
"Diplomaside yeni dinamikler oluşturulmalı"
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde ve Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın ev sahipliğinde bu yıl dördüncüsü düzenlenen Antalya Diplomasi Forumu (ADF-2025), 11-13 Nisan 2025 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirildi. “Ayrışan Dünyada Diplomasiyi Sahiplenmek” temasıyla düzenlenen forum, uluslararası düzeyde yoğun ilgi gördü.
Devlet başkanları, üst düzey hükümet yetkilileri, akademisyenler ve düşünce kuruluşlarının temsilcilerini bir araya getiren foruma, Batman Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Fulya Köksoy, özel davetli olarak katıldı. Köksoy, forumda hem Batman Üniversitesi’ni hem de Batman ilini temsil etti.
Çalışmalarıyla ulusal ve uluslararası akademik çevrelerde adından söz ettiren Doç. Dr. Köksoy, daha önce Kasım 2024’te Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de gerçekleştirilen İklim Değişikliği Zirvesi’ne (COP29) de özel davetle katılmıştı.
Forum kapsamında yapılan ikili görüşmeler ve panellerde, küresel diplomasinin geleceği, Orta Doğu’da barış arayışları, Gazze meselesi ve çok taraflı düzenin karşı karşıya olduğu zorluklar ele alındı. Doç. Dr. Fulya Köksoy, yaptığı değerlendirmede, uluslararası sistemin kırılgan bir süreçten geçtiğine dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:
“Çatışmaların, savaşların, derinleşen küresel eşitsizliklerin, sivilleri hedef alan şiddet olaylarının ve teknolojik belirsizliklerin yoğunlaştığı bir dönemdeyiz. Önümüzdeki 10-15 yıl içinde daha da derinleşmesi beklenen iklim krizi de bu tabloyu daha karmaşık hâle getiriyor. Tüm bu sorunların çözümünde çok taraflı diplomasiye, kapsayıcı yönetişim modellerine ve bağlayıcı karar alma mekanizmalarının güçlendirilmesine ihtiyaç var.”
Köksoy ayrıca, klasik diplomasi anlayışının günümüz ihtiyaçlarına cevap vermekte yetersiz kaldığını belirterek, farklı alanlarda gelişen diplomasi türlerinin bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini söyledi:
“Reaktif politikalardan ziyade proaktif bir diplomasi anlayışı önemlidir. İstihbarat diplomasisi, iklim diplomasisi, dijital, siber ve yapay zekâ diplomasisi gibi yeni diplomasi türleri bir araya getirilerek daha kapsayıcı bir yapı oluşturulmalıdır. Artık önümüzde gri alanların kalmadığı, siyah ve beyazın keskin biçimde ayrıldığı bir dönemdeyiz. Mevcut düzeni yeniden inşa etmek ya da karmaşayı daha da derinleştirmek arasında bir tercih yapmak zorundayız.”
Doç. Dr. Fulya Köksoy’un Antalya Diplomasi Forumu’ndaki temsiliyetinin, hem akademik hem de yerel düzeyde Batman için önemli bir prestij anlamına geldiği ifade edildi.
Yazarlar
- 01Asırların taşıdığı gelenek: Tandır ekmeği
- 02 Numan Hadi Radyo Yüksel’e Konuk Oldu
- 03Batman’da düzenlenen “Genç Hatipler Minberde” yarışması
- 04Batmanlı genç Bursa’da öldürüldü
- 05 TOKİ KONUTLARINDA ANAHTAR TESLİMİ
- 06Murat Çiçek ile röportaj:
- 07ADİLE GÜRBÜZ RÖPORTAJI
- 08DÜNYA HASTANESİNDEN BİR İLK DAHA
- 09İŞKUR TYP KURA SONUÇLARI AÇIKLANDI
- 10Ziver Özdemir ile Röportaj
- 11YAZARI, OSMAN KAYA “RADYO YÜKSEL”e KONUK OLDU
- 12Ben Değil, Siz Kazanacaksınız
- 13Aslan, Meydan Ortaokulu öğrencilerini konuk etti
- 14RADYO YÜKSEL YÜKSELEN YILDIZLARI AĞIRLIYOR
- 15Feci kazada hayatını kaybedenler gözyaşlarıyla defnedildi
- 01“HEDEF TERÖRSÜZ TÜRKİYE”
- 02“BU ÜLKENİN GERÇEK KAHRAMANLARI, ALIN TERİYLE HAYAT VEREN EMEKÇİLERDİR”
- 03BAŞKAN DEMİR’DEN 1 MAYIS KUTLAMA MESAJI
- 04ŞAHİN “ALIN TERİNİN KARŞILIĞI EKSİKSİZ ÖDENMELİ”
- 05YAMAÇ, “EMEK HER GÜN HATIRLANMALI”
- 06İLUH DERESİ’NDE KAPSAMLI TEMİZLİK ÇALIŞMASI
- 07Büro Memur-Sen Batman Şubesi’nden Kurum Ziyaretleri
- 08“Sarıyer taraftarlarının çirkin eylemi yanlarına kâr kalmamalı”
- 09VALİ CANALP “EMEKÇİLER KALKINMANIN TEMEL TAŞIDIR”
- 10OSB YÖNETİM KURULU TOPLANDI
- 11ODUNCU’DAN TÜPRAŞ İŞÇİLERİNE DESTEK
- 12HASANKEYF KIRSALINA 40 MİLYON TL’LİK ALTYAPI HAMLESİ
- 13JANDARMA KAÇAKÇILARA GÖZ AÇTIRMIYOR
- 14Aydın Gülmez'den Sarıyer taraftarına sert tepki;
- 15İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLERİ TOPLANTISI YAPILDI
Henüz Yorum yok