Çiftçilerin tarlada Ramazan mesaisi serin saatlerde
Batman merkez Balpınar (Girêsîra) beldesine bağlı Yeniköy (Sêgirka) köyünde sebze ekimiyle uğraşan köylüler Ramazan dolayısıyla tarladaki mesai saatlerini günün en serin saatlerine denk getiriyorlar.
Batman’ın sebze ve meyve halinin ihtiyacını büyük ölçüde karşılayan çiftçiler, Ramazan ayına denk gelen tarla işlerinde oldukça zorlandıklarını bu yüzden çalışma saatlerini değiştirerek sahurdan sonra 04.30 ile 10.00 arasında tarlada çalıştıklarını söylediler.
Çiftçiler, yıl boyunca tarlalarına ektikleri yerli domates, kabak, salatalık, biber ve patlıcan gibi ürünlerin bakımını devam ediyorlar.
Nisan ve mayıs aylarında yağan yağmurlardan dolayı tarladaki ürünlerin çapa gibi bakım işlerinin Ramazan ayına denk geldiğini söyleyen çiftçiler, bu yüzden mesai saatlerinde değişikliğe gittiklerini ifade ettiler.
Yıllardır tarım işiyle uğraşan çiftçilerden Eşref Aslan, Ramazan dolayısıyla sahurdan sonra saat 04.30 sıralarında çalışmaya başladıklarını saat 10.00’da ise paydos ettiklerini söyledi.
Aslan, “Yaklaşık 15-20 seneden beridir sebze ekimiyle uğraşıyorum. Domates, kabak, salatalık, biber ve patlıcan gibi ürünler ekiyoruz. Mayıs ayında yağan yağmurdan dolayı fidelerimize hastalık bulaştı. Yağmur dolayısıyla işlerimiz Ramazan ayına denk geldi. Ramazan dolayısıyla sahurda sonra saat 10.00’a kadar çalışıyoruz. Saat 10.00’dan sonra sıcaklıklardan dolayı artık çalışamıyoruz. Eve gidip istirahat ediyoruz. Öğle namazından sonra ikindiye kadar uyuyoruz. İkindiden sora acil işimiz varsa serin saatte tekrar tarlaya gidip çalışıyoruz.” dedi.
Bu seneki Ramazan'ın önceki senelerin Ramazanlardan daha kolay olduğunu belirten Aslan, “Önceki seneler Ramazan tam işin yoğunluğuna denk geliyordu. Ramazan hasada denk geldiği zaman daha zordu. Bu yıl elhamdülillah Ramazan mayıs ayına denk geldi. Mayıs ayında çok yoğunluğumuz yok. Bu yıl şansızlığımıza yağmur işimizi aksatırdı Ramazan öncesi yapacağımız işler Ramazan'a denk geldi. Şimdi çapa yapıyoruz. Hasat için hazırlık yapıyoruz. Yaklaşık 20 gün sonra verim başlar. 15-20 gün boyunca aralıksız her gün yağışlıydı bu yüzden ürünlerimizi hastalıklara karşı ilaçlayamıyorduk. İlaçladığımızda da bir sonraki yağmur ile yıkanıyordu. Bundan dolayı fidelerim hastalandılar. 10 Haziran’dan sonra domateslerde verim almaya başlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Ramazan ayında mesai değişikliğine gittiklerini söyleyen Hamit Toprak, ise şunları söyledi: “Ramazan'da saat 05.00’da işi gelip saat 09.30’a kadar en fazla saat 10.00’a kadar işimiz bitse bitmese paydos edip eve gidiyoruz. Eve gidip dinleniyoruz. Hava serinse bile biz akşama doğru tarlaya gelmiyoruz. Çünkü Ramazandır çok susuyoruz. Buranın yazı çok sıcaktır. Saat 10.00’a kadar ancak çalışabiliriz. Saat 10.00’dan sonra çalışılabilecek durumda değiliz.”
Yazarlar
- 01Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 02ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 03Murat Çiçek ile röportaj:
- 04YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 05İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 06DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 07 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 08Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 09Ziver Özdemir ile Röportaj
- 10Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 11 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 12Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 13RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 14Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01Kültür Anaokulu’nda “Gazete ve Radyo Söyleşisi” Düzenleniyor
- 02VALİ CANALP: BATMAN HER ALANDA BÜYÜK GELİŞİM GÖSTERDİ
- 03BATMAN GELECEĞE UMUTLA YÜRÜYOR
- 04TRAFİK POLİSLERİNE BAŞARI BELGESİ
- 05ÖZEL ÖĞRENCİLERE MORAL ETKİNLİĞİ
- 06ÇETİN'DEN BAŞARILI ÖĞRENCİLERE ZİYARET
- 07MÜSİAD Batman Van Zirvesinde
- 08TÜZÜN'DEN 16 MAYIS KUTLAMASI
- 09101 YAŞINDAKİ HACI MİRZA DEMİR BURSA’DA VEFAT ETTİ
- 10BATMAN'DA YILDIRIM ÇARPAN KİŞİ AĞIR YARALANDI
- 11Batman’da 830 ibadethane temizleniyor
- 12UMRE ÖDÜLLÜ BÜYÜK BAŞARI
- 13OKUL VE PARKLARA YENİ OYUN GRUPLARI
- 14KABLO HIRSIZLARINA SUÇÜSTÜ!
- 15SAFRAN KADIN KOROSU'NDAN BAHAR KONSERİ




Henüz Yorum yok