“Her 10 yetişkinden biri diyabetli olacak”

Diyabetle ilgili açıklama yapan Batman Halk Sağlığı Müdürlüğü, 2040 yılında her 10 yetişkinden birinin diyabetli olacağının tahmin edildiğini belirtti.

Batman Halk Sağlığı Müdürlüğü, “14 Kasım Dünya Diyabet Günü” münasebetiyle yazılı bir açıklama yaptı.

Sağlıksız beslenmenin diyabete yakalanma sebebi olduğunun belirtildiği açıklamada, 2040 yılında her 10 yetişkinden birinin diyabetli olacağının tahmin edildiğine yer verildi.

Açıklamada, “2040 yılında her 10 yetişkinden birinin diyabetli olacağı tahmin edilmektedir. Tip 2 diyabetli bireylerin büyük çoğunluğu uzun süre hastalığın farkında olmadan yaşamaktadır. Yaşam tarzı değişiklikleri ile 2040 yılına kadar 160 milyon diyabetin geciktirilebileceği veya önlenebileceği öngörülmektedir. Birçok ülkede sağlıksız beslenme ve fiziksel olarak inaktif yaşam tarzı, çocuk ve gençlerde de tip 2 diyabet görülme riskini küresel halk sağlığı sorunu haline getirmektedir.” denildi.

Küresel sağlık harcamalarının yüzde 12’sinin diyabetli yetişkinler için harcandığının kaydedildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Düşük ve orta gelirli ülkelerdeki diyabetli birey sayısı sürdürülebilir kalkınmaya tehdit olarak artmaya devam etmektedir. Örneğin 2040 yılında Afrika’daki diyabetli bireylerin sayısının 2 katına çıkması beklenmektedir. Diyabet taraması yapılması tüm diyabet tiplerinin yönetiminde önemlidir. Diyabetli her 2 kişiden birinin tanı almadığı bilinmektedir. Bu durum kişileri sakatlık ve erken ölüme neden olan komplikasyonlara karşı elverişli hale getirmektedir. Birçok ülkede diyabet körlük, kalp, damar hastalıkları, böbrek yetmezliği ve alt ekstremite ampütasyonunun (ayak-bacak kaybı) en önemli nedenidir.”

2015’te 415 milyon diyabetlinin 3’te birinde göz hastalığı oluştuğunun belirtildiği açıklamada, “Diyabet ve komplikasyonlarının tedavisi birinci basamak sağlık hizmetlerinde başlamalıdır ve bu hizmetler diyabetik retinopati (göz hastalığı) taramasını içermelidir. İyi diyabet yönetimi ve tarama ile diyabete bağlı görme bozukluğu ve körlük önlenebilir. 2015 yılında diyabet komplikasyonlarının tedavisine küresel sağlık harcamasının 673 milyar dolar olduğu tahmin edilmektedir.” ifadelerine yer verildi.

Henüz Yorum yok

İlk yorumu siz yazın.

Yorum Bırakın

E-Mail adresiniz yayınlanmaz.







Diğer Haberler