelen nedenlerden bir tanesidir. Veya ülkelerin ekonomik durumuyla alakalıdır. Bunlara yönelik önlem alınmadığı takdirde bu sıkıntılar büyüyecektir.”(İLKHA)

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler